Maďarič: Odluka cirkví od štátu je zrelá na verejnú diskusiu

TASR
7.4.2012 12:31

Otázka prípadnej odluky cirkví od štátu je určite zrelá na verejnú diskusiu. V rozhovore pre denník SME to uviedol minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Cirkvi by sa podľa neho mali spoliehať viac na seba ako na štát a nemyslieť si, že budú jednostranne blokovať prípadné zmeny.

Maďarič: Odluka cirkví od štátu je zrelá na verejnú diskusiu
SITA

"Podľa programového vyhlásenia bývalej vlády mala (odluka) bežať, ale nezaznamenal som ju. Bývalý minister prišiel s nejakým návrhom na asignačnú daň. Pýtal som sa, či cirkvi dali nejaké stanovisko, a nedali, takže to považujem skôr za bublinu. Môj názor je, že taká závažná vec sa nedá urobiť bez konsenzu s cirkvami," poznamenal.


Problém vzťahov medzi cirkvou a štátom podľa neho spočíva v tom, že sa sťažujú na výrazné poškodzovanie do roku 1989, na základe ktorého majú mať nárok na financovanie. "V ideovom zmysle tu odluka je, štát nezasahuje. Naopak, katolícka cirkev k sebe priviazala štát zmluvami s Vatikánom," poukázal.


Maďarič, ktorý prevzal agendu rezortu tento týždeň, sa vyjadril aj k ďalším problémom svojho rezortu. V súvislosti s Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) poznamenal, že sa nevzdal svojho pôvodného zámeru vytvoriť mediálny komplex. "Dodnes som presvedčený - a zdá sa, že sú o tom presvedčení aj v Mlynskej doline -, že prevádzkové náklady dvoch budov vzhľadom na ich využitie sú neúmerné," povedal SME.


Maďarič pripúšťa, že sa účinnosť zákona o zrušení takzvaných koncesionárskych poplatkov môže posunúť. Definitívne stanovisko k tejto téme však podľa neho ešte nepadlo a vzíde aj na základe dohody s rezortom financií.


Zároveň vysvetlil, prečo odmieta myšlienku začlenenia Tlačovej agentúry SR (TASR) do RTVS. "Je informačným servisom aj pre televízie a rádiá. Neviem, ako by na to reagovali iné elektronické médiá - či by pre nich TASR bola ešte organizáciou, od ktorej by odoberali informácie," poukázal.


Naopak naznačil, že istú zmenu očakáva od Matice slovenskej. Mnohé z funkcií, ktoré pôvodne vykonávala historicky významná inštitúcia, sú už podľa ministra v portfóliu iných úradov. "Matica si musí nájsť novú autentickú oblasť pôsobenia... Otázka nestojí tak, či Maticu rušiť. Pri žiadaní o dotácie by však mala dávať presvedčivé argumenty, čo mieni robiť a ako mieni prispievať k rozvoju spoločnosti," komentoval. Sám úlohy Matice vidí v rozvoji kultúry, jazyka, prípadne ako think-tanku v iných oblastiach.


Minister kultúry tiež konštatoval, že nemieni meniť tlačový zákon a prioritne sa nechce zaoberať ani otázkou dvojjazyčných tabúľ, ktoré označujú názvy obcí. "Určite nechceme dávať zámienky na problémy," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok