Severania si nevedia dať rady s Rómami, zrejme zakážu žobranie

ČTK
19.8.2016 12:36

Švédsky minister pre verejnú správu Ardalan Shekarabi zváži zákaz žobrania v uliciach. Vláda v Štokholme tak možno vypočuje volanie mestských rád, ktoré si nevedia poradiť s rómskymi žobrákmi z Rumunska a Bulharska.

Severania si nevedia dať rady s Rómami, zrejme zakážu žobranie
SITA/AP

Stovky členov rómskych komunít prichádzajú do Švédska, aby žobrali. Rozšírili sa už aj do menších miest, ktoré sa sťažujú vláde v Štokholme. "Počas tejto situácie je prirodzené povedať, že máme problém," povedal Shekarabi, ktorý sa o záležitosti radil so svojimi kolegami z iných škandinávskych krajín.

Švédsko sa snažilo situáciu riešiť prostredníctvom dohôd s Rumunskom a Bulharskom s cieľom zlepšiť situáciu Rómov v týchto krajinách. "Žobranie stále pokračuje a my si myslíme, že žobranie vo Švédsku nerieši diskrimináciu, chudobu ani sociálne vylúčenie v krajinách pôvodu týchto komunít," uviedol Shekarabi.

Napríklad Dánsko zakázalo žobranie na celoštátnej úrovni, kým Nórsko umožnilo miestnym úradom, aby samy zaviedli zákazy. Vo Švédsku požiadavka zákazu žobrania môže vyvolať spor vo vládnej koalícii, kde sa proti kriminalizácii žobrákov postavili Zelení. Aj opozícia má k návrhu rozdielne postoje. Zvažovaný zákaz kritizujú niektorí ochrancovia ľudských práv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok