Pokiaľ svojich nepriateľov nedokážete poraziť, potom ich zjedzte

ČTK
18.6.2016 12:07

Kuba prijala v boji proti invázii perutýnov - jedovatých rýb, ktoré sa tam zatúlali z diaľky svojich domovských vôd v južnom Pacifiku a Indickom oceáne, novú stratégiu.

Pokiaľ svojich nepriateľov nedokážete poraziť, potom ich zjedzte
SITA/AP

Dve muchy jednou ranou

Vďaka svojim jasným farbám striedajúcim sa v pruhoch aj vďaka bohatým ostňom, ktoré im prepožičiavajú jedinečný vzhľad, sú perutýni obľúbenou rybou akvaristov. Pre ekosystémy Karibského mora a Mexického zálivu, kde sa objavili asi pred desiatimi rokmi, sú ale doslova pohromou.

Táto ryba sa zdržiava okolo koralových útesov tejto oblasti a skvele sa jej tam darí, zatiaľ čo hoduje na menších druhoch a všetkých potenciálnych predátorov zaháňa jedovatými ostňami. Teda okrem človeka. V snahe ubrániť sa pred inváziou perutýnov začali ich Kubánci podávať na večeru. Zabíjajú tak dve muchy jednou ranou - jednak si doprajú chutné mäso a jednak pomôžu ochrane ekosystému.

Do ich blízkosti sa neodvážia ani žraloky

Podľa Delmisa Cabreru, morského biológa Národného akvária v Havane, boli perutýni prvýkrát v kubánskych vodách zaznamenaní v roku 2007, keď sa tam zrejme dostali náhodou z niečieho akvária. Počas dvoch rokov sa ich populácia rozšírila tak, že ostrov doslova obklopili. Do ich blízkosti sa neodvážia ani žraloky, čo im dáva priestor voľne sa množiť.

Problém je to tak vážny, že sa dostal aj na rokovanie regionálnych vlád. Ale Kubánci nehodlajú čakať, až sa vlády dohodnú, čo s perutýnmi. Radšej do boja nasadili vlastné siete a apetít. "Vieme, že je to jedovatý druh, čo so sebou nesie isté riziká," poznamenal Cabrera. "Ale zároveň má veľmi chutné mäso," citovala ho agentúra AFP.

Do kuchýň ho prijímajú gazdinky aj šéfkuchári

Napríklad v Japonsku sa perutýni konzumujú celé roky. A rovnaký prístup ako na Kube sa už začína ujímať aj v ďalších krajinách amerického kontinentu. Do svojich kuchýň ho prijímajú gazdinky aj šéfkuchári v Kolumbii, Kostarike, Mexiku i na juhu Spojených štátov. Reštaurácie sa snažia z tejto novinky vytvoriť módnu záležitosť, aj keď niektorí zákazníci majú strach ich ochutnať. Môže za to ich povesť - o perutýnoch je známe, že dokážu bodnúť svojimi ostňami aj plavcov alebo rybára. Symptómy potom zahŕňajú bolesť, opuchy aj alergické reakcie.

"Snažíme sa ich zaviesť na menu, ale vzhľadom k tomu, že všetci vedia, že je to jedovatá ryba, nie je to jednoduché," poznamenáva manažér havanskej reštaurácie Santy Pescador Carlos Fonseca. Ich príprava vyžaduje trochu opatrnosti. "V chrbtici sú jedovaté žľazy, ktoré môžu spôsobiť ochrnutie dýchacích ciest, bolesť svalov a až trojdňový horúčku, ak sa pichnete," hovorí šéfkuchár reštaurácie Santy Pescador, tridsaťročný Noriesky Gao.

A pretože je tento invazívny druh na Kube stále relatívnou novinkou, Gao sa spoločne s kolegami snaží vymyslieť, ako vlastne mäso upravovať. Úspešne už experimentoval napríklad so suši. "Zákazníkom to chutilo. Perutýn má biele, šťavnaté mäso. Tu ho ľudia zvyčajne jedia surové," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok