Minister školstva je zdiskreditovaný, tvrdí Beblavý a žiada jeho koniec

TA3 SITA TASR
6.4.2016 11:46

Vo funkcii je dva týždne a opozícia už žiada jeho odvolanie. Reč je o ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi, ktorého do funkcie nominovala SNS. Jeho hlavu žiada nezaradený poslanec Miroslav Beblavý a poslankyňa OĽANO Veronika Remišová. Dôvodom je pôžička pre nebankovú finančnú skupinu.

Najväčším pochybením pôžička

„Nebýva zvykom, aby minister odchádzal skôr, ako ohreje svoju stoličku, ale rovnako nebýva zvykom, aby funkciu ministra získal zdiskreditovaný človek, ktorý post zneužíva na obohacovanie svojej rodiny,“ povedal na tlačovej besede Beblavý.

Opozičný poslanec pripomenul, že Plavčan v rokoch 1997 až 2010 pôsobil buď v Rade Študentského pôžičkového fondu, alebo v dozornej rade fondu respektíve v rade fondu pre začínajúcich učiteľov. Beblavý za najväčšie pochybenie Plavčana považuje, že Študentský pôžičkový fond požičal 5,5 milióna eur v rozpore so zákonom "nebankovej spoločnosti" Slavia Capital, a to v čase, keď bol predsedom Rady Študentského pôžičkového fondu Plavčan, pričom jeho manželka v tom čase bola členkou predstavenstva Slavie Capital. Skupina sa voči tejto interpretácii transakcie dôrazne ohradila.

Nebýva zvykom, aby minister odchádzal z funkcie ešte skôr, než stihne ohriať svoju stoličku. Rovnako však nebýva zvykom,...

Posted by Miroslav Beblavy on 6. apríl 2016

Študentský fond podľa Beblavého konal v rozpore so zákonom, ide aj o ukážkový konflikt záujmov. Fond podľa opozičného poslanca požičal Slavii Capital peniaze za nižší úrok, aký vtedy ponúkali banky na trhu, čím súkromnej firme „daroval“ pol milióna eur, ktorý Slavia ušetrila oproti tomu, ako keby si požičala peniaze z banky.

Ficovi dal dva týždne

Beblavý tiež upozornil, že Plavčan ako člen fondu poberal nezákonne odmeny takmer 40 tisíc eur, ktoré neskôr vynútene vrátil, aby mohol zostať na ministerstve. Rozhodnutie o nezákonnom vyplácaní odmien radám fondu podľa Beblavého padlo v čase, keď stál Plavčan na čele rady fondu ako predseda. Plavčan teda podľa opozičného poslanca nebol účastníkom, ale jedným z autorov nezákonného konania. Ministerstvo podľa Beblavého nemôže viesť človek, ktorý funkciu zneužíva na obohacovanie rodiny.

Remišovú prekvapilo, že SNS napriek tlaku na zlepšenie pomerov v rezorte školstva nominovala na funkciu ministra človeka s pochybnou morálnou povesťou. Poslankyňa upozornila na to, že Danko sa opätovne vyjadroval proti finančným skupinám, a dal na čelo rezortu školstva človeka, ktorý peniaze určené pre študentov dal radšej jednej finančnej skupine, kde na vysokom poste pôsobila jeho manželka. Remišová zároveň apelovala na to, že ak vládnej koalícii záleží na tom, čo bude zo Slovenska o desať rokov, nech vymení ministra Plavčana za človeka, ktorému „horí srdce za vzdelávanie, má odbornosť, má charakter, jasnú víziu a túžbu školstvo zlepšovať, nie z neho profitovať“.

Danko s Ficom majú podľa Beblavého dva týždne na výmenu ministra, ak tak neurobia do schôdze, na ktorej bude parlament rozhodovať o programovom vyhlásení vlády, začnú zbierať podpisy na Plavčanovo odvolanie.

Plavčan: Snaží sa zviditeľniť

Minister školstva Peter Plavčan uviedol, že všetky obvinenia v blogu nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého o pôžičkách Študentského pôžičkového fondu pre Slaviu Capital boli predmetom podania pred piatimi rokmi, pričom polícia aj dozorujúci prokurátori ich označili ako nedôvodné.

"Nebudem sa zaoberať blogmi pána poslanca, ktorý sa snaží zviditeľniť. Ja mám základnú úlohu vypracovať časť programového vyhlásenia vlády o školstve a urobiť za posledných 25 rokov najväčšiu reformu v školstve," povedal Plavčan.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pred rokovaním vlády uviedla, že otázky k pôžičke pre Slavia Capital sú otázkami na ministra školstva a na stranu, ktorá ho nominovala.

Slavia Capital: Nie sme žiadnou nebankovkou

Investičná skupina Slavia Capital sa dôrazne ohradzuje voči "zavádzajúcim tvrdeniam" vo veci transakcie so Študentským pôžičkovým fondom, ktoré spomínal Beblavý. Údajne bola výhodná. "Predmetnou krátkodobou investíciou vo forme zmenky prišlo k výhodnému zhodnoteniu prostriedkov ŠPF, ŠPF na transakcii zarobil," zdôraznil hovorca skupiny Peter Benčurik. Zmenkový obchod medzi Slavia Capital a ŠPF sa podľa neho začal 16. apríla 2008 a skončil úplným vysporiadaním 30. novembra 2011.      

Dohodnutý úrok sa pritom pohyboval v rozpätí od 5,5 % do 8 % v závislosti od času plynutia tejto investície. "Pre porovnanie, napríklad v roku 2010 úroková miera pri vkladoch s dohodnutou splatnosťou do jedného roka podľa údajov NBS oscilovala v rozmedzí od 0,71 % do 0,95 %," vyčíslil. Úroky z tejto investície boli podľa neho priebežne uhrádzané a doby splatnosti vždy dodržané. Investícia bola ukončená v čase pôsobenia exriaditeľa ŠPF Ľubomíra Zburína vo funkcii.

"Investičná skupina SLAVIA CAPITAL zdôrazňuje, že nie je žiadnou nebankovkou, je licencovaným subjektom pod dohľadom NBS," doplnil hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok