ONLINE: Únia povedala, čo ďalej. Po summite štartuje bratislavský proces

TA3 SITA TASR
16.9.2016 18:51

Paralyzovaná doprava, množstvo bezpečnostných opatrení, ale aj medzinárodná prestíž a možno kľúčový bod v smerovaní Európskej únie. Bratislava hostila dôležitý summit, na ktorom európski štátnici hľadali liek na problémy spoločenstva. Jeho priebeh sme s vami sledovali online.

21:30 Rokovania lídrov EÚ na neformálnom summite v Bratislave sú skončené a výsledky známe. O výsledkoch summitu sme sa zhovárali priamo v bratislavskej Inchebe so Zuzanou Gabrižovou, šéfredaktorkou portálu Euractiv.sk, a ešte pred tým si pozrite rozhovor s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom.

21:00 Rokovania s Veľkou Britániou po referende o vystúpení z EÚ musia viesť k stavu, kedy bude jasné, že sa oplatí byť členom Únie, uviedol to predseda vlády Fico. Slovenský premiér pripomenul, že vo Veľkej Británii pracuje asi 70.000 Slovákov. "Nemôžem sa zbaviť dojmu, že rokovania o vzájomnom vysporiadaní vzťahov by mohli viesť v budúcnosti k vytvoreniu zamestnancov druhej kategórie," povedal. "V tomto bude postoj krajín V4 nekompromisný," uistil.

Predseda Európskej rady Donald Tusk podotkol, že brexit nebol hlavnou témou dnešného neformálneho summitu. "Potvrdili sme našu pozíciu, že kým to nebude notifikované, nezačnú žiadne rokovania. Nie je to nič, čo je namierené proti Veľkej Británii. Musíme však chrániť záujmy EÚ. Musíme počkať na formálnu žiadosť o aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy," zopakoval Tusk.

Šéf Európskej rady tiež interpretoval odkaz Veľkej Británie, že k aktivácii spomínaného článku nedôjde skôr ako v januári alebo vo februári 2017. "Toto musíme rešpektovať," dodal.

20:30 Predseda Európskej rady Donald Tusk poukázal na to, že milióny Európanov sa dnes necítia bezpečne. "Ľudia majú obavy z toho, čo sa deje, z nedostatočnej kontroly. Obávajú sa migrácie, terorizmu, aj o svoju ekonomickú budúcnosť. Musíme odstrániť nedostatky z minulosti, nebudeme pokračovať tak ako doteraz," zdôraznil.

Európska únia podľa neho už nemôže dopustiť nekontrolovaný príliv utečencov. Mala by sa sústrediť na plnú kontrolu hraníc, pokračovať v spolupráci s Tureckom a západným Balkánom a udržiavať kontakt aj s africkými krajinami

20:05 Bratislavský neformálny summit na Bratislavskom hrade bol úspešný a jeho výsledkom je prijatá Bratislavská deklarácia a namaľovaná bratislavská cestovná mapa, ktorá je spoločným politickým úmyslom lídrov krajín EÚ z hľadiska priorít na najbližšie mesiace. Po skončení summitu to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico.

"Situácia, v ktorej sa nachádza Európa a výsledok referenda vo Veľkej Británii, bol dostatočný dôvod na to, aby sme sa v EÚ zamysleli. Summit mal byť prvou odpoveďou a myslím, že bol odpoveďou správnou. Lídri mali úprimnú diskusiu o stave, v ktorom sa nachádza EÚ," povedal Fico.

20:00 Na potrebe obmedziť alebo zastaviť nelegálnu migráciu do Európskej únie sa podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zhodli štátnici 27 krajín EÚ. S cieľom dosiahnuť tento stav by mala EÚ uzavrieť dohody s tretími krajinami, povedala Merkelová po skončení summitu na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, podľa ktorého musí EÚ zintenzívniť ochranu vonkajších hraníc.

18:50 Šéf Európskej komisie Juncker predložil na summite plán ďalšieho postupu na budúci rok. Okrem iného počíta aj s vytvorením spoločného vojenského veliteľstva. Svoju predstavu ponúkol aj šéf Európskej rady Donald Tusk, ktorý zdôrazňoval, že Európa potrebuje optimistický scenár, či stredoeurópske zoskupenie V4. Po summite by sa mal odštartovať takzvaný bratislavský proces, ktorý by mal vrátiť dôveru občanov k Európskej únii.

17:00 Európska únia musí čo najrýchlejšie zaistiť bezpečnosť svojich občanov, okrem iného dosiahnutím akcieschopnosti Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Zhodli sa na tom predsedovia vlád krajín V4.

V spoločnom vyhlásení ďalej hovoria o potrebe posilnenia úlohy národných parlamentov či potrebe úzko spolupracovať s Tureckom a ďalšími neunijními krajinami pri riešení migračnej krízy.

15:11 Delegácia s európskymi štátnikmi sa po výlete loďou a obede vrátila na ďalšie rokovania na Bratislavký hrad.

15:10 Mesto dnes zažilo aj demonštráciu. Nespokojnosť vyjadrili aktivisti z hnutia Greenpeace.

13:55 A teraz opäť vážnejšie. Francúzi prišli na summit s "bratislavským plánom," ktorý má dostať Európsku úniu z krízy. Viac sa dozviete tu:

13:50 Centrum Bratislavy sa vyľudnilo do takej miery, že na prázdnych uliciach sa dal hrať futbal. Viac si pozrite tu:

13:15 Štátnici si po rokovaní na Bratislavskom hrade našli čas aj na spoločnú fotografiu.

summit-lidri-eu-1140-px-tasr-ichal-svitok_0a000002-d4ab-cf2e.jpg

13:10 O tom, čo môže summit priniesť, sme sa rozprávali aj so šéfredaktorkou portálu Euractiv Zuzanou Gabrižovou.

13:05 Bulhari chcú od únie 160 miliónov eur na posilnenie ochrany hraníc a na zastavenie prílevu migrantov do tejto balkánskej krajiny. Najchudobnejšia krajina EÚ už na svojich hraniciach s Tureckom vybudovala zábranu a nasadila vojakov. Na zabezpečenie ich riadnej ochrany však potrebuje podporu únie. Bulharský premiér Bojko Borisov by túto problematiku mal otvoriť na summite.

13:00 Európa potrebuje novú víziu, potrebuje, aby sa zmenila agenda. Povedal to predseda gréckej vlády Alexis Tsipras pred rokovaním na summite. "Potrebujeme sociálnu Európu s rastom, zamestnanosťou a prosperitou pre všetkých ľudí," uviedol Tsipras. Zároveň upozornil na to, že EÚ nesmie ísť zlým smerom.

12:45 Prezident Kiska v súvislosti so summitom kritizoval zlý vzťah, ktorý sme si vytvorili k Európskej únii. Viac tu:

11:55 O témach summitu porozprával u nás v štúdiu podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič:

11:40 Počas summitu vystúpil pred novinármi predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Pozrite si, čo povedal k téme summitu:

11:25 Takto vyzerá centrum nášho hlavného mesta počas summitu Únie:

10:45 Pozrite sa, čo pred summitom povedali Fico, Merkelová či Orbán:

09:32 Na Bratislavský hrad prišli štátnici Únie vrátane Jeana-Clauda Junckera či Angely Merkelovej. Onedlho začnú rokovania. Šéfa Európskej komisie aj nemeckú kancelárku privítal náš premiér Robert Fico.

09:30 Ľudí prekvapili prvé neplánované obmedzenia, nepustili ich cez most. Viac sa dozviete tu:

09:00 V čase do 9:30 je priebežne podľa policajnej hovorkyne Tatiany Kurucovej uzatvárané Vajanského nábrežie, Rázusovo nábrežie, Námestie armádneho generála Ludvíka Svobodu a to od Šafárikovho námestia a z opačnej strany od Mlynskej doliny. "Premávku na mieste bude polícia usmerňovať," dodala hovorkyňa.

8:50 V Bratislave sa na proteste "Nepredávajte Európu!" zišli aktivisti z organizácie Greenpeace.

greenpeace_0a000002-9a0a-898b.jpg

8:15 Diaľnica je už uzavretá. Delegáti sa začínajú presúvať z letiska do centra.

8:00 Dnešný summit neobmedzí pacientov, upozornili bratislavské nemocnice i záchranári. Fungovať budú v štandardnom režime.

7:45 Prvé rokovanie čaká lídrov EÚ na Bratislavskom hrade, ktorých príchod očakávajú okolo 9.00 hod. Rokovanie začne na hrade o 10.00 hod.

7:30 "Našou úlohou je byť hostiteľmi, vytvoriť dôstojné podmienky preto, aby mali lídri možnosť v pokoji rokovať a hovoriť o budúcnosti Európskej únie. Robili sme všetko preto, aby sme takého podmienky vytvorili," povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

7:00 Bratislava dnes zaujíma celý svet. Na summit sa zaregistrovalo vyše 1300 novinárov z viac ako 67 krajín sveta. V bratislavskej Inchebe vzniklo najväčšie tlačové centrum v Európe.

6:45 Belgický europoslanec a predseda politickej skupiny liberálov a demokratov v Európskom parlamente Guy Verhofstadt v predvečer summitu v Bratislave vyzval 27 lídrov EÚ, aby "znovu vynašli Európu".

"Je jasné, že lídri majú veľmi odlišné predstavy o budúcnosti Európy. Niektorí ju chcú posunúť vpred, zatiaľ čo iní chcú menej spolupráce. Výsledkom tejto patovej situácie je najmenší spoločný menovateľ a je čoraz ťažšie pohnúť v Európe vecami dopredu. Takto to už nemôže pokračovať," upozornil Verhofstadt.

6:20 V predvečer summitu do Bratislavy pricestovali najvyšší predstavitelia Európskej únie.

06:15 Toto sú najdôležitejšie fakty o začínajúcom sa summite:

06:00 Pozrite si, aké obmedzenia čakajú vodičov ale aj chodcov počas summitu. Patrí medzi ne aj taký bezprecedentný ťah, akým je dočasné kompletné uzatvorenie všetkých mostov.

05:45 Mesto čaká v najbližších hodinách ťažká skúška. Robert Fico radšej poprosil zriaďovateľov škôl, aby dnes dali deťom riaditeľské voľno.

05:30 Bude sa v budúcnosti v Európe hovoriť "pred Bratislavou" a "po Bratislave"? Možno nie, od začínajúceho sa summitu sú však veľké očakávania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok