ODS sa už dva týždne pripravuje na nové voľby

TA3, TASR
7.4.2012 12:50

Predseda českej vlády Petr Nečas (ODS) rokoval podľa Českej televízie s predsedom opozičnej ČSSD Bohuslavom Sobotkom o možných predčasných voľbách do Poslaneckej snemovne pre prípad, že by sa strany vládnej koalície v utorok nedohodli na úsporných opatreniach pre nasledujúce dva roky.

Radiožurnál Českého rozhlasu citoval Sobotku, ktorý povedal, že sociálni demokrati sú pripravení podporiť ukončenie tohto volebného obdobia a nebránia sa júnovému termínu volieb.


V rozhovore pre dnešnú Mladú frontu Dnes premiér Petr Nečas povedal, že ak padne v utorok pre spory s koaličnou stranou Veci verejné (VV) vláda, predčasné parlamentné voľby by sa mohli konať 22. a 23. júna.
Kampaň na voľby do Poslaneckej snemovne má ODS hotovú, na voľby sa podľa premiéra pripravuje už dva týždne.


"Ja som tento scenár predvídal. Už máme dokonca aj vizuály volebnej kampane, harmonogram primárok, všetky veci, ktoré sa týkajú volieb," priznal v piatok Petr Nečas.
ODS sa začala pripravovať na voľby s blížiacim sa vynesením rozhodnutia súdu nad lídrom strany VV Vítom Bártom, obvineným z uplácania poslancov strany. Nečas povedal, že "v prípade pozitívneho výsledku pre pána Bártu by mohla nasledovať požiadavka na jeho akúsi rehabilitáciu a jeho návrat. A potom pokus týmto vydierať vládu. To je pre mňa neprijateľné."


Premiér predpokladá, že by ODS po voľbách skončila v opozícii, ale podľa nového prieskumu by mala iba o sedem poslancov menej ako teraz. "To hádam svedčí o tom, že nerobíme všetko zle," citovala ho na titulnej stránke MF Dnes.


V procese s poslancami Vítom Bártom a Jaroslavom Škárkom, štátna žalobkyňa v piatok v záverečnej reči navrhla obom dlhšie podmienečné tresty. Bárta podľa nej uplácal a Škárka úplatky bral. Sudca rozhodne v piatok 13. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok