PR správa

Neplatíte na energiách zbytočne veľa? Pozrite sa s nami

PR
17.7.2016 06:00

Aj u nás existuje viac možností, ako znížiť svoje výdaje za energie. Môžete sa zamerať tak na vstupy, ako aj na výstupy.

Neplatíte na energiách zbytočne veľa? Pozrite sa s nami
Thinkstock

V zásade platí, že v porovnaní s vyspelými západnými krajinami míňajú Slováci na náklady za energie oveľa viac zo svojich príjmov, ako obyvatelia ostatných krajín. Proti tomuto sa dajú spraviť v princípe dva druhy opatrení - prvým je získať lacnejšiu energiu, druhým je bojovať proti jej únikom. Energetika na Slovensku prešla už liberalizáciou a tak sa dá riešiť jedno aj druhé.

Alternatívni dodávatelia

Prvou možnosťou, ktorú máte, je zvoliť si namiesto doterajšieho dodávateľa elektrickej energie alebo zemného plynu jeho alternatívu. Na našom trhu je už viacero dodávateľov týchto dvoch typov energií a rozdiely medzi nimi síce nie sú na prvý pohľad výrazné, avšak pri väčšej spotrebe dokážete ušetriť aj niekoľko desiatok až stoviek € ročne.

Najvýhodnejšie je v tomto prípade prejsť k novému dodávateľovi s oboma energiami, samozrejme, pokiaľ ich máte do domu či bytu privedené. Väčšina alternatívnych dodávateľov totiž ponúka výhodnejšie balíky v prípade dodávania oboch typov energií, čo znamená aj akumulovanie zliav a ešte výhodnejšiu energiu tak vo forme plynu, ako aj vo forme elektriny.

Pochopiteľne, najviac ušetria tí, čo najviac míňajú - pretože najväčšie rozdiely sú najmä za kWh elektrickej energie alebo plynu, nie za samotné paušálne poplatky. Tie sú určené podľa taríf a v princípe sú natoľko regulované, že u žiadneho dodávateľa neexistuje výraznejší priestor na ich zníženie. To, čím súťažia, sú teda ceny podľa spotrebovanej energie.

Úspornejšia prevádzka

Druhou dôležitou vecou je, aby ste energiami neplytvali. Toto je jeden z najväčších rozdielov medzi Slovenskom a ostatnými krajinami Európskej únie - kým u nás až donedávna bola energeticky úsporná domácnosť záležitosťou len „horných 10 tisíc“, v zahraničí je to bežný štandard. Našťastie, aj u nás sa už menia v tomto trendy a to smerom k lepšiemu.

Ak máte byt, najviac môžete ušetriť výmenou starých okien a zateplením fasády bytového domu. Už dávno neplatí, že sa menia len staré drevené okná za plastové - napríklad najnovšie modely plastových okien sú oveľa úspornejšie ako tie, ktoré ste si dali nainštalovať pred 10 rokmi. V bytovom dome spraví svoje aj vyregulovanie vykurovacieho systému.

Ak máte rodinný dom, treba myslieť na zateplenie, výmenu okien a zefektívnenie vykurovacieho systému. V oboch prípadoch, čiže v bytoch aj domoch, spraví svoje aj výmena spotrebičov - najväčšími žrútmi energií sú chladnička, mraznička, práčka a sporák. Najnovšie modely s energetickou triedou A++ či A+++ sú nevyhnutnosťou k efektívnejšej domácnosti.

Majte prehľad

Ak hľadáte viac informácií na tému energií, môžete ich nájsť aj na internete. Stačí k tomu napríklad vyhľadávač Google a môžete si nájsť portály venujúce sa napríklad úspornej prevádzke alebo tipom a radám pri efektívnejšom bývaní. Taktiež aj viacerí dodávatelia elektrickej energie alebo zemného plynu na svojich weboch zverejňujú tipy a rady ohľadom efektívnejšej prevádzky.

My vám odporúčame priamo portál vEnergetike.sk, ktorý patrí pod známu značku Webnoviny. Portál sa venuje komplexne téme energetiky a energiám a to tak elektrine, ako aj zemnému plynu, teplu a energetike všeobecne. Získate tu prehľad o najnovších správach z tejto oblasti, informácie o zmenách cien a tiež aj svetové informácie a aktuality z oblasti energetiky a energetickej efektívnosti.

Obráťte sa aj na úrady

Ak chcete viac informácií na tému energií, môžete skúsiť napríklad aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Tento úrad má na starosti najmä cenovú politiku a dohliadanie na energetické podniky a monopoly. Jeho cieľom je tiež regulácia trhu s energiami a zverejňovanie informácií týkajúcich sa energetického zabezpečenia a spotreby energií - takže aj tu môžete nájsť aktuálne novinky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok