Na nemeckej stanici bodali do ľudí, najmenej jeden neprežil

TA3 TASR ČTK
10.5.2016 09:04

Útočník ozbrojený nožom dobodal na stanici neďaleko Mníchova štyroch ľudí. Útok neprežila najmenej jedna z obetí.

Útok mohol mať islamistické pozadie

Útočník mohol byť pod vplyvom drog a zmätený. Spravodajský portál Süddeutsche Zeitung o tom informuje s odvolaním sa na zdroje z bezpečnostných zložiek. Podľa zverejnených údajov našli vyšetrovatelia na mieste činu bližšie nešpecifikovanú nádobu s narkotikami.

Údajným páchateľom útoku v Grafingu, ktorý si vyžiadal jedného mŕtveho a štyroch zranených, je 27-ročný muž nemeckej štátnej príslušnosti, pochádzajúci zo spolkovej krajiny Hesensko.

Vyšetrovatelia zatiaľ nevylučujú, že útok mohol mať "islamistické pozadie" vzhľadom na informácie, podľa ktorých páchateľ ozbrojený kuchynským nožom počas vyčíňania pokrikoval arabskú frázu Alláhu akbar.

Krvavé šľapaje

Vyšetrovatelia tiež poukazujú na možnú "politickú motiváciu". Podľa SZ sú priestory stanice pokryté krvavými šľapajami, ktoré naznačujú, že pravdepodobne samotný páchateľ sa pohyboval bosý.

Útok na stanici, kde zastavujú predmestské a regionálne vlaky, utrpeli zranenia štyria muži, si vyžiadal život 56-ročného muža, ktorý zomrel po prevoze do nemocnice. Ďalší traja muži vo veku 43, 55 a 58 rokov vyviazli so zraneniami rôzneho rozsahu.

Strojvodca sa ho snažil zneškodniť

Muž zaútočil okolo 04.50 h na priestranstve pred stanicou, na nástupišti, ako aj v súprave pripravenej na odchod smerom do Mníchova, ktorého centrum je od Grafingu vzdialené približne 36 kilometrov. Strojvodca sa snažil útočníka zneškodniť pomocou hasiaceho prístroja.

Starostka Grafingu pri Mníchove Angelika Obermayrová sa pre nemeckú stanicu n-tv vyjadrila, že obyvateľov mesta udalosť hlboko zasiahla, keďže takéto hrôzy doteraz videli len "v televízii", píše agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok