Tusk: O Brexite by sme mali rokovať s chladnou hlavou

ČTK TA3
13.9.2016 21:40

Predseda Európskej rady Donald Tusk dal najavo, že pri budúcom britskom odchode z Európskej únie je nutné konať s chladnou hlavou, ale nekompromisne. Z vyjednávaní musí podľa neho "bez akýchkoľvek pochybností vyplynúť, že je dobré byť členom EÚ".

Tusk sa tak vyjadril v pozvánke adresovanej účastníkom nadchádzajúceho neformálneho summitu EÚ v Bratislave, kde sa v piatok stretnú predstavitelia všetkých únijných krajín s výnimkou Británie. Tusk upozornil, že príslušná pasáž zmluvy o EÚ týkajúca sa prípadného opustenia organizácie chráni únijnej záujmy. Cieľom pri budúcich rokovaniach s Londýnom by malo byť vytvorenie čo najlepších vzťahov s Britániou, ale je nutné aj dôsledne trvať na zachovaní "rovnováhy práv a povinností".

"Urobíme to tak v prípade, že nebude existovať žiadny priestor na pochybnosti o tom, že byť členom Únie je dobrá vec," uviedol Tusk. Nová britská vláda ešte pred začatím rokovaní o odchode z EÚ dala najavo, že bude chcieť presadiť obmedzenie doterajšieho voľného pohybu osôb medzi oboma stranami. Brusel reagoval varovaním, že Británia tak príde o prístup na voľný trh EÚ.

"Bolo by fatálnou chybou predpokladať, že negatívny výsledok britského referenda predstavuje špecificky britský problém," dodal šéf Európskej rady. Podľa neho je pravda, že probrexitová kampaň bola "plná falošných argumentov a neprijateľných zovšeobecnení".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok