Danko je za trojkoalíciu, ale Sieť sa do SNS neintegruje

TA3 SITA
23.8.2016 13:06

SNS bude rokovať so Smerom-SD a Mostom-Híd o vytvorení novej vládnej trojkoalície. Ako povedal Danko po rokovaní predsedníctva SNS, dostal mandát podpísať trojkoalíciu Smer, SNS a Most-Híd.

Plodná koaličná jeseň

"SNS je stabilným partnerom, chce napĺňať svoje programové vízie a nevidí inú alternatívu v rokovaní s inou stranou,“ povedal s tým, že koalícia je v súčasnej dobe stabilná a na jeseň ju čaká plodné obdobie. Do parlamentu prídu na prerokovanie zákony, ktoré začnú riešiť problémy ľudí. Danko nevidí alternatívu k súčasnej vládnej koalícii.

Nevie si totiž predstaviť diskusie o štáte so stranami, ktoré majú nízky počet členov ako sú SaS, OĽaNO a Sme rodina, navyše keď predseda strany si užíva život v Bruseli (Richard Sulík je europoslanec, pozn. red.). S xenofóbnou rasistickou stranou si zas Danko nevie spoluprácu predstaviť.

Iná vláda, ako zložená zo súčasných strán, nevie podľa Danka garantovať, že to, na čom sa dohodnú lídri, platí.

Nová zmluva bude čoskoro

„Vznikla nešpecifická situácia, keď chybami v komunikácii došlo k zániku jedného z partnerov (Sieť, pozn. red). SNS nebude rozširovať svoj poslanecký klub. Bude disponovať len tými poslancami, ktorých získali v parlamentných voľbách,“ uviedol Danko. Zároveň oznámil, že nová koalícia podpíše novú Koaličnú zmluvu čoskoro. 

Minulý týždeň odišla zo Siete pätica poslancov NR SR. Sieti tak v NR SR zostali dvaja poslanci. Päť poslancov na čele s Andrejom Hrnčiarom zároveň vstúpilo do poslaneckého klubu Most-Híd. Most-Híd má tak v klube 15 členov. Následne Most-Híd prejavila záujem o post ministra dopravy. Most-Híd mal doteraz v kabinete Roberta Fica dvoch členov vlády.

Po rozpade Siete si robí nároky aj na tretí rezort. Navyše Fico po rokovaní Koaličnej rady oznámil, že predseda Siete a súčasný minister dopravy Roman Brecely ponúkol svoju ministerskú funkciu. Brecely oznámil, že Sieť má záujem o integráciu s niektorou vládnou stranou. Danko dnes vylúčil, že by išlo o SNS. 

SNS bude rešpektovať nomináciu Mosta-Híd na funkciu ministra dopravy. Predseda strany Béla Bugár už avizoval, že jeho strana navrhne na tento post súčasného štátneho tajomníka rezortu Árpáda Érseka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok