Bral najviac odmien a porušil zákon? Beblavý opäť zaútočil na Plavčana

TA3 TASR SITA
12.4.2016 11:26

"Hlavným prospechárom" mal byť počas svojho pôsobenia v Študentskom pôžičkovom fonde súčasný minister školstva Peter Plavčan. Tvrdí to opozičník Miroslav Beblavý, ktorý vyzýva šéfa SNS, aby svojho nominanta z postu ministra stiahol. Beblavý zopakoval len svoje staré tvrdenia, reagoval rezort školstva.

Vyzval Danka na odvolanie

Predseda národnej rady a koaličnej SNS Andrej Danko by sa mal dohodnúť s ministrom školstva Petrom Plavčanom na jeho odchode z funkcie. Vyzýva ho k tomu nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Plavčan má podľa neho odísť pre podozrenia v čase jeho pôsobenia v Študentskom pôžičkovom fonde a Pôžičkovom fonde pre začínajúcich učiteľov.      

"Ak vezmem vážne politickú ambíciu pána Danka, myslím si, že to nemôže tak nechať, lebo inak potvrdí, že nová SNS je rovnaká ako stará. Apelujem na pána Danka, aby čo najrýchlejšie vyriešil kauzu tým, že sa dohodne s pánom Plavčanom na odchode z funkcie," povedal Beblavý na tlačovej konferencii v parlamente.

Túto zodpovednosť má Danko podľa neho preto, že ako šéf SNS nominoval Plavčana a tiež preto, že SNS nesie politickú zodpovednosť za vznik tejto kauzy. "Pán Danko hovorí o novej SNS, a preto apelujem, aby napravil viny SNS z minulosti," poznamenal.

Keďže minister Plavčan aj SMER sa snažia jeho kauzu zahmliť a Andrej Danko mlčí, rozhodol som sa dnes vyzvať predsedu...

Posted by Miroslav Beblavy on 12. apríl 2016

Najvyššie odmeny v každom roku

Beblavý poukázal, že Plavčan dostal najvyššie odmeny zo ŠPF v každom roku ich udeľovania. Pri poberaní odmien podľa poslanca Plavčan porušil nielen zákon o ŠPF, ale aj zákon o štátnej službe. Beblavý zároveň tvrdí, že ŠPF investoval do Slávie Capital, v ktorej figurovala Plavčanova manželka, nie kvôli študentom, ale kvôli odmenám orgánov a svojho manažmentu.

Podľa Beblavého, ak by investícia neprinášala zisk, bola by stratou pre štát a študentov. Ale pokiaľ zisk prinášala, zobrali si ho riaditeľ a členovia orgánov. "Nebola to žiadna investícia vo verejnom záujme," vyhlásil Beblavý. Plavčan už nedávno Beblavého kritiku odmietol.

 

Rezort: Zopakoval staré obvinenia

Hoci Beblavý avizoval, že uvedie nové fakty, napokon len zopakoval svoje staré obvinenia, uviedol v reakcii Vahram Chuguryan z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.     

"Tlačová beseda poslanca Miroslava Beblavého definitívne potvrdila, že mu ide len a len o vlastnú publicitu," tvrdí Chuguryan. "Napriek tomu, že avizoval uvedenie nových skutočností, nakoniec len zopakoval presne tie isté obvinenia, ktoré minister Peter Plavčan opakovane a detailne vyvrátil v rozhovore pre TASR, pre ďalšie médiá aj v priamej televíznej konfrontácii s poslankyňou Veronikou Remišovou," konštatoval Chuguryan s tým, že všetky fakty sú uvedené aj na stránke ministerstva www.minedu.sk. Dodal, že téma "je týmto pre ministra vyčerpaná a nebude sa k nej opakovane vyjadrovať".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok