Chodili a bezhlavo strieľali. V kazašskej metropole zaútočili radikáli

TA3 ČTK RT
18.7.2016 10:38

Najmenej 6 mŕtvych a 14 zranených si vyžiadala prestrelka, ktorá vypukla v centre najväčšieho kazašského mesta Alma-Aty. Najmenej traja z mŕtvych sú údajne policajti.

Nemajú vychádzať z domovov

Anonymný policajný zdroj kazašským novinárom povedal, že incident vyvolali islamskí radikáli. Jeden bol údajne zadržaný, ďalší je na úteku. Informácie o udalostiach v Almaty sú zatiaľ kusé. Polícia oznámila, že neznámi útočníci ostreľovali budovu miestnej správy ministerstva vnútra v Almaty (resp. Alma-Ate) a sídlo tajnej polície KNB.

Interfax informoval, že útočníci sa pohybovali po meste a bez rozmyslu strieľali. Ministerstvo vnútra vyzvalo obyvateľov mesta, aby nevychádzali z domovov. Polícia v Almaty vyhlásila najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti. "Za útokom pravdepodobne stoja stúpenci netradičných náboženských smerov," uviedol Interfax.

cnodvkqxyaacnxo_0a000002-948a-0597.jpg

Doteraz bol v krajine pokoj

Na miestnej stanici údajne policajti pátrali po výbušninách, celý objekt bol vyprázdnený a obkľúčený, uviedol kazašský server BNews. Streľba sa údajne ozývala aj z okolia almatských kasární. Kazachstan, surovinovo bohatý stepný štát v strednej Ázii, bol doteraz ušetrený prejavov náboženského extrémizmu, ale v poslednej dobe sa podľa miestnej tlače aj tu islamisti aktivizujú.

Začiatkom júna v meste Aktobe zaútočila skupina radikálov na dva obchody so zbraňami a vojenské kasárne. Pri zásahu ťažkoodencov bolo 18 extrémistov zabitých a deväť zadržaných. Odvtedy po celej krajine platí zvýšená protiteroristická pohotovosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok