Protivládny protest na bratislavskom hradnom vrchu sa skončil

TA3 SITA TASR
20.6.2016 14:43

Priamo pod oknami bytovky, v ktorej býva aj Robert Fico, zorganizovala opozícia protestné zhromaždenie. Pokúša sa tak vyvinúť nátlak na premiéra, aby pre kauzu Bašternák odvolal ministra vnútra. Udalosť sme sledovali online.

Protivládny protest na bratislavskom hradnom vrchu sa skončil
TA3 SITA archív J. G.

ONLINE sme ukončili.

18:38 Matovič poďakoval všetkým za účasť a ukončil demonštráciu. Priestor pred luxusným komplexom Bonaparte sa pomaly vyprázdňuje.

18:32 Ľudia spievajú slovenskú hymnu.

18:24 Slova sa ujal Ján Budaj. "Vidím, že demonštrácie sa dajú robiť aj v lete," privítal dav protestujúcich.

18:06 Podľa odhadov policajtov na Radvanskú ulicu v Bratislave prišlo približne 1 300 ľudí, organizátori hovoria o niekoľkých tisícoch. Prístup ku komplexu Bonaparte je už z Radvanskej ulice zatvorený, protestujúci majú k nemu prístup z okolitých ulíc.

18:02 „My sme sem dnes neprišli robiť bordel. Prišli sme sem povedať naše jasné dosť,“ vyhlásil Ľubomír Galko.

17:57 Igor Matovič prečítal status, ktorý premiér zverejnil na Facebooku.

17:50 Na pódiu vystúpil aj Daniel Lipšic: "Ak vydržíme, tak túto krajinu vezmeme z rúk oligarchov a mafiánov a vrátime ju ľuďom.“ Rozvášnený dav skanduje "Červenú Ficovi, červenú Ficovi."

17:48 „Kaliňák je najlepším ministrom vnútra, ale iba pre mafiu. Kým bude Robert Kaliňák ministrom vnútra, tak bude Robert Fico v bezpečí,“ vyhlásil Igor Matovič.

17:43 "Do basy, do basy," skandujú stovky ľudí.

17:40 "Robert Fico hovorí, že robíme hanbu Slovensku, hanbu robí on," povedal v úvodnom prejave líder SaS Richard Sulík. Vyhlásil, že Slovensko vedie človek, ktorý býva v byte, na ktorý oficiálne nemá a bol postavený cez daňové vratky. "To je hanba pre Slovensko," zdôraznil.

17:33 Predseda vlády Robert Fico krátko po začatí protestu zavesil na svoj profil na socielnej sieti status, v ktorom kritizuje konanie opozície.

17:30 Námestie pred Bonaparte sa pomaly napĺňa. „Robert Fico musí okamžite odvolať Roberta Kaliňáka!“, hovorí Richard Sulík.

17:00 Protest sa oficiálne začal. Niektorí protestujúci priniesli transparenty ako napríklad "Nie sme ovce!", iní rozdávajú propagačné letáky. Na mieste sú aj kukláči.

dsfsdfsd_0a000002-05ed-3f48.jpg

16:50 K bytovému komplexu Bonaparte, ktorý stráži polícia, sa schádzajú prví ľudia.

16:00 Opozícia vyzýva účastníkov protestu, aby sa na zhromaždení správali slušne a nenechali sa vyprovokovať k akýmkoľvek násilnostiam.

Podľa jej tvrdení má informácie, že provokatérov chce nasadiť na protest samotný minister vnútra Robert Kaliňák. Na tlačovej besede o tom informoval predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič a predseda SaS Richard Sulík.

„Keď sme akýkoľvek protest spoločne so stranou SaS aj v minulosti organizovali, vždy to boli mierumilovné protesty. Ani raz sme na tých protestoch nemali provokatérov. Bohužiaľ, ešte pred víkendom sme sa dozvedeli, že zúfalý Robert Kaliňák chce dnes o 17.00 h na náš protest nasadiť svojich provokatérov, aby nás zdiskreditoval, aby mohli na nás ukazovať prstom, že oni bojujú proti vagabundom, ktorí tu chcú rozbíjať cudzí majetok, proti provokatérom,“ povedal Matovič. Doplnil, že túto informáciu získal z vnútra strany Smer.

15:00 Protest "Opozícia proti Kaliňákovi pred komplexom Bonaparte" sa začne dnes o 17.00 h.

Na protest sa zatiaľ len v rámci jednej facebookovej udalosti, ktoré sú súbežne tri, nahlásilo 3600 ľudí. Sulík vidí zmysel pripravovaného protestu najmä v tom, že bude na mieste, kde sa nachádza byt podľa neho zrejme postavený z daňových podvodov, ktorý obýva premiér Robert Fico. „Preto nie je až taký podstatný počet ľudí,“ vysvetlil. Zároveň vyzval Kaliňáka, aby zabezpečil poriadok a bezpečnosť na zhromaždení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok