Čelíme nástupu extrémizmu a propagandy, varoval Kiska na Globsec

TASR
15.4.2016 15:52

Demokratický svet čelí po rokoch ukončenia studenej vojny novej vlne politickej propagandy a informačnej vojny, uviedol prezident Andrej Kiska na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2016.

Čelíme nástupu extrémizmu a propagandy, varoval Kiska na Globsec
SITA/Jakub Julény

Umiernenosť vs. extrémizmus

"Intenzívnej a efektívnej, ktorá dokáže manipulovať s náladami v spoločnostiach. A dokonca ochromiť politické rozhodovanie. Výsledkom je oslabenie našej bezpečnosti," uviedol na margo nových hrozieb prezident Andrej Kiska.

Vyzval na zastavenie erózie dôvery v spoločnosti na Slovensku aj v zahraničí. Poukázal na to, že umiernenosť sa stáva symbolom slabosti a extrémizmus symbolom sily. "Radikálne politické hnutia rastú. Aj štandardní politici sa niekedy znížia alebo dokonca opakujú jazyk jednoduchých, populárnych, ale nesprávnych riešení," podčiarkol prezident.

Podľa neho nemožno brať hodnoty liberálnej demokratickej spoločnosti za automaticky dané. "Naše hodnoty sú hlavným terčom propagandy, ktorá oživuje extrémizmus, xenofóbiu a nedôveru voči demokracii," upozornil s tým, že odpoveďou na šírenie dezinformácií nemôže byť mlčanie. "Bolo by chybou myslieť si, že naše hodnoty a zásady sa budú vysvetľovať samé. Bolo by chybou, ak by sme o nich zabudli hovoriť," dodal.

Rozumie aj tomu, prečo časť spoločnosti vníma so skepsou udalosti poslednej doby a výzvy, ako sú Ukrajina, utečenecká kríza, teroristické útoky, riziko grexitu a brexitu.

Nenahraditeľná úloha EÚ a NATO

"Vyrovnať sa s týmito problémami si žiada čas, vôľu a schopnosť robiť kompromisy. Niekedy nemáme inú možnosť, len prísť aspoň s nejakým riešením, a potom sa poučiť z vlastných chýb. Ak by sme sa úplne vzdali hľadania spoločných riešení, ak by sme prestali bojovať so skepsou, extrémizmom a nacionalizmom, mohli by sme uviaznuť v začarovanom kruhu núdzových rozhodnutí, neuvážených plánov B, plánov C alebo plánov D," konštatovalKiska.

Podľa neho treba využiť každú príležitosť na pripomínanie nenahraditeľnej úlohy Európskej únie a NATO, jednoty a stability. "Mali by sme otvorene hovoriť o bezpečnostných výzvach, ktorým čelíme. Vysvetľovať mladej generácii, prečo neexistuje lepšia alternatíva k slobode a demokracii. A že za žiadnych okolností nemôžeme zabudnúť na ľudskosť – bez ohľadu na prekážky, ktorým čelíme," uzavrel slovenský najvyšší ústavný činiteľ.

Približne 1000 hostí zo 70 krajín sveta zavíta počas troch dní do Bratislavy, aby sa zúčastnili na 11. ročníku medzinárodného bezpečnostného fóra GLOBSEC 2016. To začalo v Grand Hoteli River Park a potrvá do 17. apríla. Medzi pozvanými hosťami je viacero prezidentov, premiérov, ministrov obrany a zahraničných vecí, ale aj odborníkov na zahraničnú politiku a bezpečnosť.

Medzi hlavnými témami bezpečnostného fóra bude otázka teroristických hrozieb v Európe. Experti budú diskutovať aj o situácii na Blízkom východe a Islamskom štáte. Ďalej to bude príprava na summit NATO vo Varšave, problém migrácie v Európe, vzťahy Ukrajiny a Ruska, ale aj referendum vo Veľkej Británii o vystúpení z EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok