Dosluhujúci kabinet riešil personálne otázky, vymenil štátnych tajomníkov

SITA
22.3.2016 20:10

Dosluhujúci kabinet Roberta Fica riešil personálne otázky, ktoré vyplývajú z koaličných dohôd. Vláda odvolala 13 štátnych tajomníkov a dvoch vedúcich štátnych úradov. Zároveň do funkcie štátneho tajomníka menovala 11 nominantov a dvoch vedúcich služobných úradov. Nejde ešte o všetky personálne zmeny, koaličné strany ešte nenominovali všetkých štátnych tajomníkov.

Dosluhujúci kabinet riešil personálne otázky, vymenil štátnych tajomníkov
SITA/Marko Erd

Z ministerstva vnútra odvolali štátnych tajomníkov Jozefa Bučeka a Mariána Saloňa, ktorý ale ako štátny tajomník iba zmení rezort a zasadol si na stoličku štátneho tajomníka ministerstva obrany. Na ministerstve vnútra bola za štátnu tajomníčku vymenovaná Denisa Saková a nominant SNS Rudolf Urbanovič. Vláda na ministerstve zahraničných vecí vymenila štátneho tajomníka Igora Slobodníka, ktorého nahradí Lukáš Parízek. Ďalej odvolali z funkcie štátneho tajomníka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefa Buriana a nahradili ho nominantom Mosta-Híd Ivanom Švejnom.

Na rezorte dopravy odvolali z funkcie Františka Palka, ktorého vo funkcii nahradil koaličný nominant z Mosta-Híd Arpád Érsek. Kabinet tiež odvolal oboch doterajších štátnych tajomníkov rezortu pôdohospodárstva Magdalénu Lacko-Bartošovú a Jozefa Spevára a zatiaľ vymenovali do funkcie tajomníka tohto rezortu Antona Stredáka. Na rezorte životného prostredia rovnako končia dvaja štátni tajomníci Vojtech Ferencz a aj Ján Ilavský a nahradí ich Boris Susko. Na ministerstve hospodárstva odvolali z funkcie Miroslava Oberta a do kresla na tomto rezorte zasadne bývalý štátny tajomník z rezortu životného prostredia Vojtech Ferencz. Na ministerstve obrany skončil štátny tajomník Miloš Koterec. Na rezorte školstva skončili Romana Kanovská a Vladimír Kováčik a za Smer bol do funkcie štátneho tajomníka menovaný Erik Tomáš a  druhým štátnym tajomníkom sa stal Peter Krajňák za Most -Híd.

Vláda sa v doterajšom zložení zíde poslednýkrát ešte v stredu 23. marca po ustanovujúcej schôdzi parlamentu. Jedinou personálnou zmenou bude absencia Martina Glváča. Prezident Andrej Kiska prijal jeho demisiu a vedením rezortu do menovania nového ministra poveril premiéra Roberta Fica. Dôvodom tohto postupu je, že Glváč sa bude v parlamente uchádzať ako nominant Smeru o funkciu podpredsedu Národnej rady. Zároveň ako šéf poslaneckého klubu strany bude mať svoje povinnosti v parlamente už od stredy rána.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok