Pri Seville vyhrabali poklad, aký v Španielsku nemá obdoby

ČTK
29.4.2016 13:48

Unikátny objav sa podaril španielskym robotníkom, ktorí počas prác pod zemou v blízkosti Sevilly našli viac ako pol tony vzácnych antických mincí.

Pri Seville vyhrabali poklad, aký v Španielsku nemá obdoby
ČTK

Amfory plné mincí

Podľa znalcov boli mince vyrobené v období rímskej ríše koncom štvrtého storočia a podobne veľký nález je v Španielsku úplne ojedinelý.

Podľa denníka El País objavili robotníci 19 amfor, ktoré boli plné bronzových a menej početných strieborných mincí. Každá z desiatok tisíc mincí váži medzi ôsmimi a desiatimi gramami, čo celkovo dáva 600 kilogramov.

Odborníci zo sevillského múzea archeológie uviedli, že boli razené na konci štvrtého storočia a potom uskladnené v nádobách, aby s nimi mohol nejaký rímsky činiteľ vyplácať vojakov či slúžky.

Na Španielsko unikátne množstvo

"Je to unikátne množstvo, ktoré má sotva obdobu. Až do súčasnosti sme z dôb rímskeho impéria v Španielsku nič podobné neobjavili," povedala riaditeľka archeologického múzea v Seville Ana Navarrová. Podľa nej je nezvyčajné, že boli mince uchovávané práve v malých amforách, ktoré väčšinou slúžili na tekutiny či iné požívatiny.

Španielski odborníci plánujú nález ďalej analyzovať v spolupráci s odborníkmi z Talianska a ďalších európskych krajín.

Stavebné práce na pozemku v obci Tomares vzdialenej asi desať kilometrov od Sevilly boli ihneď prerušené a do terénu vyrazili k ďalšiemu prieskumu archeológovia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok