Rozbili skupinu podvodníkov s DPH, hlavou mal byť Peter Puškár

TA3 TASR
13.4.2016 11:17

Daňová kobra rozbila organizovanú skupinu, ktorá od roku 2012 vykazovala fiktívne nadmerné odpočty na DPH. Škoda štátu presahuje tri milióny eur. Polícia v tomto prípade obvinila osem ľudí. Hlavou skupiny má byť podnikateľ Peter Puškár, ktorý v minulosti kandidoval do parlamentu.

Puškár na úteku

Daňová kobra odhalila ďalší prípad nelegálnych nadmerných odpočtov na dani z pridanej hodnoty, so spôsobenou škodou za viac ako 3 milióny eur. Uviedol to na tlačovej konferencii prezident Finančnej správy František Imrecze, za účasti prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. Za organizátora daňovej trestnej činnosti je podľa prezidenta PZ považovaný Peter Puškár, toho času na úteku.

"Prípad má krycí názov Stano, je postavený na podvodnom konaní, založenom na absolútnej fikcii. V tomto prípade žiadne zdaniteľné plnenie nenastalo, nenastal žiadny obchod s komoditami. Subjekty – koordinovaná skupina 40 spoločností najskôr podávala daňové priznania a následne si umelo vykonštruovala k tomu daňové doklady, aby tieto transakcie a zdaniteľné plnenia vyzerali ako reálne," priblížil Imrecze.

Nepodstatné komodity, fiktívne obchody

Komodity, s ktorými firmy obchodovali, sú podľa šéfa daniarov nepodstatné, pretože ich obchody boli fiktívne. Obchody sa snažili vykonštruovať na komoditách ako diamanty či reklamné služby. Neoprávnená činnosť firiem podľa neho začala v apríli 2012 a pokračovala až do súčasnosti, teda až do odhalenia. "Ich činnosť pokračovala napriek tomu, že sme zaviedli kontrolný výkaz DPH a napriek tomu, že subjekty mali počas spomínaného obdobia niekoľko daňových kontrol, ktoré skočili s nálezom," poznamenal prezident finančnej správy.

Kontrol sa podľa neho zúčastnilo 18 daňových kontrolórov Daňového úradu v Žiline. "Celková zdokumentovaná škoda, na ktorú máme dôkazy, má hodnotu 3,046 milióna eur. Výška doteraz zachránených peňazí z nevyplatených nadmerných odpočtov DPH má hodnotu 1,65 milióna eur. Kontroly a úkony prebiehajú aj naďalej. Naďalej máme v rámci kontrol deklarované nadmerné odpočty, teda hodnota zachránenej sumy ani hodnota škody nie je konečná. Celková predpokladaná škoda v rámci tohto konania má hodnotu viac ako 10,3 milióna eur," doplnil Imrecze.

Tlačová beseda polície a finančnej správy

Hrozí im 12 rokov za mrežami

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry sa podľa Gašpara uvedeným daňovým prípadom začali zaoberať začiatkom roku 2013, pričom dozor nad kauzou vykonávala Krajská prokuratúra v Žiline. Na základe dôkazov sa 11. apríla 2016 vykonala zaisťovacia akcia, ktorej účelom bolo zadovážiť ďalšie dôkazy na nosičoch dát, či pomôcky, ako sú pečiatky príslušných spoločností, ale aj fiktívne účtovné doklady. 

"V rámci zaisťovacej akcie bolo vykonaných 6 domových prehliadok, 3 prehliadky kancelárskych priestorov a bolo predvedených 5 osôb, ktoré boli v ďalšom štádiu konania obvinené. Celkom bolo obvinených 8 osôb, týkalo sa to spomínaných 40 spoločností. Nie je to konečné číslo ani smerom k obvineným, ani čo sa týka spoločností, prípadne rozsahu celej trestnej činnosti," doplnil Gašpar.

"Okrem Petra P. je hľadaná políciou v tejto súvislosti jedna žena – obvinená, ktorá je už dlhšiu dobu v pátraní. Bola už právoplatne odsúdená iným súdom, za inú trestnú daňovú vec a mala nastúpiť výkon trestu. Tretí obvinený, ktorého nemá polícia k dispozícii, je tiež v zahraničí. Voči všetkým budú vyhlásené aj pátrania, respektíve u Petra P., kde nie je zatykač a k osobe ďalšieho obvineného, ktorý je v zahraničí, sa bude žiadať od príslušných orgánov vystavenie zatykačov," avizoval policajný prezident. 

Toto počínanie je podľa neho kvalifikované z pohľadu trestného práva ako činnosť organizovanej skupiny, kde bolo vznesené obvinenie za zločin daňového podvodu a za zločin skrátenia dane. "Trest, ktorý hrozí páchateľom tejto trestnej činnosti, je od 7 do 12 rokov," dodal Gašpar.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok