Zrútený záchranársky vrtuľník bol v prevádzke len od augusta

TA3 TASR SITA
8.9.2016 14:48

Štyroch mŕtvych si vyžiadala ďalšia havária záchranárskeho vrtuľníka, ktorá sa odohrala v neprístupnom teréne nad Banskou Bystricou. Kolegov záchranárov si uctili vodiči sanitiek spanilou jazdou. Stroj, ktorý havaroval, bol takmer úplne nový.

Niekoľko týždňov v prevádzke

Pri páde záchranárskeho vrtuľníka Air-Transport Europe v katastri obce Strelníky pri Banskej Bystrici zahynuli na palube štyria ľudia, traja členovia posádky a 38-ročný pacient, informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Vrtuľník, ktorý sa zrútil, uviedli do prevádzky len v polovici augusta. Vrtuľník Bell 429 lietal k zraneným na pomoc zo základne v Poprade. Nový prírastok vo flotile ATE kúpila spoločnosť od výrobcu Bell Helicopter, išlo o prvý zo štyroch nových kontrahovaných vrtuľníkov. „Zvyšné tri vrtuľníky sú momentálne v pobočke Bell Helicopter v Prahe. Nasadiť ich plánujeme postupne do ďalších stredísk koncom tohto roka,“ uviedol koncom augusta pri predstavovaní vrtuľníka generálny riaditeľ spoločnosti Milan Hoholík.

Nehoda sa stala krátko potom, ako vrtuľník vyzdvihol na palubu pacienta so zlomenou nohou. Vrtuľník do nemocnice nedoletel. Do terénu okamžite vyslali hasičov, policajtov aj horských záchranárov. Tímu pomáhal aj vrtuľník ministerstva vnútra s termovíziou.

img-4148_0a000002-42d8-f536.jpg

Keďže vrtuľník zmizol v hustých lesoch na Poľane, dlho ho nedokázali nájsť. Pravdepodobné miesto dopadu sa podarilo objaviť až o pol druhej ráno.     

"V týchto chvíľach bolo potvrdené, že príslušné záchranárske zložky našli vrak vrtuľníka a štyri telá bez známok života," uviedla hovorkyňa s tým, že v tejto fáze nemajú žiadne bližšie informácie o okolnostiach nehody.

Jeden z najskúsenejších pilotov

Na palube vrtuľníka Bell 429 s poznávacou značkou OM-ATR sa nachádzala posádka v zložení: pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš.     

"Pilot vrtuľníka Ján Rušin mal 50 rokov. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Lekárka Patrícia Krajňáková mala 46 rokov a v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár," priblížila Hopjaková.     

Životy záchranárov vyhasli práve pri plnení svojho náročného poslania, akým bola pomoc a záchrana ľuďom v tiesni. "Za ich nasadenie a oddanú prácu, ktorú vykonávali s najvyššou profesionalitou, im patrí naša nesmierna vďaka a uznanie. Česť ich pamiatke," dodala hovorkyňa. Vedenie spoločnosti ATE a jej zamestnanci vyjadrujú hlbokú úprimnú sústrasť ich rodinám a priateľom.

Pamiatku obetí tragickej nehody si uctili symbolickým gestom aj kolegovia z inej spoločnosti. Vyrazili na spanilú jazdu nových sanitiek.

Príčiny pádu ukáže vyšetrovanie

Na miesto nešťastia ešte v noci prišiel aj minister vnútra SR Robert Kaliňák. Pozostalým rodinám obetí vyslovil úprimnú sústrasť. Niektorí pozostalí prišli na miesto nešťastia, kde im ponúka pomoc tím psychológov, iní sa skontaktovali telefonicky.

Oo obetiach nešťastia intenzívne pátrali. Záchranným zložkám sa podarilo nájsť všetky štyri obete tragickej nehody.

O možných príčinách nešťastia minister nechcel špekulovať, to ukáže až vyšetrovanie. Kým bude stanovená predbežná príčina, môžu prejsť aj dva - tri mesiace. Zdôraznil, že záchranársky vrtuľník zasahoval v mimoriadne nebezpečnom teréne a za náročných podmienok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok