PR správa

Ak máte auto, na tieto 3 veci si dajte pozor

PR
24.6.2016 14:47

Každý vodič a motorista vie, že mať auto znamená mať výdavky. Existuje ale aj niekoľko možností, ako ich čo najviac okresať.

Ak máte auto, na tieto 3 veci si dajte pozor
Thinkstock

Či už využívate auto dennodenne a potrebujete ho k svojej práci a na súkromné účely, alebo ste len občasný vodič, určite sami najlepšie viete, že prevádzka bez ohľadu na intenzitu využívania niečo stojí. Najviac trápia vodičov v princípe tri veci a to sú pohonné hmoty, servis a poistenie. Nemáme na mysli len náklady, ale aj nefinančné faktory, ktoré môžu niekedy byť väčším problémom.

Pri tankovaní pozor aj na kvalitu

Ceny PHM posledné týždne a mesiace znova smerujú nahor. Kým začiatkom roka boli na rekordných minimách, teraz sa znova dostávajú k hranici 1,3 € za liter a nie je vylúčené, že ju počas letných mesiacov smelo prekonajú. To núti veľa vodičov premýšľať nad tým, kde môžu natankovať lacnejšie a výhodnejšie.

Tu vás chceme upozorniť na kvalitu paliva, ktorá nie je všade rovnaká. V princípe platia dnes už naozaj prísne pravidlá a kontroly sa vykonávajú veľmi často, dôležité ale je, aké máte skúsenosti vy aj vaši známi. Pre všetkých, ktorí tankujú na Slovensku, máme jedno zlaté odporúčanie - neorientujte sa podľa ceny, ale podľa toho, ako sa auto správa.

Jedno tankovanie menej kvalitného paliva nemusí znamenať hneď problémy, napríklad také, ako keď natankujete do benzínového motoru naftu a naopak, ale mali by ste zvážiť fakt, že nekvalitné palivo znamená obvykle väčšie opotrebenie motora aj čerpacej sústavy a vyššie riziko častejších opráv. O väčších problémoch, kedy je nutné meniť aj motor, nehovoriac.

Nie je servis ako servis

Druhou vecou, ktorá dokáže najviac požierať peniaze, ale aj nervy, energiu a čas, je servis vozidiel. V tomto prípade platí, že nikto nie je tak chudobný, aby si mohol dovoliť lacné veci. Podozrivo nízke ceny servisu dokážu spôsobiť oveľa väčšie náklady a to tak finančné, ako aj časové. Opravy áut vykonané neodborne spôsobujú ešte väčšie poruchy, ako boli tie pôvodné.

Začnite sa tiež zamýšľať nad referenciami. Skúsenosti ľudí na internete ohľadom autoservisov je možné nájsť na rôznych fórach a diskusiách, čiže v tomto ohľade sa treba aj zariadiť. Samozrejme, nemusíte dať hneď na všetky takéto názory a hodnotenia, ako orientačne asi bude niečo na tom, ak je nejaký autoservis veľmi nepopulárny.

Na druhú stranu, nikto netvrdí, že len autorizované servisy sú presne to, čo vám zaručí pokojný spánok. Aj v tomto prípade ukazujú mnohé hodnotenia to, že ani originálny servis danej značky nie je vždy 100% istota. Ale je to aspoň istota, že to nebude ako v tomto prípade, kedy sa zo starého auta stalo nové v pokútnom servise.

Poistka musí byť dobrá, nie lacná

Bez ohľadu na to, či ide o povinné zmluvné poistenie, čiže PZP, alebo o havarijné poistenie, treba pamätať na to, že dobrá poistka sa ukáže nie tým, že bude lacná, ale tým, že v prípade poistnej udalosti dostanete presne tie služby a presne takú náhradu škody, na aké máte právo. Pozrite sa na túto tému detailnejšie napríklad na webe Slovenskej kancelárie poisťovateľov.

Aj preto radíme, aby ste si dobre pozreli poistné podmienky a riadili sa rovnako ako v predošlom prípade aj názormi ostatných ľudí. Akokoľvek môže byť cena za ročné poistenie nízka, nedajte sa na toto nalákať a zaujímajte sa o to, ako bude poisťovňa postupovať v prípade problémov.

Kto chce totiž ušetriť, musí šetriť na vlastných peniazoch v prípade havárie, opravy alebo poruchy. Lacná poistka za pár desiatok € ročne vám spôsobí viac materiálnej aj inej škody, ako tá drahšia a pochopíte to v momente, kedy poisťovňa nepreplatí všetky servisné úkony.

Zaujímajte sa a informujte sa

Najdôležitejšiu hodnotu pre akékoľvek rozhodnutia majú dnes informácie. To znamená, že informovaný zákazník má oveľa nižšiu šancu, že spraví zlé rozhodnutie. Ak chcete získať poučné a praktické, ale aj zaujímavé, informácie zo sveta áut, môžete skúsiť rôzne magazíny. Zaujímavým je napríklad Autolike.sk, ktorý je takýchto informácií naozaj preplnený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok