Útok Šabábu na vojenskú základňu si mal vyžiadať stovky životov

TASR
9.6.2016 19:26

Najmenej 300 ľudí zahynulo pri útoku militantov zo skupiny Šabáb na vojenskú základňu Africkej únie, ku ktorému došlo v meste Halgan v strednom Somálsku. Informovala o tom agentúra DPA.

Útok Šabábu na vojenskú základňu si mal vyžiadať stovky životov
Ilustračný záber SITA/AP

Somálsky minister pre vnútornú bezpečnosť Abdirisak Omar Mohamed na tlačovej konferencii v Mogadišu uviedol, že príslušníci mierových zborov Africkej únie (AÚ) počas útoku na základňu zabili 240 militantov. Útok si podľa neho vyžiadal aj životy troch civilistov a ďalších niekoľko šudí pri ňom utrpelo zranenia.

Predstaviteľ Šabábu uviedol, že v bojoch o základňu Africkej únie zahynulo 60 vojakov. Somálske úrady však potvrdili len smrť ôsmich vojakov, zatiaľ čo Šabáb priznal smrť 16 svojich bojovníkov. Predstaviteľ somálskych ozbrojených síl pre DPA uviedol, že útok sa začal nadránom, keď sa pred vstupom do komplexu základne AÚ odpálil samovražedný atentátnik v aute naloženom výbušninami.

Po výbuchu začali základňu z ručných zbraní ostreľovať desiatky militantov. Po približne hodine sa príslušníkom mierových zborov AÚ s pomocou somálskej armády a podporou bojových vrtuľníkov podarilo útok odraziť. K zodpovednosti za útok sa krátko po jeho uskutočnení prihlásil Šabáb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok