Pri vstupe na nemecký festival sa odpálil sýrsky žiadateľ o azyl

TA3 TASR ČTK
25.7.2016 06:40

Výbuch nálože v bavorskom Ansbachu, ktorú aktivoval odmietnutý žiadateľ o azyl zo Sýrie, bol zrejme islamistickým samovražedným útokom. Myslí si to bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann.

Obyčajná samovražda to nebola

Zatiaľ sa ale podľa Herrmanna nenašli dôkazy, ktoré by ukazovali na útočníkovo napojenie na teroristické hnutie Islamský štát. "Môj osobný odhad, ktorý bohužiaľ považujem za veľmi pravdepodobný, je, že toto bol skutočný islamistický samovražedný útok," povedal v rozhovore Herrmann.

Udalosť v Ansbachu nie je podľa Herrmanna možné považovať za obyčajný pokus o samovraždu, pretože Sýrčan pridal do batohu s výbušninou aj mnoho ostrých kovových častí, ktorých cieľom je v okolí explózie napáchať čo najväčšie škody. "Preto musíme vychádzať z toho, že toto nebola len obyčajná samovražda, lebo chcel zrejme zabiť čo najviac ľudí," povedal. Muž bol podľa Herrmanna známy polícii v Ansbachu, kde dlhšie býval. V minulosti sa už najmenej dvakrát pokúsil o samovraždu a bol istý čas umiestnený na psychiatrickej klinike.

S kým udržiaval kontakty?

Herrmann dodal, že útočníkov zámer zabiť čo najviac ľudí zatiaľ nebol s konečnou platnosťou preukázaný, hoci tomu okolnosti nasvedčujú.

"Kriminálna polícia v najbližších hodinách a dňoch podnikne všetko, aby všetko úplne objasnila," povedal. "Či mal napojenie na islamistov, alebo nie, to je v tejto chvíli čistá špekulácia," uviedla prokuratúra. Dodala, že vyšetrovatelia sa teraz zamerajú na to, s kým útočník udržiaval kontakty. Rovnako tiež podľa agentúry Reuters budú zisťovať, čo Sýrčan pred odchodom do Nemecka vo svojej vlasti robil.

Nemal vstupenku

Sýrčan sa podľa svedeckých výpovedí krátko pred činom pokúsil dostať na hudobný festival Ansbach Open, kam sa mu ale nepodarilo preniknúť, pretože nemal vstupenku. Následne neďaleko vstupnej brány odpálil nálož, ktorú mal v batohu.

Ansbach leží asi 40 kilometrov západne od Norimbergu, mesto má okolo 40.000 obyvateľov. V Ansbachu sa nachádza aj základňa americkej armády. Jej hovorca uviedol, že nemá informácie o výbuchu, informovala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok