Švédi vypočujú Assangea v jeho úkryte. Stíhajú ho pre znásilnenie

TA3 TASR
11.8.2016 09:54

Ekvádor súhlasil s tým, aby švédski vyšetrovatelia vypočuli zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea v priestoroch ekvádorského veľvyslanectva v Londýne.

Assange hovorí o zámienke

Assange sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska. Tamojšie úrady ho stíhajú vo veci znásilnenia, ktorého sa mal dopustiť v roku 2010. On sám všetky obvinenia popiera a tvrdí, že ide len o zámienku, na základe ktorej by mohol byť neskôr vydaný do USA, kde mu hrozí stíhanie pre zverejnenie tajných amerických dokumentov stránkou WikiLeaks.

Assange už dávnejšie navrhol, že výsluch v kauze údajného znásilnenia by mohol prebehnúť na ekvádorskej ambasáde. Švédska prokuratúra však s takouto možnosťou súhlasila len nedávno.

Ekvádor súhlasí

Ekvádorská generálna prokuratúra zverejnila dokument, ktorý vyjadruje oficiálny súhlas s uskutočnením výsluchu v priestoroch ambasády v Londýne. "V nadchádzajúcich týždňoch bude stanovený dátum konania, ktoré prebehne na veľvyslanectve Ekvádoru v Spojenom kráľovstve," uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry, ktoré citoval Guardian.

Vypočúvanie sa uskutoční na základe bilaterálnej dohody o spolupráci v trestnoprávnych záležitostiach, ktorú Ekvádor a Švédsko podpísali vlani v decembri.

Ekvádor už pred štyrmi rokmi udelil Assangeovi - aktivistovi a publicistovi austrálskeho pôvodu - politický azyl. V prípade opustenia ekvádorskej ambasády v Londýne by mu však hrozilo zatknutie a vydanie do Švédska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok