ONLINE: Armáda je naša a ja som hlavný veliteľ, odkázal Erdogan po potlačení puču

TA3 SITA TASR ČTK
16.7.2016 07:38

Turecká vláda potlačila pokus o štátny prevrat, ktorý uskutočnila armádna frakcia. Hlavné mesto Ankara aj Istanbul majú za sebou noc plnú výbuchov, streľby, vzdušných útokov a nepokojov v uliciach. Najvyššia súdna kontrolná rada zbavila funkcie 2745 sudcov.

Online sme ukončili.

22:00 Turci sa stretli sa na Taksimovom námestí, kde včera prebiehali boje medzi pučistami a vládnymi jednotkami.

20:00 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan požaduje po Spojených štátoch, aby vydali duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara viní zo zorganizovania piatkového vojenského prevratu. Erdogan to vyhlásil na zhromaždení so svojimi stúpencami v Istanbule. Ako uviedol, boli to "zahraničné vonkajšie sily, ktoré chceli obrátiť tento národ proti jeho ozbrojeným zložkám". Gülen, ktorý žije dlhé roky v USA, akýkoľvek podiel na puči odmietol.

Ako Erdogan dodal, vzhľadom k tomu, že sú USA strategickým partnerom Turecka, mali by ich požiadavke vyhovieť. Ankara podľa neho nikdy neodmietla podobnú žiadosť zo strany Washingtonu. Nemenovaný turecký predstaviteľ uviedol, že krajina "už pripravuje oficiálnu žiadosť s detailnými informáciami o zapojenie Gülena do nelegálnych aktivít". Davu svojich stúpencov, ktorí vykrikovali heslá, že by v krajine mal zaviesť trest smrti, Erdogan na zhromaždení povedal, že podobné požiadavky by mohli byť prediskutované v parlamente. Pokus o puč podľa neho uskutočnila len menšina v tureckej armáde. "Armáda je naša a ja som hlavný veliteľ," povedal.

erdogan_0a000002-9729-f635.jpg

19:46 V Turecku v súvislosti s nevydareným pokusom o vojenský prevrat zadržali vysoko postavených generálov Adema Hudutiho a Erdala Öztürka. Huduti je veliteľom časti pozemných jednotiek, ktoré majú základňu vo východoanatolijskom meste Malatya a chránia hranice so Sýriou, Irakom a Iránom. Öztürk býval veliteľom tureckého letectva.

Organizátori piatkového prevratu nie sú podľa tureckého premiéra Binaliho Yildirima vojaci, ale ide o teroristov, ktorí zaútočili na parlament.

19:30 Americké letecké úrady zakázali všetky lety medzi Spojenými štátmi a letiskami v tureckej Ankare a Istanbule. Zákaz sa týka aj letov do USA prevádzkovaných neamerickými leteckými spoločnosťami

19:15 V Turecku zadržali desať členov Štátnej rady, tamojšia obdoba Najvyššieho správneho súdu, z funkcie odvolali 2745 sudcov.

18:44 Situácia v Turecku sa po pokuse o štátny prevrat vrátila do normálu. Situácia v letoviskách v krajine je pokojná a nie sú odtiaľ hlásené žiadne incidenty, pričom na Atatürkovom letisku v Istanbule obnovili lety. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytlo veľvyslanectvo Tureckej republiky v SR. Turecko je podľa neho vďačné a veľmi si váži vyjadrenia solidárnosti a podpory od slovenských predstaviteľov.

18:23 Turecko po nevydarenom pokuse o štátny prevrat uzavrelo vzdušný priestor pre vojenské lietadlá, uviedlo americké ministerstvo obrany. Vzdušné operácie na leteckej základni Inçirlik, odkiaľ štartujú vojenské lietadlá k operáciám proti bojovníkom takzvaného Islamského štátu v Sýrii a v Iraku, boli pozastavené.

Spojené štáty zároveň pracujú s tureckými činiteľmi na tom, aby boli vzdušné operácie na základni Inçirlik obnovené čo najskôr. Základňa je podľa hovorcu Pentagonu teraz bez dodávok elektrickej energie z komerčných sietí. Zariadenie tam beží na prúd z generátorov.

17:45 Nemecká kancelárka Angela Merkelová "čo najostrejšie" odsúdila pokus o štátny prevrat, ku ktorému došlo v Turecku, kde sa jednotky armády pokúsili zvrhnúť vládu a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Súčasne vo vyhlásení v Berlíne vyzvala na zachovávanie demokratických hodnôt-

"Je tragické, že tak veľa ľudí zaplatilo za tento pokus o prevrat životom. Krviprelievanie v Turecku sa musí teraz skončiť," uviedla Merkelová so zdôraznením, že je právom obyvateľov krajiny v slobodných voľbách rozhodnúť, kto im bude vládnuť. "Tanky na uliciach a letecké útoky proti vlastnému obyvateľstvu sú bezprávie," dodala.

17:30 Na sociálnych sieťach sa objavujú fotografie ako ľudia mučia vojakov, ktorí sa vzdali. Pri moste cez Bospor sedia desiatky vojakov na zemi, civilisti chodia okolo nich a bijú ich palicami.

 

17:20 Za posledných menej ako 24 hodín bolo v Turecku v súvislosti so zmareným pokusom o prevrat zadržaných 3000 príslušníkov armády, od obyčajných vojakov až po vysoko postavené dôstojníkov. Niektorí zo zadržaných vyšetrovateľom povedali, že nevedeli o tom, že sa zúčastňuje pokusu o puč, napísal turecký denník Hurriyet. Ich velitelia im vraj povedali, že ide o vojenské cvičenie.

Vojaci potom údajne pochopili, že sú súčasťou puču až vo chvíli, keď videli civilistov, ako šplhajú na tanky. Príslušníci armády, ktorí sa prevratu zúčastnili, sa stávajú tiež terčom najrôznejších odvetných akcií. Na sociálnych sieťach napríklad kolujú zábery ukazujúce sťatie hlavy jednému z tureckých vojakov. Jeho telo je vidieť na jednom z mostov v Istanbule.

17:10 Po pokuse o štátny prevrat v Turecku sa členovia tamojšieho parlamentu zišli na mimoriadnom zasadnutí v poškodenej budove zákonodarného zboru v Ankare. Prítomní poslanci držali minútu ticha za obete pred tým, ako si vypočuli tureckú hymnu.

16:46 Americký prezident Barack Obama zvolal svoj tím pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku. Budú rokovať o situácii v Turecku. Oznámil to Biely dom. Biely dom v predchádzajúcej reakcii na správy o pokuse o vojenský prevrat v Turecku uviedol, že Spojené štáty vyzývajú k podpore demokraticky zvolenej tureckej vlády.

16:34 Práve v súvislosti s nevydareným pučom a kvôli údajnému napojenie na Gülena odvolala najvyššia súdna kontrolná rada 2745 sudcov. Odísť muselo tiež päť členov samotnej rady, ktorá má okrem iného vplyv na zloženie časti tureckej obdoby ústavného súdu.

16:20 Turecká vláda kritizovala Spojené štáty za to, že umožňujú žiť islamskému kazateľovi Fethullahovi Gülenovi v exile v krajine. Ankara Gülena obviňuje z toho, že stál za pokusom o prevrat z noci na dnes. Krajina, ktorá poskytuje útočisko "vodcovi paralelného štátu", nemôže byť považovaná za priateľa Turecka, uviedol turecký premiér Binali Yildirim na tlačovej konferencii, informovali noviny Hürriyet na svojej webovej stránke.

16:10 Za pokusom o vojenský prevrat v Turecku stoja podľa tureckých médií dvaja muži - generál Akin Öztürk a generálporučík Metin Iyidil. Öztürk je bývalým veliteľom tureckého letectva, ktorý z armády odišiel do dôchodku minulý rok v auguste. Stále bol ale členom Najvyššej vojenskej rady. Druhým údajným pučistov je Metin Iyidil, ktorý slúžil ako veliteľ výcvikového centra pre pozemné jednotky.

15:50 Pokus o štátny prevrat v Turecku nebude mať žiadny vplyv na fungovanie NATO, ktorého je táto krajina členom. Uviedol to riaditeľ slovenského Inštitútu strategických politík – STRATPOL Róbert Ondrejcsák. "Je to interná záležitosť Turecka," poznamenal.

Ďalší vývoj vzťahov EÚ a Turecka bude podľa neho závisieť od toho, aké kroky bude turecké vedenie prijímať a či nastane posun od demokracie viac k autoritárskemu režimu. "Ak áno, tak tie vzťahy s EÚ budú čím ďalej, tým komplikovanejšie," tvrdí Ondrejcsák.

15:45 Letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila po zmarenom pokuse o prevrat v krajine lety z medzinárodného letiska v Istanbule, ktoré je tretím najvyťaženejším na svete. Niektoré zo zahraničných aeroliniek však víkendové lety zrušili.

15:15 Turecké sily pozatýkali v rámci potlačenia pokusu o štátny prevrat všetkých vojakov, ktorí boli zabarikádovaní v ústredí armády v hlavnom meste Ankara. Armádnu centrálu, kde pokračovali boje aj po tom, ako vládni predstavitelia oznámili zmarenie puču, má teraz "detailne" prekontrolovať protiteroristická polícia.

Televízna stanica NTV zverejnila zábery plukovníka a ďalších vojakov pri zatýkaní v ústredí, pričom niektorí kľačali na zemi s rukami za hlavou. Podľa internteového vydania denníka Hürriyet niektorí zo zatknutých vojakov povedali vyšetrovateľom, že nevedeli o tom, že sú aktérmi pokusu o prevrat. Velitelia im totiž údajne tvrdili, že sa zúčastňujú na vojenských cvičeniach. Niektorí však priznali, že pochopili situáciu, keď videli civilistov, ako sa štverajú na tanky.

14:40 Cestovné kancelárie na Slovensku momentálne nezaznamenali žiadne storná dovoleniek v Turecku. Uviedol to prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko. "Nemám žiadne signály od kolegov, že by dochádzalo k stornovaniu pobytov," podotkol.

Do Turecka podľa jeho slov zo Slovenska odleteli dva charterové lety a jeden let sa, naopak, z Turecka vrátil. Dovolenky v tureckých letoviskách podľa Macka prebiehajú momentálne bezproblémovo. "Informácie, ktoré máme od našich delegátov z týchto oblastí, potvrdzujú, že tam nie sú žiadne problémy," skonštatoval.

14:10 Turecké protivládne sily sa zmocnili jednej z fregát kotviacich na základni vojenského námorníctva Gölcük, ktorá sa nachádza na pobreží Marmarského mora. Šéfa tureckej flotily pritom zajali ako rukojemníka.

Turecká vláda vyhlasuje, že po udalostiach z uplynulej noci, keď sa časť armády pokúsila prevziať moc v krajine, má situáciu opäť pod kontrolou. Zahraničné médiá vrátane rakúskej stanice ORF však informovali, že niektorí z pučistov sa odmietajú vzdať a v hlavnom meste Ankara pokračujú boje v okolí ústredia armády.

14:00 Pokus o štátny prevrat v Turecku nebude mať žiadny vplyv na fungovanie NATO, ktorého je táto krajina členom. Uviedol to riaditeľ Inštitútu strategických politík – STRATPOL Róbert Ondrejcsák. "Je to interná záležitosť Turecka," poznamenal.

13:05 Predseda Európskej rady Donald Tusk vyjadril obavy z dôsledkov pokusu o vojenský prevrat v Turecku, ktorý sa podľa vyhlásení tamojších predstaviteľov podarilo odraziť. Šéf vrcholného orgánu EÚ varoval, že terajšia situácia v Turecku "sa zdá byť pod kontrolou, no zďaleka nie je stabilizovaná".

"Napätie a výzvy v Turecku nie je možné vyriešiť zbraňami," povedal Tusk. "Vojenský puč nemá miesto v modernom Turecku," dodal s tým, že je zatiaľ priskoro dohadovať sa, aké budú mať tamojšie udalosti dôsledky.

To, ako bude Ankara reagovať na vzniknutú krízu, bude podľa Tuska rozhodujúce pre budúcnosť Turecka a jeho vzťahy s EÚ. "Našou nádejou je, že si udržíme Turecko ako centrálneho partnera," uzavrel šéf Európskej rady.

13:03 Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz medzitým prostredníctvom siete Twitter privítal obnovenie "vlády zákona" v Turecku, ktorého stabilita je podľa neho "rozhodujúca pre celý región". Dodal, že Turci musia vo svojej krajine úplne zastaviť krviprelievanie, zabezpečiť deľbu moci a zaručiť dodržiavanie individuálnych práv.

13:00 Na vývoj v Turecku reagoval aj prezident USA Barack Obama, ktorý vyzval všetky zainteresované strany, aby podporovali demokraticky zvolenú vládu jeho tureckého náprotivku Recepa Tayyipa Erdogana. Vo svojom vyhlásení, ktoré vydal po stretnutí s národno-bezpečnostnými poradcami, tiež vyzval všetkých ľudí v Turecku, aby zachovali zdržanlivosť a vyhýbali sa násiliu.

Turecko má rozhodujúcu úlohu v koalícii na čele s USA, ktorá bojuje proti Islamskému štátu v Sýrii a Iraku. Americké lietadlá pri zásahoch proti tejto organizácii využívajú tureckú leteckú základňu Incirlik.

12:35 Turecký armádny vrtuľník Blackhawk pristál na letisku v meste Alexandrupolis na severovýchode Grécka a jeho posádka - sedem príslušníkov tureckej armády a jeden civilista - požiadali v krajine o azyl. Pasažierov zatkli za ilegálny vstup do Grécka.

Turecké orgány teraz požadujú ich vydanie do vlasti.

12:15 Turecký premiér Benali Yildirim vyhlásil, že pri pokuse o vojenský prevrat v krajine zahynulo 265 ľudí, vrátane 161 obetí medzi vládnymi silami a civilistami. Premiér dodal, že ďalších vyše 1400 ľudí utrpelo zranenia v zmätku, ktorý nastal. Viac ako 2800 osôb je zadržaných.

Premiér označil noc za "temnú škvrnu na tureckej demokracii" a vinu za vojenský prevrat pripísal "paralelnej teroristickej organizácii". Tento výraz používajú turecké vládne úrady na označenie hnutia islamisticky orientovaného tureckého duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v Spojených štátoch.

"Dostanú každý možný trest, aký si zaslúžia," povedal premiér a poznamenal, že páchatelia pokusu o štátny prevrat sú teraz v rukých justičného systému.

12:00 Pokus o štátny prevrat neuspel vďaka "jednote a solidarite" tamojšieho obyvateľstva. Vyplýva to z vládneho vyhlásenia, ktoré poskytlo veľvyslanectvo Tureckej republiky v Bratislave.

"Situácia, ktorá nastala v Turecku, bola pokusom pučistov o zvrhnutie demokraticky zvolenej vlády. Tento pokus bol jednotne a solidárne zmarený tureckým ľudom," píše sa v zverejnenom vyhlásení.

"Náš prezident a vláda majú veci pod kontrolou. Turecké ozbrojené sily neboli v tomto pokuse o prevrat zapojené ako celok. Bol vykonaný klikou v rámci ozbrojených síl a vyvolal odozvu nášho národa, akú si zaslúžil," dodáva Ankara.

10:43 Pri pokuse o štátny prevrat zahynulo 104 armádnych pučistov. Potvrdili tiež smrť 90 ďalších ľudí, z ktorých 47 sú civilisti.

Prevrat sa podľa tureckej vlády podarilo zmariť, bojuje sa už len o budovu generálneho štábu v Ankare. Medzi deväťdesiatich mŕtvymi je okrem 47 civilistov ešte 41 policajtov a dvaja vojaci.

Potvrdili aj informácie médií o 1563 zadržaných vojakoch, ktorí sa pokusu o prevrat zúčastnili. Bojuje sa už len o budovu generálneho štábu v Ankare. Už skôr ju opustilo asi 200 neozbrojených účastníkov prevratu.

Prezidentský úrad vyzval občanov, aby neopúšťali ulice, a zabránili tak ďalšiemu možnému pokusu o prevrat.

10:19 Situácia v Antálii je pokojná, potvrdil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Dovolenkári sa nemusia obávať cestovať do týchto oblastí. "Jednoznačne ale neodporúčam cestovať do Istanbulu a Ankary," doplnil.

9:30 Zatkli už 1563 členov armády. Turecký parlament sa stretne na mimoriadnom zasadnutí. Istanbulské letisko je znovu pod kontrolou vládnych síl a čaká na plnú obnovu prevádzky.

9:10 Obetí je už 90, ďalších 1154 ľudí utrpelo zranenia, informovala štátna agentúra Anadolu. Predchádzajúce informácie hovorili o najmenej šesťdesiatich mŕtvych, medzi ktorými boli hlavne civilisti.

9:00 Plánované lety z Bratislavy do Antálie zrušené nie sú. Lieta sa podľa letového poriadku, potvrdila hovorkyňa letiska Milana Rastislava Štefánika.

8:57 Turecké bezpečnostné zložky zabili v noci na dnes počas pokusu o vojenský prevrat 16 vzbúrencov, ktorí chceli obsadiť ústredie vojenskej polície v Ankare.

Ďalších takmer 250 armádnych vzbúrencov pri tejto operácii zatkli. Ústredie vojenskej polície sa podľa citovaných zdrojov podarilo "zbaviť pučistov" a situácia sa upokojila aj v centrále tajnej služby MIT, ktorej sa vzbúrenci takisto pokúsili zmocniť.

Šéf MIT Hakan Fidan, ktorý vydal príkaz "bojovať až do konca", je v poriadku a nachádza sa na bezpečnom mieste, uviedli vládne zdroje.

8:39 Stúpenci sýrskeho prezidenta Bašára Asada prijali s nadšením správy o nočnom pokuse časti tureckej armády o prevrat a zosadenie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podľa sýrskych povstalcov by naopak strata ich hlavného regionálneho podporovateľa znamenala ťažkú ​​ranu ich boji, informovala agentúra Reuters.

Vláda v Damasku obviňuje Erdogana z rozdúchavanie konfliktu v Sýrii podporou islamistických rebelov bojujúcich proti Damasku a tým, že umožňuje zahraničným džihádistom prenikať do Sýrie cez tureckée hranice.

Krátko po polnoci vyšli do ulíc v Damasku a ďalších sýrskych mestách, ktoré sú pod kontrolou vládnych síl, stovky jasajúcich provládnych stúpencov a zaznievala silná oslavná streľba do vzduchu. Jeden z obyvateľov vládou kontrolovanej štvrti Halab agentúre Reuters povedal, že "Erdoganov pád je oznámením konca krízy v Sýrii, vzhľadom k tom, že práve on (Erdogan) je jedným z ľudí nesúcich hlavnú zodpovednosť za túto krízu".

8:32 K situácii v Turecku sa vyjadril aj slovenský premiér R. Fico. "Turecko je veľmi dôležitý partner pre EÚ, napríklad z pohľadu migrácie. Ale je to aj významná krajina z celosvetového pohľadu," zhodnotil Fico. Ako ďalej uviedol, podľa posledných informácií sa situácia v krajine začína upokojovať.

"Informácie priamo z diplomatických zdrojov v Turecku hovoria, že situácia by sa mala upokojovať a život v Turecku by sa mal vrátiť do pôvodných koľají. Monitorujeme aj našich ľudí, pretože Turecko je krajina dôležitá z pohľadu turistického ruchu. Nemáme zatiaľ hlásené žiadne zranenia ani incident, ktorého súčasťou by boli slovenskí občania," uviedol premiér.

8:13 K situácii sa vyjadril aj hovorca ministerstva zahraničných vecí SR, podľa neho sú všetci Slováci na území v Turecka v poriadku. "Slovenskí občania by nemali byť v dôsledku najnovších udalostí v bezprostrednom ohrození – najmä nie v turistických strediskách. Odporúčame zachovať pokoj, nevychádzať z ubytovacích zariadení a dodržiavať pokyny miestnych zložiek. Nezapájať sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest – najmä v Ankare, Istanbule a správnych strediskách krajiny," píše MVZaEZ SR na svojich stránkach.

V Turecku je podľa dobrovoľného registračného formulára ministerstva zahraničných vecí SR momentálne 1523 Slovákov. Ich reálny počet však môže byť vyšší.

8:03 Prezident Erdogan počas noci vyhlásil, že pokus o prevrat bol dielom stúpencov duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Prezident Güllena už dlho obviňuje zo snáh zvrhnúť jeho vládu.

Duchovný sa od puču v Turecku dištancoval. Güllen ho dokonca ostro odsúdil, napísala agentúra AFP. "Za posledných 50 rokov som zažil niekoľko vojenských prevratov a pokladám za krajne urážlivé, že som obviňovaný, že by som s týmto pokusom mohol mať čokoľvek spoločné. Kategoricky tieto obvinenia odmietam," uviedol 75-ročný duchovný vo vyhlásení. "Čo najostrejšie pokus o vojenský prevrat v Turecku odsudzujem," dodal.

7:55 Náčelníka generálneho štábu tureckej armády Hulusia Akara, ktorého držali ako rukojemníka na leteckej základni na predmestí hlavného mesta Ankary, oslobodili.

Tlačová agentúra Anadolu napísala, že generál je teraz na bezpečnom mieste. Počas chaotickej situácie v noci bol generál Askar nezvestný a turecký premiér Binali Yildirim menoval ako predbežného náčelníka generálneho štábu Ümita Dundara.

Televízia CNN Türk uviedla, že Akar teraz prevezme velenie vojenských operácií proti stúpencom prevratu.

7:11 Vládne sily dosiaľ zatkli celkovo 754 členov ozbrojených síl. Úrad tureckého prezidenta spresnil, že počas pokusu o prevrat bolo zabitých najmenej 60 ľudí.

tank_0a000002-cd8b-3771.jpg

6:24 Americký prezident Barack Obama v reakcii na pokus o štátny prevrat v Turecku, ktorý v noci nadnes uskutočnila frakcia armády, vyhlásil, že všetky strany v tejto krajine by mali podporovať demokraticky zvolenú vládu.

Šéf americkej diplomacie John Kerry zdôraznil, že jeho rezort bude naďalej zameriavať svoju pozornosť na bezpečnosť amerických občanov v Turecku. Podľa neho USA vnímajú najnovšie udalosti v Turecku s veľkým znepokojením a príslušní činitelia monitorujú túto "veľmi nestabilnú situáciu".

Vysoká predstaviteľka pre zahraničnú politiku EÚ Federica Mogheriniová vyzvala na "pokoj a rešpektovanie demokratických inštitúcií" v Turecku. Dodala, že je v stálom kontakte s úradmi EÚ v Istanbule i Ankare.

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že únia plne podporuje tureckú demokraticky zvolenú vládu. "Turecko je kľúčovým partnerom Európskej únie. EÚ plne podporuje tureckú demokraticky zvolenú vládu, tamojšie inštitúcie a právny poriadok," uviedol Tusk, pričom vyzval Ankaru k rýchlemu návratu k ústavnému poriadku.

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert povedal, že v Turecku sa musí dodržiavať "demokratický poriadok" a "pre ochranu ľudských životov sa musí spraviť všetko". Merkelová je podľa slov hovorcu ohľadom týchto udalostí v nepretržitom kontakte s čelnými predstaviteľmi svojej vlády.

5:17 Turecká vláda pracuje na úplnom potlačení pokusu o štátny prevrat, ktorý v noci nadnes uskutočnila armádna frakcia, vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas televízneho prejavu k národu.

Počas prejavu odvysielanom štátnou televíziou uviedol, že vláda už začala v radoch armády zatýkať prívržencov prevratu, "ktorí zaplatia vysokú cenu za vlastizradu Turecka". Prezident dodal, že jeho generálneho tajomníka uniesli osnovatelia vzbury.

4:41 Podľa tureckej prokuratúry zahynulo v Ankare pri pokuse o prevrat 42 ľudí.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok