Medzihviezdne lety realitou? Hawking a miliardár Milner ohlásili revolučný projekt

ČTK
12.4.2016 20:08

Ruský miliardár a mecenáš vedeckého výskumu Jurij Milner a britský fyzik Stephen Hawking v New Yorku ohlásili revolučný projekt medzihviezdnych ciest - sondy, ktoré budú schopné dosiahnuť najbližších hviezd počas dvadsaťročného letu.

Medzihviezdne lety realitou? Hawking a miliardár Milner ohlásili revolučný projekt
TASR/AP

Solárne plachtenie

Predpokladom je, že zariadenie poletí jednou pätinou rýchlosti svetla, čo teoreticky umožňuje takzvané solárne plachtenie. Milner do výskumu vložil 100 miliónov dolárov.

Vedci tak budú skúmať a testovať technológie pre vyslanie miniatúrnych robotických sond okrem iného k hviezdnemu systému Alfa Centauri, ktorý je so vzdialenosťou 4,37 svetelného roka najbližšie k našej slnečnej sústave. V prevode na kilometre je to vzdialenosť 40 biliónov kilometrov.

Spomienka na Gagarina

Sonda, ktorú Milner označuje ako nanoplavidlo, bude vážiť približne ako list papiera a súčasťou jeho pohonu bude plachta s približnou veľkosťou detského šarkana. Solárna plachta bude mať hrúbku len niekoľkých stoviek atómov.

Cestovná rýchlosť aparátu, ktorý bude vybavený kamerou a navigačným systémom, bude 60.000 kilometrov za sekundu, čo je pätina rýchlosti svetla vo vákuu. Milner s Hawkingon vyhlásenie urobili pri príležitosti Medzinárodného dňa kozmonautiky, kedy si Rusko aj celý svet pripomínajú 55 rokov od prvého pilotovaného letu do vesmíru. Ten 12. apríla 1961 podnikol ruský kozmonaut Jurij Gagarin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok