Prelomenie iPhonu vyšlo FBI draho, zaplatila rekordnú čiastku

ČTK
22.4.2016 11:07

Americká FBI zaplatila za odblokovanie telefónu iPhone používaného jedným z páchateľov minuloročného útoku v kalifornskom San Bernardine viac ako 1,3 milióna dolárov. Naznačil to podľa agentúry Reuters šéf FBI James Comey.

Prelomenie iPhonu vyšlo FBI draho, zaplatila rekordnú čiastku
SITA/AP

Jednoduchá matematika

Vyšetrovateľom sa k údajom pomohla dostať nemenovaná tretia strana. Výrobca telefónu, americká spoločnosť Apple, vláde s prístupom k obsahu telefónu odmietla pomôcť s poukázaním na možné dôsledky pre ochranu osobných údajov.

Presnú sumu, akú FBI za bližšie nešpecifikovanú metódu zaplatila, Comey neuviedol. Bolo to vraj ale veľa. "Určite viac, než si zarobím do odchodu z tejto funkcie, teda za sedem rokov a štyri mesiace. Podľa mňa to za to ale stálo," povedal na bezpečnostnom fóre v Londýne.

Z údajov FBI a amerických úradov vyplýva, že Comeyho ročný plat k minuloročnému januáru predstavoval 183.300 dolárov, napísala agentúra Reuters. Ak sa do výpočtov nezahrnú odmeny alebo možné zvýšenie platu, zarobí si ako šéf FBI ešte 1,34 milióna dolárov.

Naznačuje to, že suma, ktorú FBI za prelomenie zabezpečenia telefónu zaplatila, pohodlne prekročila jeden milión dolárov. Zároveň ide o najväčšiu vyplatenú sumu za nabúranie sa do verejne neprístupných systémov, aká kedy bola zverejnená, napísal Reuters. S čiastkou jeden milión dolárov operovala vlani americká spoločnosť pre informačnú bezpečnosť Zerodium. Ponúkla ju zaplatiť tomu, kto sa nabúra do telefónov iPhone s najnovším softvérom.

Softvér budú môcť používať naďalej

Americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že vyšetrovatelia sa dokázali dostať k telefónu iPhone 5C, ktorý používal Syed Farook. On a jeho manželka Tashfeen Malikova v San Bernardine v decembri postrieľali 14 ľudí a ďalších 22 zranili. Obaja pri následnej prestrelke s políciou zahynuli. FBI tvrdila, že mobil by mohol obsahovať dôkazy o možnej komunikácii Farooka a jeho manželky s teroristickou organizáciou Islamský štát. Apple tlak vlády na spoluprácu odmietal a varoval pred vytváraním "zadných vrátok" k obsahu mobilov, zneužiteľných zločincami aj vládami.

Comey povedal, že FBI bude softvér použitý na telefóne z kauzy San Bernardino môcť používať aj na iných iPhonoch 5C s operačným systémom iOS 9.

V Spojených štátoch ľudia teraz využívajú približne 16 miliónov telefónov iPhone 5C, odhaduje analytická spoločnosť IHC Technology. Podľa Applu využíva najnovšiu verziu operačného systému celkovo približne 84 percent všetkých zariadení bežiacich na iOS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok