Sledujeme ONLINE: Mníchovský útok si vyžiadal viacero obetí, strelec je mŕtvy

TASR SITA ČTK TA3 ČT24 Twitter
22.7.2016 21:50

Útok v nákupnom stredisku Olympia v severnej časti bavorskej metropoly si vyžiadal najmenej 10 obetí, desiatky ľudí utrpeli zranenia. Polícia hovorila pôvodne až o troch útočníkoch, najnovšie informácie naopak spomínajú iba jedného útočníka, ktorý po čine spáchal samovraždu. Mníchov vyhlásil výnimočný stav.

Sledujeme ONLINE: Mníchovský útok si vyžiadal viacero obetí, strelec je mŕtvy
SITA/AP

ONLINE sme ukončili.

2:48 Šéf mníchovského policajného prezídia Hubertus Andrä uviedol, že na základe výpovedí svedkov polícia spočiatku vychádzalo z toho, že v mníchovskom nákupnom centre Olympia mohli útočiť až traja páchatelia. V súčasnosti však nie sú žiadne náznaky, že by sa na útoku podieľalo viacero osôb.

Uvedeného mladíka, ktorého našli mŕtveho približne kilometer od nákupného centra, spozorovala už krátko po útoku civilná hliadka. Tá na neho podľa Andräho strieľala, zatiaľ však nie je jasné, či ho naozaj zasiahla. Podľa predbežných zistení útočník spáchal samovraždu.

2:37 Mladý útočník nemal žiadnu kriminálnu minulosť. V Mníchove žil už dlhšiu dobu. (ČT24)

2:28 Polícia zverejnila identitu páchateľa. Zabíjať mal len 18-ročný Nemec iránskeho pôvodu. Motív činu zatiaľ nie je známy. Do akcie bolo zapojených 2400 policajtov a ozbrojených zložiek. 

2:19 Polícia prostredníctvom Twittera vyzvala ľudí, aby prestali uverejňovať na sociálnych sieťach fotografie obetí piatkového útoku a rešpektovali rodiny obetí.

2:15 Rakúsko po piatkovej streľbe v Mníchove posilnilo ochranu svojich štátnych hraníc a uviedlo do pohotovosti elitný policajný útvar Cobra. Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka to uviedol v nočnom rozhovore pre verejnoprávnu stanicu ORF.

Sobotka ubezpečil, že po útoku v Mníchove prijala rakúska polícia všetky dostupné opatrenia, pripustil však, že podobná udalosť sa môže napriek tomu stať aj v Rakúsku. "Pred takýmto teroristami alebo zločincami sa dá len veľmi ťažko chrániť," povedal minister, ktorý po útoku v susednom Nemecku prerušil svoju dovolenku.

Sobotka taktiež informoval, že v rámci pomoci nemeckým kolegom sa presunulo vrtuľníkmi do Mníchova 42 príslušníkov útvaru Cobra z miest Linz a Salzburg.

1:43 Polícia zverejnila informáciu, podľa ktorej sa mal útočník sám zastreliť. Zároveň sa objavili špekulácie o tom, že útočil len jeden strelec. Predchádzajúce správy doteraz hovorili o troch útočníkoch.

1:37 Polícia údajne našla automobil, ktorý zrejme patrí útočníkom.

1:34 Približne 100 očitých svedkov streľby zverili do starostlivosti krízového tímu psychológov. Motív útoku je naďalej nejasný a v Mníchove platí vysoký stupeň teroristického ohrozenia.

1:32 Nemecká polícia sa snaží zistiť totožnosť mŕtveho muža, ktorého našla približne kilometer od mníchovského nákupného centra. Naďalej nie je jasné, či ide o páchateľa alebo člena skupiny páchateľov tohto útoku, informovala agentúra DPA.

Pri nájdenom tele sa nachádzal červený batoh, čo zodpovedá opisu muža, ktorý počas útoku strieľal pri reštaurácii rýchleho občerstvenia. Podľa stanice ARD polícia batoh vyzdvihla pomocou robota, na čo ho mali preskúmať experti na výbušniny.

1:24 Polícia obnovila chod hromadnej dopravy. Počet obetí útok stúpol na desať vrátane pravdepodobného strelca.

1:12 Nemecká vláda v reakcii na piatkový útok v Mníchove zvolala na dnes zasadnutie spolkového bezpečnostného kabinetu, ktorý prerokuje situáciu v krajine. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na oznámenie úradu spolkovej kancelárky.

Ohlásenému zasadnutiu v Berlíne bude predsedať kancelárka Angela Merkelová.

0:52 Vlajky na budovách štátnych inštitúcií budú počas soboty stiahnuté na pol žrde.

00:30 Minister vnútra Thomas de Maiziere v čase útoku letel na dovolenku v USA, podľa vyhlásenia Berlína sa však vzhľadom na situáciu rozhodol vrátiť do vlasti, čo je v jeho prípade už druhýkrát za posledný týždeň.

00:47 Televízia N24 uviedla, že medzi zranenými sa nachádzajú aj deti.

00:05 Zatiaľ nemožno vylúčiť žiadnu hypotézu ohľadom motívu streľby v Mníchove. Povedal to šéf úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Peter Altmaier.

Mníchovská polícia predtým oznámila, že zatiaľ nemá žiadne indície naznačujúce islamistický motív. Altmaier tiež uviedol, že absolútnu bezpečnosť nie je možné zabezpečiť, a že si Nemecko nesmie nechať podobnými útokmi vziať svoj spôsob života.

"Nikto si neželá štát, ktorý bude na všetko absolútne dohliadať a ktorý by bol potrebný na zaistenie absolútnej bezpečnosti," povedal podľa agentúry Reuters Altmaier. "Urobíme všetko pre to, aby sme mohli žiť ďalej svojím spôsobom života. Nesmieme dopustiť, aby teroristi dosiahli svoj cieľ, a zneistili našu spoločnosť," uviedol.

00:02 Mníchovská polícia žiada verejnosť o akékoľvek fotografie alebo videá, ktoré by jej mohli byť nápomocné.

23:48 Pri deviatom mŕtvom tele našla polícia červený batoh, ktorý je podobný tomu, čo mal strelec pri McDonalde.

23:45 Nemecký prezident Joachim Gauck reagoval šokovane na útok v Mníchove, kde pri streľbe v nákupnom centre zahynulo najmenej osem ľudí. "Vražedný útok v Mníchove ma hlboko šokoval," uviedol Gauck vo svojom vyhlásení, ktoré citovala agentúra DPA.

Nemecký prezident podľa vlastných slov myslí na obete tohto útoku, ako aj na ľudí, ktorí smútia za svojimi blízkymi alebo majú o nich obavy. Vyjadril tiež solidaritu príslušníkom zasahujúcich zložiek.

23:28 Pozrite si video z evakuácie nákupného centra:

22:58 Nemecká polícia po útoku presúva do metropoly Bavorska špeciálne jednotky z iných spolkových krajín Nemecka, pričom je medzi nimi aj elitný protiteroristický útvar známy ako Skupina hraničnej stráže 9. Spolková vláda medzitým zvolala v Berlíne krízové zasadnutie.

22:57 Polícia zatiaľ nemá žiadne indície, že ide o útok s islamistickým pozadím. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na vyjadrenie policajného hovorcu Marcusa da Gloria Martinsa.

"Na to je zatiaľ priskoro," povedal hovorca. Polícia podľa neho vychádza zo scenára teroristického útoku, ktorý si vyžaduje prijatie opatrení s "najvyšším možným účinkom".

22:50 V Mníchove nejazdí hromadná doprava. Uzatvorené sú aj diaľnice a všetky cesty vedúce z a do mesta.

22:48 Mníchovská polícia informovala, že našla ďalšie telo. Počet obetí tak stúpol na deväť. Overuje sa, či nejde o telo samotného útočníka.

 

22:36 Počet obetí narastol na osem.

22:30 Mníchov vyhlásil výnimočný stav.

22:21 Zamestnanci berlínskeho kancelárstva podľa ČT24 pripravujú krízový štáb a kontaktujú príslušné ministerstvá. Kancelárka Angela Merkelová podľa DPA v úrade prítomná nie je.

22:18 Útočník mal podľa svedka v nákupnom centre útočiť na deti.

22:10 Nemecká polícia na tlačovej konferencii informovala o aktuálnej situácii v Mníchove.

22:03 Pozrite si video útočníka, ktorý sa prechádza po ulici so zbraňou v ruke.

22:02 Mníchovská polícia potvrdila šesť mŕtvych a viacero ťažko zranených ľudí po streľbe v nákupnom centre Olympia v Mníchove, informovala agentúra DPA.

21:27 Prezident Barack Obama vyhlásil ľútosť nad situáciou v Mníchove.

21:24 Všetky nemocnice v Mníchove sú v pohotovosti.

21:19 V súvislosti s dnešnou streľbou v nákupnom centre Olympia v Mníchove polícia hovorí o "akútnej teroristickej hrozbe", informovala spravodajská stanica BBC.

21:11 Medzi obeťami dnešnej streľby v Mníchove by podľa doterajších informácií nemali byť žiadni Slováci. Potvrdil to hovorca slovenského rezortu diplomacie Peter Stano. "Informácie, ktoré máme, nehovoria, že by boli medzi obeťami Slováci. Polícia ale pokračuje v identifikácii," povedal Stano.

20:47 Páchatelia streľby v nákupnom centre Olympia sú stále na úteku, oznámila polícia. Zároveň uviedla, že svedkovia hovorili o troch osobách so strelnými zbraňami. Ako informovala spravodajská stanica BBC, streľba si vyžiadala najmenej šiestich mŕtvych a zatiaľ neznámy počet zranených.

Polícia tvrdí, že nevie, kam strelci utiekli. "Dávajte si na seba pozor a vyhýbajte sa verejným priestranstvám," odkázala mníchovská polícia cez Twitter. Bezpečnostné zložky podľa agentúry DPA nevylučujú, že udalosti v nákupnom centre boli teroristickým útokom.

20:40 Ministerstvo vnútra potvrdilo troch mŕtvych, informovala spravodajská stanica BBC.

20:36 Po streľbe v oblasti mníchovského obchodného centra Olympia zastavil dopravný podnik všetku prevádzku metra, nejde tiež niekoľko liniek električiek a autobusov.

20:26 Facebook akttivoval službu Safety Check, prostredníctvom ktorej môžu dať ľudia v Mníchove svojim známym vedieť, že sú v poriadku.

bez-nazvu_0a000002-6536-512c.jpg

20:05 Polícia nevie, kde sa strelec alebo strelci nachádzajú.

19:50 Polícia žiada verejnosť, aby nezverejňovala zábery z policajného zásahu a nepomáhala tak strelcovi.

19:38 Po dnešnej streľbe v nákupnom centre Olympia v bavorskej metropole Mníchov bola streľbu hlásená aj zo zhruba päť kilometrov vzdialeného námestia Karlsplatz, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na reportéra spravodajskej televízie n-tv. Správu potvrdil aj denník Die Welt.

19:00 Streľba v nákupnom centre Olympia v bavorskej metropole Mníchov si vyžiadala niekoľko mŕtvych, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na denník Süddeutsche Zeitung.

Nemecká spravodajská televízia informovala o jednom mŕtvom a desiatich zranených, tieto údaje sú však neoficiálne. Situácia na mieste je podľa polície veľmi neprehľadná.

18:50 Podľa spravodajskej stanice BBC prebieha na mieste rozsiahla policajná operácia. Bezpečnostné zložky uzavreli oblasť v okolí nákupného centra, ktoré sa nachádza vo štvrti Moosach. Podľa agentúry DPA polícia k strelcom alebo strelcovi zatiaľ podrobnosti neuviedla. Neposkytla ani informácie o prípadných obetiach či zranených.

Nákupné centrum Olympia bolo otvorené spolu s neďalekým tlačovým centrom v roku 1972, keď sa v Mníchove konali letné olympijské hry. V rokoch 1993-1994 bolo rozšírené a modernizované. Ide o jedno z prvých veľkých nákupných centier v Nemecku a je stále jedným z najväčších v Bavorsku.

18:37 Z nákupného centra Olympia v nemeckom Mníchove hlásia streľbu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok