Miliardár Musk predstavil svoj veľký plán dobytia Marsu

TA3 ČTK
28.9.2016 12:04

Na Červenú planétu bude pravidelne premávať gigantická raketa, ktorá bude môcť prepraviť sto ľudí aj s nákladom. Motor už otestovali, raketu chcú vyrobiť čoskoro. Finálnym cieľom je kolonizácia Marsu. Oznámil to miliardár a majiteľ spoločnosti SpaceX Elon Musk pri predstavovaní svojho veľkého plánu dobytia Marsu.

Miliardár Musk predstavil svoj veľký plán dobytia Marsu
SpaceX

100 ľudí v obrovskej rakete

Súkromná spoločnosť SpaceX vyvíja obriu raketu a vesmírnu loď na prepravu veľkého množstva ľudí a nákladu na Mars s konečným cieľom - kolonizovať Červenú planétu. Na 67. Medzinárodnom astronautickom kongrese, ktorý sa koná v Mexiku, to oznámil majiteľ spoločnosti Elon Musk.

Zamýšľaný Medziplanetárny dopravný systém (Interplanetary Transport System, ITS) - tvorený mocným viacnásobne použiteľným stupňom nosnej rakety a vesmírnou loďou - by mal byť schopný prepraviť na susednú planétu Zem naraz 100 ľudí vrátane potrebného nákladu.

Každé dva roky

Nové výkonné motory podľa Muskovej vízie umožnia medziplanetárnemu plavidlu doraziť do cieľa namiesto doterajších šiestich až deviatich mesiacov za približne tri mesiace.

Nosná raketa systému IDS, vybavená 42 motormi Raptor, ktorých prototyp nedávno prešiel úspešnou skúškou - najprv dopraví na obežnú dráhu vesmírnu loď a potom sa vráti na Zem. Následne znova niekoľkokrát odštartuje s nákladným modulom, ktorý čakajúcu loď zásobí palivom potrebným pre cestu na Mars a späť. SpaceX má v úmysle lietať na Mars každých 26 mesiacov, teda vždy v čase jeho výhodnejšieho postavenia voči Zemi.

Musia znížiť náklady

Musk povedal, že by prvú ľudskú posádku rád vyslal už v roku 2024, ale priznal, že ide o optimistický časový rozvrh. Muskovým želaním je prispieť ku kolonizácii Marsu a pre dosiahnutie tohto cieľa sa nezamýšľa len nad samotnou prepravou.

Je si vedomý vysokých nákladov - v súčasnosti by podľa jeho prepočtov cesta jednej osoby stála okolo desať miliárd dolárov. Za takúto vysokú cenu by sa nepochybne príliš veľa záujemcov o osídľovanie ďalšej planéty Slnečnej sústavy neprihlásilo. Ale s plne funkčným ITS by sa cena "letenky" vraj mohla dostať približne na 200.000 dolárov. K zníženiu nákladov podľa Muska prispejú nové, ľahšie materiály, opakovane použiteľné technológie a výkonnejšie motory.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok