Sanders zvíťazil v Oregone, Clintonová zrejme v Kentucky

TASR TA3
18.5.2016 07:37

V demokratických primárkach v americkom štáte Oregon zvíťazil vermontský senátor Bernie Sanders. V štáte Kentucky ho zase pravdepodobne len o pol percenta hlasov porazila bývalá prvá dáma a ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.

Označila sa za víťazku

V Kentucky, kde demokrati súperili o 55 delegátov, sú doposiaľ spočítané hlasy v 99 percentách volebných okrskov. Clintonová, ktorá sa už na sociálnej sieti Twitter označila za víťazku, tam vedie so ziskom 46,8 percenta hlasov. Sanders za ňou zaostáva o rovné polpercento, uvádza stanica CNN.

O čosi menej tesné už zrejme boli primárky v štáte Oregon, kde po sčítaní 67 percent hlasov vedie Bernie Sanders so ziskom vyše 53 percent. V Oregone demokrati bojovali dovedna o 61 delegátov.

Pomerný volebný systém

Výsledky v celkovom poradí už veľa nezmenia, keďže demokrati prideľujú delegátov v jednotlivých štátoch podľa pomerného volebného systému. Ešte pred utorňajším súbojom mala Clintonová zaistených už 94 percent z celkového počtu delegátov potrebného na získanie demokratickej prezidentskej nominácie, uviedla stanica BBC.

Na získanie nominácie, o ktorej 25.–28. júla rozhodne celorepublikový zjazd Demokratickej strany, je potrebných 2384 z celkového počtu 4766 delegátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok