PR správa

Na Hlavnej stanici sa skrášľuje. Tentokrát nejde o kvetináče, ale o ženy

PR
22.6.2016 15:22

Čakanie krásy je happening maliarky a dizajnérky Jany Milatovej na Hlavnej stanici v Bratislave. Vo štvrtok, 23. júna popoludní bude ponúkať líčenie prírodnou kozmetikou cestujúcim ženám.

Na Hlavnej stanici sa skrášľuje. Tentokrát nejde o kvetináče, ale o ženy
PR

Na prezentácie rôznych predajcov kozmetiky sme si už zvykli v obchodných centrách, či pri príležitostiach festivalov a kultúrnych podujatí. Ako byť krásnou sa chceme tentokrát učiť na nečakanom mieste s negatívnym estetickým obrazom. Stanica čaká. Čaká na svoju veľkú rekonštrukciu, denne doslovne čaká na desiatky vlakov, o pár dní Slovenskú republiku čaká historicky prvé predsedníctvo Rady EÚ.

"Keďže nám záleží na životnom prostredí a okrem krásy tiež na zdraví, líčim prírodnou kozmetikou Zuii," uviedla Jana Milatová, dizajnérka, vizážistka a tiež vyštudovaná maliarka.

"V predvečer Slovenského predsedníctva Rady EÚ plánujeme komentovať jeden zo stereotypov – základných kameňov identity Slovenska, ktorý znie: máme pekné ženy. V dobe keď cestári, murári, či tlačiari finišujú práce na povrchových úpravách, do vstupnej haly na Hlavnej stanici v Bratislave umiestnime stôl, pri ktorom sa budú môcť cestujúce ženy pristaviť a dať si urobiť make-up. Hlavná stanica v minulosti podstúpila mnohé ad hoc pokusy o “skrášlenie”, zameriame sa teda teraz na jej návštevníčky, ktoré sú tiež súčasťou vizuálneho obrazu miesta. Ich zmenu (skrášlenie) budeme zaznamenávať a robiť s nimi krátke rozhovory o slovenskej identite a o tom, čo môžeme ponúknuť EÚ. Budeme sa teda pripravovať na reprezentovanie priamo od samých seba. Oficiálna prezentácia Slovenska sa stále nevyhne uvádzaniu stereotypov ako kroje či fujary, preto sme pri našom podujatí zvolili zámerne tento prvý plán a jeho prostredníctvom sa pokúsime dostať aj ďalej. " uviedla organizátorka Zuzana Duchová.

Na sobotu 25. júna, dva dni po líčení, je plánovaný pochod neonacistov Bratislavou. Milatová sa na stanici chce symbolicky voči takýmto aktivitám vymedziť a šíriť idey kultivácie spoločnosti cez konštruktívny medzikultúrny dialóg. Preto je akcia tiež súčasťou série podujatí pod názvom Prechádzka.

Ide o sériu aktivistických a umeleckých inštalácií, performance, workshopov i online aktivít na tému Slovenský štát, neonacizmus a anti/rasizmus s presahom na súčasnú vlnu nenávisti voči utečencom. Cieľom je ukázať verejnosti túto tému inak, spojiť ju s historickými faktami, umením a humorom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok