Bezpečnosť na európskych letiskách vyvoláva otázky aj pohoršenie

ČTK
22.3.2016 22:32

Bombový útok v letiskovej hale v Bruseli vyvoláva otázky, na koľko by sa mala sprísniť bezpečnostné opatrenia pri vstupe do budovy letiska.

Bezpečnosť na európskych letiskách vyvoláva otázky aj pohoršenie
SITA/AP

Ľahkomyseľnosť či kolosálne zlyhanie?

Za ľahkomyseľný považujú prístup väčšiny európskych krajín k bezpečnostným opatreniam najmä tie štáty, ktoré majú s terorizmom skúsenosti, ako je Izrael, Keňa alebo Turecko. V týchto krajinách je nemysliteľné, aby sa do letiskovej budovy ľudia dostávali úplne voľne, ako napríklad v Bruseli, ale napríklad aj v Bratislave.

V Turecku musia už pred vstupom do haly prejsť ľudia kontrolou identity i batožiny. Rovnakú procedúrou prejdú ešte raz, keď už sa chystajú zamieriť do lietadla, upozorňuje agentúra Reuters.

"Dvaja teroristi, ktorí vstúpia do priestoru terminálu s výbušnými zariadeniami: tu ide bezpochyby o kolosálne zlyhanie," komentoval atentáty bývalý šéf bezpečnosti na telavivskom Ben Gurionovom letisku Pini Schiff v rozhovore s izraelským rozhlasom.

Ben Gurionovo letisko je známe veľmi prísnymi bezpečnostnými opatreniami, pri ktorých sú cestujúci vystavení kontrole a okamžitému výsluchu, bežná je tiež asistencia policajných psov.

Bezpečná len polovica letísk

Než sa cestujúci dostanú na letisko v kenskej metropole Nairobi, musia už kilometer pred odbavovacou halou vystúpiť na kontrolnom stanovišti z auta a nechať sa kompletne prehľadať.

Bezpečnostné opatrenia na európskych letiskách sú v tomto porovnaní pomerne uvoľnené, aj keď po ďalších teroristických útokoch jednotlivé štáty zvyšujú počty policajtov či vojakov, ktorí sú prítomní v citlivých objektoch. Aj proti prípadným pokusom o útok vozidlom sú letiskové budovy čiastočne chránené zátarasmi, proti rizikám útokov "pešiakov" toľko zaistené nie sú.

"Pripadá mi divné, že len polovica letísk je bezpečná. Celé letisko by samozrejme malo byť bezpečné, a to od chvíle, keď sa dostanete na parkovisko," povedal agentúre Reuters Matthew Finn z konzultačnej spoločnosti Augmentiq, zameranej na bezpečnosť civilného letectva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok