Novým prezidentom UEFA sa stal Čeferin, nahradí Platiniho

TA3 TASR
14.9.2016 11:39

Novým prezidentom Európskej futbalovej únie sa stal Slovinec Aleksander Čeferin, ktorý na poste nahradil Francúza Michela Platiniho. Rozhodli o tom prezidentské voľby na mimoriadnom kongrese UEFA v Aténach.

Rozhodlo sa už v 1. kole

Štyridsaťosemročný Čeferin uspel v boji s Holanďanom Michaelom van Praagom. Rozhodlo sa už v 1. kole hlasovania, v ktorom bola na víťazstvo potrebná jednoduchá väčšina 28 z 55 hlasov členských krajín. Slovinec dostal od delegátov 42 hlasov, prezident Holandského futbalového zväzu 13.

Šéf Slovinského futbalového zväzu doslúži funkčné obdobie Michela Platiniho do marca 2019 a stane sa viceprezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie. Podporu novému prezidentovi UEFA vyjadril už skôr aj Slovenský futbalový zväz.

Chce zaviesť rovnováhu

"Ďakujem za vašu fantastickú podporu. Je to pre mňa veľká česť. Celé Slovinsko je teraz hrdé a dúfam, že raz budete na mňa hrdí aj vy. Ďakujem," povedal v prvej reakcii nový prezident.

Platini dostal vlani trest na osem rokov od etickej komisie FIFA za porušenie pravidiel pri netransparentnom finančnom prevode dvoch miliónov švajčiarskych frankov z roku 2011 od bývalého šéfa federácie Josepha Blattera. Po odvolaniach mu dištanc skrátili na štyri roky.

Čeferin je siedmym šéfom riadiaceho orgánu kontinentálneho futbalu od roku 1954. Slovinský právnik v krátkom prejave ešte pred samotnými voľbami delegátom povedal: "Zodpovednosť je môj kompas. Chcem zaviesť rovnováhu medzi všetkými stranami, kde každý bude zainteresovaný a nik nebude vylúčený."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok