Islamisti sa útokmi pomstili za dolapenie Abdeslama, plánujú ich viac

TASR
22.3.2016 18:16

Skupina Islamský štát strávila dva mesiace plánovaním teroristických útokov na "letiská a železničné stanice" v Európe, pôvodne však nemala v úmysle zaútočiť v Bruseli.

Islamisti sa útokmi pomstili za dolapenie Abdeslama, plánujú ich viac
SITA/AP

Extrémisti zmenili plány

Plány zmenila po tom, ako minulý piatok zatkli v belgickom hlavnom meste Salaha Abdeslama, známeho ako strojcu vlaňajších útokov v Paríži. Informoval o tom predstaviteľ irackých spravodajských služieb, ktorého cituje agentúra AP.

Nemenovaný predstaviteľ, odvolávajúci sa na zdroje zo sýrskeho mesta Rakka obsadeného IS, pre AP uviedol, že Iračania oboznámili európske krajiny s uvedenými plánmi, ale Brusel vtedy ešte "nebol ich súčasťou".

Militanti IS zmenili svoju operáciu a presunuli ju do Bruselu práve na základe Abdeslamovho zatknutia v tamojšej štvrti Molenbeek, tvrdí citovaný predstaviteľ.

Iný vysoko postavený predstaviteľ irackých spravodajských služieb potvrdil, že "za touto operáciou stál Dáiš a bola naplánovaná v Rakke pred dvoma mesiacmi". Pod podmienkou anonymity tiež varoval, že IS má "troch samovražedných útočníkov, ktorí spáchajú ďalší útok".

Bilancia výbuchov na bruselskom medzinárodnom letisku a jednej zo staníc metra je najmenej 34 mŕtvych a približne 230 zranených. K zodpovednosti za tieto útoky sa džihádisti IS prihlásili prostredníctvom vyhlásenia, kde uvádzajú, že takto reagovali na belgickú podporu medzinárodnej koalície bojujúcej proti tejto extrémistickej skupine.

Belgický internetový server hln.be a iné tamojšie médiá už zverejnili fotografie troch mužov podozrivých zo spáchania útokov v Bruseli. Polícia medzičasom zverejnila podobizne troch podozrivých. Zábery sa v médiách objavili napriek žiadosti belgickej federálnej prokuratúry, aby nešírili žiadne informácie o vyšetrovaní, informovala televízia VTM. Totožnosť podozrivých zatiaľ nie je známa.

brusel-podozrivi-terorizmus-800-ctk_0a000002-d0a1-abec.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok