PR správa

Cestovať za špecialistom je bežné už aj u nás

PR
12.10.2016 02:00

Ak človek má bežnú chrípku, zájde za svojim praktickým lekárom. Čo však robiť, ak vás postretne vážnejšie ochorenie?

Cestovať za špecialistom je bežné už aj u nás
Thinkstock

V zásade platí, že čím je choroba menej rozšírená, tým viac ľudí má tendenciu vyhľadať odborníka pokojne aj na druhom konci krajiny. Cieľom je nájsť niekoho, kto je naozaj vo svojom obore expert a podobné ochorenie už úspešne liečil. Podobný princíp platí najmä pre pľúcne, kardiovaskulárne a tráviace choroby, kde môže mať čo i len trocha „zanedbaná“ liečba vážne následky.

Už aj na Slovensku máme špecialistov

Donedávna zaužívaná predstava, že v každom regióne by mali pôsobiť špecialisti na všetko, sa ukazuje ako iluzórna. Nie je to možné už len z princípu, pretože sme tak malá krajina, že odborníkov vo svojom obore tú máme ako šafranu. Aj preto u nás vznikajú špecializované ústavy a zdravotnícke zariadenia. Najznámejšie sú napríklad rôzne zariadenia na liečbu srdcovocievnych chorôb či onkologické ústavy.

Na západe bežná prax, u nás synonymum nedostatku. Aj takto nejako slovenskí pacienti chápali fakt, že musia za odbornejším lekárom či vyšetrením cestovať do iného mesta, niekedy aj cez pol Slovenska. Prax však ukazuje, že u nás tento model môže fungovať a prinášať výsledky - najmä ak vás trápia vážnejšie choroby.

Zlepšujú sa aj bežné nemocnice

Pozitívom je, že popri špecializovaných ústavoch a zariadeniach, ktoré sa zameriavajú primárne na určitý druh alebo súbor ochorení, sa postupne zlepšuje aj vybavenie bežných nemocníc v okresných a menších krajských mestách. Pravdou je, že síce existuje veľa otáznikov ohľadom financovania a ceny za takúto modernizáciu, avšak posun vpred tu je.

V tejto súvislosti sa aj čoraz viac pacientov začína zaujímať o to, aké zariadenie sa nachádza v ich bezprostrednom okolí. Nejde však len o materiálne vybavenie, ale aj personálne vybavenie a odborné zázemie. Pre väčšinu bežných ochorení nemusia ľudia cestovať príliš ďaleko, maximálne tak do vedľajšieho regiónu či mesta.

Pozitívnym trendom je napríklad aj fakt, že sa v určitých oblastiach začínajú k nám vracať lekári a odborníci, prípadne, že aj u nás na Slovensku pôsobia zahraniční lekári, aj keď toto platí skôr o Bratislave alebo zopár iných veľkých mestách.

Aj súkromné zariadenia a polikliniky

Do siete subjektov, ktoré zabezpečujú odbornú a špecializovanú zdravotnú starostlivosť, pribúda aj čoraz viac súkromných kliník. Nemáme teraz na mysli len napríklad často rozšírené dermatologické centrá, kliniky zamerané na operácie očí alebo súkromné zariadenia jednodňovej a korektívnej chirurgie.

Najmä v krajských mestách dochádza aj k vzniku komplexných subjektov, ktoré poskytujú tak všeobecnú lekársku starostlivosť, ako aj najbežnejšie vyšetrenia a konkurujú teda v podstate bežným nemocniciam - aspoň v určitom základnom okruhu služieb.

Výhodou je, že tieto zariadenia môžu poskytovať služby hradené aj z verejného zdravotného poistenia, čo znamená, že pokiaľ ste poistencom niektorej zo zdravotných poisťovní u nás, nemusíte si za výkony platiť. Príplatkové ale môžu byť rôzne dodatočné služby, napríklad drahšie materiály, lepší servis a podobne. Ľudia si už začínajú aj u nás zvykať, že za lepšie výkony je potrebné aj viac zaplatiť.

Hodnotenia aj na internete

Veľmi dobrou praxou sa stáva vyberať si nemocnice, polikliniky, kliniky alebo ambulancie na základe hodnotenia lekárov od pacientov a klientov. Takýmto spôsobom funguje viacero webových portálov a stránok. Ak ale hľadáte ešte niečo viac, napríklad komplexné informácie o zariadeniach a zdravotníckych službách, skúste portály aj so spravodajským obsahom - napríklad web vZdravotníctve.sk, ktorý takéto informácie ponúka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok