PR správa

E-mobilita s Teslou zaraďuje vyšší stupeň

PR
24.5.2016 14:15

Špičkový elektromobil Tesla je už vo firemnom vozidlovom parku na operatívny lízing s revolučnou novinkou Tesla Experience.

E-mobilita s Teslou zaraďuje vyšší stupeň

Najpokročilejšie technológie a služby, ekologickosť, inovatívnosť a klesajúce celkové náklady na mobilitu. Aj to sú dôvody, ktoré nezadržateľne štartujú revolúciu v e-mobilite za podpory firiem aj na Slovensku. Jedna z nich, spoločnosť InterWay, si dnes v Bratislave na stretnutí prívržencov e-mobility a najpokročilejších technologických vymožeností prevzala do svojho vozidlového parku na operatívny lízing prestížny elektromobil Tesla a ako prvá odskúša aj revolučnú novinku na trhu Tesla Experience. „Ide o produkt operatívneho lízingu, ktorý prináša spolu so špičkovým elektromobilom najlepšie technológie vo vybavení a bezpečnosti a hlavne maximálnu starostlivosť od začiatku užívania vozidla,“ podotkol k tomu Björn van den Berg, generálny riaditeľ Business Lease Slovakia.

Technologická špička

„Pre nás ako spoločnosť pôsobiacu na neustále sa meniacom IT trhu, je inšpiratívne sledovať softvérovú stránku automobilu Tesla, ktorá zabehnutým automobilkám ukázala nový smer v kontinuálnom inovovaní softvérovej výbavy automobilu, čo bolo dovtedy pre ostatné automobilky nepodstatné,“ naznačil dôvody Ľuboš Balát, riaditeľ web oddelenia spoločnosti InterWay. Práve čas a empirické znalosti prinášajú podľa neho firme nielen náskok pred konkurenciou, ale aj efektívnu správu zdrojov. „Aj preto sme si v pozícii zákazníka dali poradiť od spoločnosti Business Lease a veríme, že e-mobilita je správne rozhodnutie do budúcnosti,“ dodal Ľuboš Balát

Teslu je dnes možné si na Slovensku obstarať na operatívny lízing, a to vďaka dohode automobilky Tesla a spoločnosti Business Lease Slovakia. „Automobilový svet sa mení rýchlo. Existuje celý rad trendov poháňajúcich túto zmenu vrátane autonómnych áut, alternatívnych palív, car sharingu, uprednostnenia mobility pred vlastníctvom vozidla či spracovaním veľkých objemov dát ako zdroja pre skutočnú optimalizáciu. Základom zmeny je však vždy auto a IT. Ako inovatívny poskytovateľ mobility je Business Lease na vrchole týchto trendov, aby zabezpečila, že budeme schopní ponúknuť tie najlepšie mobilné riešenia pre vozidlá našich zákazníkov,“ zdôraznil Björn van den Berg.

Tesla Experience

Novinka Tesla Experience poskytuje okrem špičkových technológií vo vybavení a bezpečnosti hlavne maximálnu starostlivosť od začiatku užívania vozidla. „Keďže každý vodič je unikátny, služby sú prispôsobené špecifickým potrebám vodičov,“ vysvetlil Björn van den Berg. Služba zahŕňa od financovania nadobudnutia vozidla, jeho dodanie klientovi, cez úhradu nákladov s registráciou na Slovensku, daní, poistenia až po krytie nákladov na servis vozidla, dodávku nabíjacej stanice, cestnú asistenciu či poskytovanie náhradnej mobility podľa potreby.

Filozofiou spoločnosti Business Lease je poskytovať nielen auto, ale najmä mobilitu a zabezpečiť tak klientom absolútnu starostlivosť. Práve povýšenie starostlivosti na core biznis je jeden z dôvodov, prečo si automobilka Tesla pre tento produkt vybrala práve Business Lease. Druhým dôvodom sú 25-ročné skúsenosti materskej spoločnosti Business Lease s operatívnym lízingom a tretím je výhodnosť nastavenia zostatkovej hodnoty vozidla, keďže materská firma má len v Holandsku v portfóliu 80 vozidiel Tesla Model S a ďalších 10 takýchto vozidiel v ďalších krajinách strednej Európy, pričom objednaných už má 70 Tesiel Model 3.

Technologické chuťovky

Ako sa zhodli účastníci stretnutia, elektromobilita tiež umožňuje doslova chrliť technologické chuťovky. „Tesla Motors nás neustále prekvapuje inováciami a vlastnosťami Modelov S a X. Napríklad funkcia filtrácie vzduchu, ktorá posunula komfort posádky z pohľadu vzduchu v aute výrazne vpred (uhlíkový Medical HEPA filter). Okrem akcelerácie, skvelého dojazdu a bezpečnosti, majú vodiči Tesiel k dispozícii systém autopilota, ktorý výrazne pomáha a zvyšuje aktívnu bezpečnosť Tesla modelov,“ podotkol Stano Kurek, technický riaditeľ Tesla Club Slovensko a konateľ eSupport Company. Za zmienku stojí fakt, že autopilot je inteligentný systém, ktorý sa neustále vyvíja a zlepšuje. V podstate každý šofér napomáha svojou jazdou k učeniu sa samotného autopilota. Novinka bude aj infrasnímanie okrajov vozovky a tak predchádzanie stretom so zverou.

Doslova revolúciu v dostupnosti elektromoblity by mal priniesť Model 3 plánovaný začiatkom roku 2018. „Model 3 svojou cenou a parametrami výrazne posunie e-mobilitu vpred. Je to unikátne elektrické auto v pomere ceny auta a vlastností, ako aj nabíjacích možností, nakoľko v cene auta je aj možnosť nabíjania na Tesla Superchargeroch,“ skonštatoval Stano Kurek.

Dostupnejšie trendy

Elektrická energia ako zdroj pre poháňanie vozidiel pritom už dnes predstavuje 1/3 výšky nákladov fosílnych palív. „Vozidlo, ktoré stojí okolo 30.000 eur a má dojazd 300-400 km tak prekoná niektoré problémy, ktoré majú s dojazdom súčasné elektromobily,“ spresnil Björn van den Berg. Nižšie sú aj celkové náklady (TCO). Tesla ponúka nabíjanie zdarma, pri Zvolene postavila najmodernejšiu supernabíjačku. Hoci ďalší prevádzkovateľ nabíjacích staníc, spoločnosť Greenway už spoplatnila nabíjanie, cena je stále nižšia v porovnaní s pohonnými látkami. „Aj pokles cien za elektromobil je len otázkou času, rádovo rokov a Tesla nové modely ako aj iné elektromobily budú stále viac dostupnejšie a hlavne, zmenia pohľad na dopravu, energetiku, inováciu a samozrejme ekológiu,“ dodal Kurek.

Už teraz pritom firmy súhlasia s tým, že operatívny lízing prináša nielen komfort, ale aj dostupnosť drahších noviniek. „Outsourcing správy vozidlového parku má presne tie isté ekonomické a biznisové ukazovatele ako outsourcing správy informačných technológií. Takže môžem len zopakovať prínosy outsourcingu: Ide najmä o naplánovanie nákladov na správu na dlhé obdobie a ich presné vyčíslenie, pokrytie celého rozsahu služieb spojených so správou, garancie nástupu a vyriešenia problémov, uvoľnenie zdrojov spojených s vozidlovým parkom, reporting a prehľad aktivít, poskytnutie servisnej rezervy a podobne,“ podotkol Ľuboš Balát z InterWay.  „Tak, ako si mnohí zvykli chodiť na all inclusive dovolenky, považujeme za správne prenechať starostlivosť o vozidlo poskytovateľovi služieb. Dnes už nikto nerieši, že stravovanie v reštaurácii by možno bolo o niečo lacnejšie, ale užíva si komfort, ktorý mu all inclusive poskytuje. Rovnaký komfort pre nás predstavuje a poskytuje operatívny lízing,“ dodal.

Aj trend zo západných krajín ukazuje, že dnes už nemá zmysel utápať prostriedky v autách, ale radšej ich investovať do inovácií a vlastného rozvoja, napríklad firmy. „S rastúcou úrovňou miezd na Slovensku sa postupne vlastný vozidlový park stane pre firmy nedostupný luxus. V Holandsku, kde sú mzdy asi trikrát vyššie v porovnaní so Slovenskom, je už teraz okolo 65 % firemných vozidiel na operatívny lízing,“ spresnil Björn van den Berg.

Hlavné výhody outsourcingu správy vozidlového parku

- naplánovanie nákladov na správu na dlhé obdobie a ich presné vyčíslenie

- pokrytie celého rozsahu služieb spojených so správou

- uvoľnenie zdrojov spojených s vozidlovým parkom

- reporting a prehľad aktivít

- poskytnutie servisnej rezervy

Čo je operatívny lízing

Operatívny lízing umožňuje firme prenájom a správu vozidlového parku, pri ktorom si firma síce nechá kúpiť auto podľa svojich potrieb a predstáv, no nevlastní ho. Počas zmluvného vzťahu ho využíva spolu so službami a platí za to rovnomerné, pravidelné a dopredu stanovené platby. Platí tak len rozdiel medzi obstarávacou a zostatkovou hodnotou. To je rozdiel v porovnaní s firmami, ktoré nakupujú autá do majetku. Tie musia rátať aj s nákladmi takzvanej obetovanej príležitosti. Ide o dostupný kapitál, ktorý sa „utopí“ vo vozidlách. Výnosnosť biznisu firiem u nás sa pohybuje od 8 do 15 percent, pri firmách z IT, farmaceutického a telekomunikačného sektora dokonca často 100 %. To po štyroch rokoch, kedy by sa auto aj vo vlastníctve firmy malo obmeniť, prináša stratu niekoľko tisíc eur (pri výnosnosti 10 % a obstarávacej cene vozidla 25 000 eur ide napríklad o 10 tisíc eur). Počítať treba tiež s finančnými a prevádzkovými rizikami. Celkový rozdiel v nákladoch na auto tak môže za dané obdobie aj pri úvahe o zisku z neskoršieho predaja predstavovať v porovnaní s autom na operatívny lízing niekoľko tisícok eur. Výška generovaných úspor pri operatívnom lízingu v porovnaní s klasickým vlastníctvom auta závisí od typu vozidla, percentuálne ide o úsporu 20 – 25 % na vozidlo.

O spoločnosti Business Lease

Business Lease Slovakia je súčasťou Business Lease Group. Spoločnosť sídli v Bratislave. Business Lease Group poskytuje operatívny lízing cez dcérske spoločnosti v Holandsku, Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku. Business Lease Group je divíziou AutoBinck Group (www.autobinck.com).

O spoločnosti AutoBinck Group

AutoBinck Group je medzinárodná spoločnosť s centrálou v holandskom Haagu. AutoBinck Group  je jedným z popredných hráčov v oblasti poskytovania mobility v Európe, pôsobí v ôsmich európskych krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok