Vinou Brexitu zanikne na kontinente do pol milióna pracovných miest

SITA
5.7.2016 16:42

V štúdii nemeckého ústavu Prognos sa konštatuje, že odchod Veľkej Británie z EÚ povedie na kontinente k strate okolo 500.000 pracovných miest.

Vinou Brexitu zanikne na kontinente do pol milióna pracovných miest
SITA/AP

Osamostatnenie krajiny výrazne spomalí jej hospodársky vzostup a v roku 2025 sa odhaduje jej hrubý domáci produkt o 15 % nižší, než keby zostala Británia v európskej dvadsaťosmičke. Dôsledky Brexitu v priamych zahraničných investíciách nebudú hneď markantné, prejavia sa až časom.

Ústav predpokladá, že už na konci tohto roka klesnú investície na ostrovoch o 10 %. „Straty sa budú do roku 2025 zväčšovať. Od roku 2018 prestane mať Británia výhody s členmi EÚ pri výmene tovarov." Podľa štúdie nová obchodná dohoda bude mať nepriaznivé podmienky pre Britániu. Okrem toho hodnota libry klesne, takže dovozy do Británie zdražejú. Tie budú viesť k vzostupu inflácie.

Hospodárske straty Británie sa budú zvyšovať do roku 2025, potom sa celkovo zmiernia. V Nemecku bude v dôsledku Brexitu vo finálnom roku o 70.000 pracovných miest menej, na kontinente spolu zanikne vyše 500.000 miest. Podľa niektorých prognóz publikovaných v tlači v Británii je výsledkom referenda o odchode z EÚ ohrozených až 900.000 pracovných príležitostí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok