Prieskum: Do parlamentu by neprešla koaličná ani opozičná strana

SITA TA3
2.5.2016 12:25

Voľby by tradične vyhral Smer a v parlamente by sa ocitol spolu s ďalšími piatimi stranami. Do pléna by sa neprebojovala jedna strana súčasnej koalície a jedna zo súčasnej opozície. Vyplýva to z prieskumu Polis pre agentúru SITA.

Sieť hlboko pod hranicou

Ak by sa parlamentné voľby konali teraz, vyhrala by ich strana Smer so ziskom 30,7 percenta a obsadila by 56 poslaneckých kresiel. Do parlamentu by sa ešte dostalo ďalších päť strán, súčasná koaličná strana Sieť by však medzi nimi nebola.

Na druhom mieste by bola strana Sloboda a Solidarita s 14,5 percenta (26 mandátov), prvú trojicu uzatvára Slovenská národná strana s 12,2 percenta a 22 mandátmi. Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Polis v dňoch 22. až 29. apríla.

18 kresiel pre kotlebovcov

Ako informoval Ján Baránek z Polisu, výberovú vzorku tvorilo 1 502 respondentov starších ako 18 rokov na území celého Slovenska. Respondentov sa opýtali: "Ak by parlamentné voľby boli teraz, najbližší víkend, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili?"

Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko by získala 9,8 percenta (18 kresiel), nasleduje hnutie OĽaNO - NOVA s 9,5 percenta (17 kresiel), do parlamentu by sa dostala aj strava Most-Híd so šiestimi percentami, obsadili by 11 kresiel.

Pred bránami parlamentu by so 4,2 percenta skončili strany Sme rodina - Boris Kollár a SMK-MKP, KDH s 3,9 percenta, strana Sieť by dostala 2 percentá. Preferencie sú vyrátané zo 60-percentnej volebnej účasti. Nerozhodnutých bolo 26 percent respondentov, voliť by nešlo 14 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok