Sledujeme ONLINE: Turecká armáda sa pokúsila o prevrat, situácia je mimoriadne vážna

ČTK ČT24 TASR SITA Twitter TA3 Reuters CNN
15.7.2016 22:24

Nad Ankarou prelietavajú vojenské lietadlá, vrtuľníky, stíhačky a v meste je podľa svedkov počuť streľba. Informovali o tom tlačové agentúry.

Sledujeme ONLINE: Turecká armáda sa pokúsila o prevrat, situácia je mimoriadne vážna
SITA/AP

ONLINE sme ukončili. Pokračujeme tu:

4:28 Nemocnica Haydarpasa sídliaca v Istanbule oznámila, že ošetrila najmenej 150 zranených osôb.

4:00 Televízia CNN Türk po hodine opäť obnovila vysielanie.

3:52 Podľa agentúry AFP je v súvislosti so vzburou zatknutých približne 120 ľudí.

3:48 Turecko oznámilo, že uzatvorilo tri hraničné priechody s Bulharskom.

3:26 Vodcom pokusu o štátny prevrat je plukovník Muharrem Kose. Kose bol pred časom zbavený funkcie. Ďalšími dôstojníkmi zapletenými do pokusu o prevrat sú Mehmet Oguz Akkus, Erkan Agin a Dogan Uysal.

3:20 "Všetci, ktorí boli zapojení do vzbury budú spravodlivo potrestaní bez ohľadu na to, do ktorej inštitúcie patria," vyhlásil R. T. Erdogan na istanbuslkom letisku.

2:55 Televízia CNN Turk musela opäť prerušiť svoje vysielanie.


2:46 Z parlamentu stúpa hustý dym, agentúra Reuter hlási ďalšie výbuchy. Silná explózia sa ozvala aj na Atatürkovom letisku v Istanbule.

 

2:26 Prezident R. T. Erdogan pristál na letisku v Istanbule, hlásia turecké médiá.

2:04 Turecký premiér oznámil vyhlásenie bezletovej zóny nad Ankarou. Vojaci, ktorí sa pokúsili o puč, sa zmocnili vrtuľníkov a útočia z nich na pozemné ciele. Informácie priniesla ČT24.

2:02 Agentúra AFP s odvolaním sa na štátnu tlačovú agentúru hlási, že budova parlamentu v Ankare bola zasiahnutá bombou. Na parlament útočia vrtuľníky pučistov.

1:49 Spojené štáty vyzývajú k podpore demokraticky zvolenej tureckej vlády. Vyplýva to z vyhlásenia, ktorým Biely dom reagoval na správy o pokuse o vojenský prevrat v Turecku.

1:31 Dmitrij Peskov na tlačovej konferencii v noci na dnes vyhlásil, že prezident Vladimír Putin je priebežne informovaný o vývoji v Turecku. Udalosti sa odohrávajú príliš rýchlo, než aby bolo možné sa zorientovať, čo sa deje, Rusko je však vývojom znepokojené a želá si, aby sa Turecko vrátilo na cestu stability a poriadku, a to zákonným spôsobom, poznamenal Peskov.

1:21 Stíhačka F-16 tureckých vzdušných síl zostrelila vrtuľník armádnych pučistov nad Ankarou. Letectvo vraj zameriava aj ďalšie ich helikoptéry.

1:15 Sedemnásť policajtov bolo zabitých pri leteckom útoku pučistov na ústredie špeciálnych síl polície v tureckej metropole Ankare. Úder bol vedený z vrtuľníka. Informáciu priniesla ČT24.

00:56 Video zachytáva streľbu na Bosporskom moste, CNN hlási troch zranených.


00:37 V Ankare sa ozýva streľba okrem iného od prezidentského paláca a vojenský vrtuľník zahájil útok taktiež na budovu policajného ústredia, uviedla tlačová agentúra Anadolu. Sídlo parlamentu obkľúčili tanky, ktoré začali paľbu, informuje agentúra Reuters.

Bojuje sa tiež pri budove, kde sídli generálny štáb, a strelba je okrem iného hlásená aj od centrály tureckej rozviedky. Prezident Recep Tayyip Erdogan je podľa svojej kancelárie na nešpecifikovanom bezpečnom mieste.

 

00:16 Do ulíc Istanbulu vyšlo množstvo ľudí.

00:09 Spojené štáty vyzvali svojich občanov v Turecku, aby vyhľadali bezpečný úkryt a nevychádzali von. S rovnakou výzvou pre svojich občanov prišlo aj francúzske a ruské ministerstvo zahraničia. V sýrskej metropole Damasku sa ozvala oslavná streľba.

Zdroj Európskej únie monitorujúci udalosti v Turecku uviedol, že do dnešného pokusu o prevrat v tejto krajine je zapojená podstatná časť armády, a nie je len dielom "pár plukovníkov".

23:59 V hlavnom meste Ankara bola počuť silná explózia, hlási Sky News.

23:52 Vodcovia armádneho prevratu v Turecku vo vyhlásení uviedli, že plne preberajú moc v krajine pre rastúcu autokraciu súčasného režimu, narušenie vlády sekulárneho práva a pre zvýšenú hrozbu terorizmu. Vyhlásenie odvysielala štátna televízia TRT, ktorej sídlo predtým obsadili vojaci.

Pučisti tiež oznámili, že pre celé územie Turecka vyhlasujú výnimočný stav a zákaz vychádzania. Zem vraj bude teraz vládnuť "mierová rada", ktorá nedovolí narušenie verejného poriadku. Čoskoro má byť pripravená nová ústava.

23:41 Bloomberg odvolávajúci sa na agentúru CNN Türk cituje R. T. Erdogana, ktorý vyzýva obyvateľov, aby vyšli do ulíc a vzdorovali prevratu.

23:28 Podľa premiéra kabinet nedovolí žiadne pokusy o narušenie demokracie a bezpečnostné zložky sa snažia situáciu riešiť. Vojenský hovorca naopak akciu armády zdôvodnil tým, že v Turecku musia naďalej uplatňovať vláda práva, a uistil, že vzťahy so zahraničím prevrat nenaruší.

23:24 Bloomberg opravil svoje predchádzajúce tvrdenie, že generál Hulusi Akar je vo vedení prevratu. Zrejme sa stal tiež rukojemníkom.

23:20 Vodcom prevratu je údajne generál Hulusi Akar.

23:09 Reuters s odkazom na CNN Türk uviedol, že vojaci vstúpili do budovy strany AKP a požiadali ich, aby ju opustili.

23:03 Americký minister zahraničných vecí John Kerry dúfa, že v Turecku bude mier, stabilita a kontinuita.

22:56 Podľa Sky News udrela armáda aj na tureckého štátneho vysielateľa, zamestnancom zabavila telefóny.

22:55 Všetky lety z Atatürkovo letisko v Istanbule boli zrušené, uvádza Reuters.

22:40 - Spolupracovník King's College London Eliot Higgins, ktorý sa nachádza v Ankare, na sociálnej sieti oznámil, že Facebook, Twitter aj Youtube sú mimo prevádzky.

22:35 Skupina vnútri tureckej armády sa pokúsila o prevrat, povedal v televíznej stanici NTV turecký premiér Binali Yildirim. Podľa neho vláda nedovolí akékoľvek narušenie demokracie a bezpečnostné zložky sa snažia situáciu riešiť.

22:07 V tureckom Istanbule sa pre všetku dopravu zavreli oba hlavné mosty cez Bosporský prieliv spájajúci európsku a ázijskú časť krajiny, oznámila agentúra Reuters. Turecká agentúra Dogan uviedla, že polícia v metropole povolala do služby posily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok