PR správa

Hráte sa radi? A čo tak vyskúšať hry cez internet?

PR
29.7.2016 15:38

Je jedno či ste doma, v škole, v práci alebo len tak za mobilom a niekde cestujete. Hrať hry cez internet môže ktokoľvek a kedykoľvek.

Hráte sa radi? A čo tak vyskúšať hry cez internet?
Thinkstock

Už sú dávno preč časy, kedy bolo potrebné si hry stiahnuť do svojho počítača a čakať dlhú dobu, kým sa nainštalujú. Dnešná mladá generácia si nevie predstaviť dobu, kedy bola hra na CD alebo DVD, pretože na nič menšie by sa nezmestila. Prvé jednoduchšie hry priniesli mobilné telefóny v roku 2000 a podľa ich vzoru sa neskôr vyvinuli aj počítačové online hry.

Rýchla a jednoduchá zábava

Princíp online hier je založený najčastejšie na technológii Flash, ktorá je kompatibilná so všetkými prehliadačmi a operačnými systémami. Vďaka nej je možné aj zložitejší multimediálny obsah umiestniť priamo na webovú stránku a tak vznikali aj prvé internetové hry. Spočiatku šlo o graficky aj programátorsky jednoduché aplikácie.

Ako sa zlepšovalo hardwarové vybavenie počítačov, zlepšovali sa aj samotné internetové hry. Znamenalo to lepšiu grafiku, dlhší „príbeh“ samotnej hry a teda celkovo lepšiu hrateľnosť. Za posledné roky sa tento vývoj exponciálne zrýchlil a dnes už nie sú problémom hry pre mobily a tablety, ktoré sa dajú ovládať nielen myškou, ale aj dotykom.

Výhody takýchto hier sú celkom zrejmé - nie je treba nič nikam inštalovať, nie je problém s kompatibilitou, hru si môžete zahrať okamžite a na jej spustenie nie sú žiadne veľké nároky na hardware. Navyše, väčšina takýchto hier je aj zadarmo, prípadne veľká časť hry je zadarmo a len niektoré jej funkcie sú platené.

Slovenský internet je bohatý

Ak hľadáte inšpiráciu, kde takéto hry nájsť, odporúčame použiť vyhľadávač Google, kde stačí zadať konkrétny druh hry, aký by ste si chceli vyskúšať. Pokiaľ sa vám nechce hľadať týmto spôsobom, odporúčame napríklad portál Bratm.sk, ktorý je zameraný na online zábavu a je tu aj špeciálna sekcia venovaná len internetovým hrám.

Každý deň tu pravidelne pribúdajú nové a nové hry, ktoré si môžete zahrať na tablete, klasickom počítači, ale napríklad aj na mobilnom telefóne. To znamená, že je jedno, či ste v škole, v práci alebo na ceste, ak máte prestávku a čas, môžete si skrátiť chvíľku online hraním. Každú hru je možné aj okomentovať, prípadne zdieľať s priateľmi.

Hrám ako takým sa venujú aj iné konkurenčné portály, niektoré zamerané len na internetové hry, ďalšie zamerané celkovo na internetovú zábavu. Tieto hry väčšinou preberajú zo zahraničných webov pomocou jednoduchých kódov na vloženie na stránku a viacero z nich ponúka aj možnosť ich šírenia ďalej.

Aj zahraničné portály

Čo sa týka zahraničných portálov, aj v tomto prípade stačí použiť vyhľadávač a nájdete viacero z nich. Ide napríklad o portály venované čisto športovým hrám, akčným hrám alebo konkrétne jednému hernému žánru, prípadne aj o webstránky, kde je možné nájsť takpovediac všehochuť pre každého, kto si chce zahrať hru cez internet.

Zaujímavou je z tohto pohľadu sociálna sieť Facebook, ktorá už od svojho vzniku zdôrazňovala aj tento typ multimediálneho obsahu. Dnes už existujú stovky až tisíce hier, ktoré sú určené práve pre Facebook a pochádzajú najmä od externých tímov, ktoré ich vyvinuli.

Tieto hry sú dostupné zadarmo, ale existujú aj špeciálne platené hry, ktoré sú propagované a určené pre túto sociálnu sieť. U nás na Slovensku ich najväčší boom bol niekedy okolo roku 2009 až 2010, kedy prišla sociálna sieť aj k nám. Dnes sa už tieto čísla ustálili na priemerných hodnotách.

Pozor na závislosť

Chceme vás však varovať pred tým, aby ste neprepadli takémuto tráveniu voľného času až príliš. Dnešná uponáhľaná doba si priam pýta nové a nové podnety a online internetové hry sú ideálnou odpoveďou po takejto túžbe. Nezabudnite ale, že nielen za počítačom alebo mobilom sa dá tráviť voľný čas - pokojne vybehnite aj von s priateľmi a niekedy si doprajte len také obyčajné leňošenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok