Humanitárna pomoc Slovenska je ťažkopádna, viac pomáhajú sami Slováci

SITA
19.6.2016 18:41

Príspevky Slovenska na humanitárnu pomoc sú napriek medzinárodným záväzkom dlhodobo nízke. Uviedol to Peter Ivanič z Platformy mimovládnych rozvojových organizácií. Priama finančná podpora v roku 2015 dosiahla okolo 610-tisíc eur, teda asi štvrtinu z celkového objemu slovenskej humanitárnej pomoci.

Humanitárna pomoc Slovenska je ťažkopádna, viac pomáhajú sami Slováci
SITA/AP

Problémy s materiálnou pomocou

Materiálna pomoc, ktorá je mnohokrát pre prijímateľov menej využiteľná, dosiahla súhrnne približne 2,25 milióna eur. V rámci prvého Svetového humanitárneho summitu OSN v máji sa Slovensko prihlásilo k zdvojnásobeniu objemu finančných prostriedkov poskytovaných na humanitárnu pomoc, či jej zefektívnenie. "Faktom však je, že rezort zahraničia otvorene zahŕňa do spomínaného zdvojnásobenia objemu finančných prostriedkov nielen finančnú, ale aj materiálnu humanitárnu pomoc," uvádza Ivanič.

Prevaha materiálnej zložky pomoci prispieva k ťažkopádnosti mechanizmu jej poskytovania, upozorňuje Ivanič. Materiálnu pomoc je nutné na dané miesto nejakým spôsobom dopraviť, čo môže trvať aj viac než mesiac. "Príkladom je naša reakcia na minuloročné zemetrasenie v Nepále, keď to Slovensku trvalo až päť týždňov. Pritom práve rýchlosť zásahu je mnohokrát kľúčová," tvrdí Ivanič.

Bežní občania Slovenska sú podľa neho na humanitárnu pomoc pripravení vynakladať rádovo viac, než vynakladáme ako krajina. Napríklad len po minuloročnom zemetrasení v Nepále sa v rôznych verejných zbierkach medzi ľuďmi vyzbieralo viac než 400-tisíc eur.

Pomoc potrebuje stále viac ľudí

Podľa údajov OSN bude v tomto roku potrebovať humanitárnu podporu až 125 miliónov žien, mužov a detí. Ich počet v posledných rokoch rastie, napríklad oproti roku 2014 je to nárast až o 25 percent. Humanitárna podpora sa pritom v skutočnosti dostane len k necelým 90 miliónom z tých, ktorí ju potrebujú.

Suma, ktorú by malo medzinárodné spoločenstvo priamo vynaložiť na humanitárnu pomoc v roku 2016, predstavuje 20,1 miliardy dolárov. V počte obyvateľov v núdzi vedú rebríček Jemen, Sýria, Irak, Etiópia a Afganistan. Najviac financií by malo putovať do Sýrie (3,6 miliardy dolárov), Južného Sudánu (1,16 miliardy dolárov) a Jemenu (781 miliónov dolárov).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok