PR správa

V Šamoríne sa predstaví svetová jazdecká špička na čele s dubajským korunným princom

PR
16.9.2016 19:24

Najlepší jazdci sveta sa stretli v multifunkčnom športovom rezorte v x-bionic® sphere v Šamoríne, kde budú v sobotu 17. septembra súťažiť na Longines FEI majstrovstvách sveta vo vytrvalostnom jazdení 2016.

V Šamoríne sa predstaví svetová jazdecká špička na čele s dubajským korunným princom
PR

Na 160 kilometrov dlhú trať sa vydá 136 jazdcov zo 46 krajín. Slovensko bude po  majstrovstvách sveta mladých koní 2014 a po majstrovstvách Európy 2015 hostiť najvýznamnejšie podujatie vo vytrvalostnom jazdení.

Dubajský korunný princ

Jedným z najväčších favoritov na víťazstvo bude dubajský korunný princ a zlatý medailista z vytrvalostných pretekov na Svetových jazdeckých hrách v Normandii spred dvoch rokov šejk Hamdan bin Mohammed Al-Maktúm. Ten pricestoval do Šamorína s početným sprievodom a sledovať ho bude priamo v dejisku aj jeho otec dubajský šejk Mohammed bin Rašín Al-Maktúm, ktorý je predsedom vlády Spojených arabských emirátov. V Šamoríne budú aj ďalší významní predstavitelia SAE, Kataru, Ománu, Bahrajnu či Malajzie.

Slovenské nádeje

V súbojoch s najlepšími by sa nemusel stratiť ani slovenský tím, ktorý tvoria členovia JK Napoli Šamorín Mario Hoffmann,  Petra Hubačová, Lucia Supeková, Michaela Supeková a Simona Zelmanová.

Môj prvoradý cieľ je dôjsť bezpečne a v plnom zdraví do cieľa.  Cieľom celého tímu je držať sa pokope, nájsť správne tempo a podľa možnosti so všetkými koňmi  prísť do cieľa. To nám dá šancu na dobré tímové umiestnenie,” povedal líder slovenského tímu Mario Hoffmann.

Trať sa môže zdať na prvý pohľad ľahká, ale práve to môže strhnúť jazdcov ku vysokému tempu, čo môže ku koncu spôsobiť vyčerpanie koní. Treba zohľadniť aj teplotu a vlhkosť, ktoré vplývajú na výkon jazdcov. Trať je ale inak postavená tak, aby ponúkla jazdcom aj koňom čo najlepší zážitok,” dodal Hoffmann.

Slovensko bude reprezentovať aj 9-ročná kobyla Shagya-araba Kataki z PS Farm Svätý Jur, na ktorej bude štartovať Kanaďanka Yvette Vintonová.

Najväčšie hviezdy

Okrem šejka Hamdana bin Mohammeda Al-Maktúma je ďalšou hviezdou aktuálny majster Európy Španiel Jaume Punti-Dachs. Okruh favoritov tvoria aj ďalší jazdci z arabských krajín, Španielska či Francúzska. Španielka Maria Alvarezová Pontonová je dvojnásobnou majsterkou sveta, titulom šampiónky sa môže popýšiť aj Barbara Lissarragueová jazdiaca za Švajčiarsko, zaujímavou postavou je aj francúzsky multišampión Jean-Philippe Frances bodujúci takmer v každých pretekoch, v ktorých sa postaví na štart.

Španielske družstvo bude v konkurencii 24 tímov bojovať o obhájenie pozície najlepšieho družstva, pričom pred rokom triumfovalo v Šamoríne na  majstrovstvách Európy. Medzi ašpirantov na popredné umiestnenie budú patriť najmä viacnásobný svetový šampión - tím Spojených arabských emirátov, či titulom svetových šampiónov ovenčení Francúzi a Taliani. S vysokými ambíciami budú štartovať aj tímy Bahrajnu a Uruguaja.

Najmladšou účastníčkou šampionátu je 14-ročná jazdkyňa z Uruguaja Pilar Saraviová, najstarší spomedzi všetkých aktérov je 66-ročný Portugalec Paulo Branco.

Program majstrovstiev sveta

Po štvrtkovom slávnostnom otvorení šampionátu, ktorý bude v priamom prenose prenášať dubajská televízia, budú v piatok popoludní na programe vstupná veterinárna kontrola. Tá potvrdí pripravenosť koní.

Hromadný štart bude v sobotu ráno o 6:00 pod dunajskou hrádzou v tesnom susedstve multifunkčného areálu x-bionic® sphere. Prví jazdci by sa mali do cieľa v areáli x-bionic® sphere dostať okolo 14:00 h. Posledných organizátori očakávajú do 20:00 h. Pre divákov budú nainštalované veľkoplošné obrazovky informujúce o aktuálnom poradí a mapujúce preteky. Vstup na majstrovstvá sveta je pre divákov bezplatný.

Profil trate

Väčšina trate je vedená v blízkosti dunajskej hrádze, takže diváci budú mať možnosť sledovať súboje z bezprostrednej vzdialenosti.

Prvý okruh má dĺžku 40 km a vedie najskôr popri hrádzi z Čilistova smerom na Bratislavu. Pretekári sa dostanú až na okraj Bratislavy, kde sa za Slovnaftom otočia a cestou späť absolvujú približne 10 km dlhý úsek v prírodnej rezervácii Biskupické luhy.

Po dojazde do cieľa každého kola v x-bionic® sphere čaká všetky kone veterinárna kontrola a povinná prestávka. Táto pre výsledky mimoriadne dôležitá a pre divákov zaujímavá časť pretekov sa bude odohrávať pred hlavnou tribúnou v areáli x-bionic® sphere.

V druhom kole čaká na súťažné dvojice náročných 35 km. Trať vedie najskôr popri hrádzi do obce Báč, odtiaľ po hlinených poľných cestách do obce Šámot a následne cez mestský park v Šamoríne. Odtiaľ pokračuje znovu po poliach a cez vinohrady k Dunaju a opäť do areálu. Trať niekoľkokrát križuje frekventované komunikácie, ktoré budú jazdci prechádzať za asistencie polície.

Tretie kolo má opäť 35 km. Čiastočne kopíruje trať prvého, za Hamuliakovom sa stáča vpravo a na okraji Dunajskej Lužnej je občerstvovací bod, z ktorého smeruje trať späť k dunajskej hrádzi.

Štvrtý okruh má dĺžku 30 km a znovu zavedie súťažiacich popri hrádzi až do prírodnej rezervácie Biskupické luhy. Záverečný okruh má 20 km dlhú a vedie do Kyselice a späť. Po absolvovaní kompletných 160km sa bude o  majstrovskom titule rozhodovať na cieľovej páske na dostihovej dráhe komplexu x-bionic® sphere.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok