Európska centrálna banka zabojuje proti falšovateľom novou bankovkou

TA3 TASR
5.7.2016 22:21

Európska centrálna banka predstavila vo Frankfurte nad Mohanom novú, ťažšie falšovateľnú 50-eurovú bankovku. Práve táto bankovka bola doteraz najviac falšovanou v peňazokazeckých dielňach.

ECB vydala v novej verzii päť-, desať- a dvadsaťeurovky. Nová bankovka má číslo 50 smaragdové a mení farbu, ak sa nastaví naň dopadajúce svetlo pod iným uhlom. Na bankovke je aj množstvo ďalších ochranných prvkov. Do obehu však nepríde hneď. Najprv ju dostanú banky a obchodníci, aby si zvykli na nové platidlo. Samozrejme, musia si nastaviť aj svoje detekčné zariadenia.

Budú sa musieť prispôsobiť aj peňažné automaty. V roku 2013, keď sa dala do obehu nová päťeurovka, ľudia mali problémy platiť ňou cestové lístky alebo parkovacie tikety. Nepodarilo sa ich totiž včas prestaviť. Staré päťdesiatky zostanú v obehu a centrálne banky ich budú sťahovať postupne. Keď 25. novembra 2015 prišla do obehu nová 20-eurovka, už v marci v obehu nahradili nové tie staré bankovky v rozsahu 85 %.

Pre falšovateľov sú bankovky výnosnou činnosťou. ECB stiahla vlani z obehu 899.000 falošných bankoviek. Výsledok bol najhorší od roku 2002, keď sa platidlá ECB dostali prvýkrát do rúk verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok