Premiér: SPP by bolo treba kúpiť späť do vlastníctva SR

TASR
8.4.2012 14:43

Ak by mal štát k dispozícii toľko peňazí, koľko bude hodnota 49 percent akcií SPP, tak toto zlaté vajce by bolo treba kúpiť naspäť do vlastníctva štátu. V rozhovore pre TASR to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že štát na takúto kúpu však peniaze nemá.

Premiér: SPP by bolo treba kúpiť späť do vlastníctva SR

Reagoval tak na informácie, podľa ktorých zahraniční vlastníci 49 percent akcií v SPP Gaz de France a Eon už dlhšie uvažujú o predaji celého alebo časti svojho podielu. SPP bol privatizovaný v roku 2002 a podľa predsedu vlády by bolo dobré sa pozrieť, či sa investorom za tých desať rokov vrátila kúpna cena. "Ja tvrdím, že sa im vrátila. Navyše oni to idú predať za cenu, ktorá bude ešte vyššia, ako bola kúpna cena v roku 2002. Pre pána boha, a toto čo bolo za privatizáciu? Ako je možné, že za osem rokov niekto dokáže otočiť takýto obrovský balík peňazí a ešte na to dostane 100 percent kúpnej ceny?" pýtal sa.

Premiér však v tejto súvislosti upozorňuje na jeden problém. "Budeme veľmi tvrdo pripomínať, že ak sa predá tých 49 percent, môže nastať zmena v tom, že už nebudú mať manažérsku kontrolu v predstavenstve. Ak to chcú, nech to urobia, ale potom si budeme nárokovať väčšinu v predstavenstve a v tom okamihu prechádza kontrola nad SPP opäť do rúk štátu bez toho, aby ste museli kupovať 49 percent akcií SPP," dodal Fico.

Podľa medializovaných informácií je najvážnejším záujemcom o kúpu podielu v SPP spoločnosť patriaca slovenským a českým finančníkom Energetický a průmyslový holding (EPH), pričom firma by mala zaplatiť sumu minimálne na úrovni kúpnej ceny. Tá v roku 2002 predstavovala 130 miliárd slovenských korún (4,32 miliardy eur).

Rovnako v roku 2002 predala vláda 49 percent v strategickom prepravcovi ropy Transpetrol ruskému koncernu Jukos. V roku 2009, počas prvej vlády Roberta Fica, došlo k odkúpeniu tohto podielu od spoločnosti Yukos International späť do rúk štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok