Hľadači pokladov čistia terén, vlak s nacistickým zlatom vraj nie je hlboko

TA3 TASR
6.6.2016 13:07

Pátrači po údajnom vlaku so zlatým pokladom z čias druhej svetovej vojny začali čistiť terén na mieste, kde plánujú vykopávky. Údajný nález legendárneho pokladu pred časom vyvolal v Poľsku zlatú horúčku.

Hľadači pokladov čistia terén, vlak s nacistickým zlatom vraj nie je hlboko
SITA/AP

Stratený vlak z vojny

Za "zlatý vlak" v Poľsku považujú obrnený vlak, ktorý koncom druhej svetovej vojny vypravili z vtedajšej nemeckej pevnosti Breslau (dnes poľské mesto Vroclav) do Walbrzychu, kde sa však stopa po ňom stratila. Niektorí odborníci i laickí hľadači pokladov v minulosti opakovane tvrdili, že Nemci mohli tento vlak ukryť v jednom z tunelov, pričom vchody doň mohli byť zasypané po bombardovaní sovietskym letectvom.

Podľa občianskeho združenia XYZ, ktoré sa venuje pátraniu, by sa mala súprava so zlatom nachádzať v oblasti 65. kilometra železničnej trate medzi Vroclavom a Walbrzychom. Na svojej oficiálnej stránke XYZ oznamuje, že v danej oblasti už vyrovnávajú terén, aby mohli začať s výkopovými prácami. Zatiaľ však nemajú všetky povolenie na vykopávky.

V asi päťmetrovej hĺbke

Združenie XYZ zverejnilo aj výsledok expertízy nemeckého špecialistu, ktorý tvrdí, že na mieste, kde sa možno nachádza hľadaný zlatý vlak, nie sú žiadne výbušniny, ale v hĺbke viac ako päť metrov pod zemou je "akýsi dlhý kovový predmet".

Vedci z Banskej univerzity v Krakove na základe svojej analýzy potvrdili, že na 65. kilometri spomínanej trate je zasypaný tunel, ale podľa ich stanoviska v ňom nie je žiadny vlak. Gazeta Wroclawska napísala, že aktivisti XYZ sa aj tak nevzdávajú.

Správami o "zlatom vlaku" z čias druhej svetovej vojny žilo Poľsko aj vlani od polovice augusta, keď sa ohľadne podielu z údajného nálezu prihlásili dvaja hľadači pokladov - Poliak a Nemec. Samotný vlak však až doteraz nikto nevidel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok