Útoky v Bruseli môžu byť pomstou za zatknutie Abdeslama, tvrdia analytici

ČTK
22.3.2016 15:35

Dvaja podozriví teroristi, ktorí sa podľa belgickej polície spolupodieľali na novembrových teroristických útokoch v Paríži, budú pravdepodobne v centre záujmu vyšetrovateľov po troch explóziách na letisku a v metre v Bruseli.

Útoky v Bruseli môžu byť pomstou za zatknutie Abdeslama, tvrdia analytici
SITA/AP

Abdeslamova sieť stále funguje

Jedná sa o 30-ročného belgického občana marockého pôvodu Mohameda Abriniho a 24-ročného Sýrčana Najíma Laachraouiho. Tí sú stále na úteku aj po zadržaní kľúčového podozrivého Salaha Abdeslama v Bruseli, pripomína server The Daily Telegraph.

Podľa jednej z teórií mohli Abrini a Laachraoui podniknúť dnešné atentáty, pretože predpokladali, že pri výsluchu Abdeslama by mohli policajti získať informácie o mieste ich pobytu. Ďalšia z teórií hovorí o tom, že útoky mohli byť odplatou za Abdeslamovo zatknutie a tiež dôkazom, že Abdeslamova teroristická sieť v Belgicku stále funguje.

Belgický minister zahraničia Didier Reynders uviedol, že Abdeslam vyšetrovateľom povedal, že plánoval v Bruseli nové útoky. "Mal v úmysle začať niečo nové v Bruseli, pretože sme našli veľa zbraní a odhalili sme novú teroristickú sieť sústredenú okolo neho," povedal Reynders. Súčasťou tejto siete mohli byť práve Abrini a Laachraoui.

DNA na pásoch s výbušninami

Laachraoui údajne odcestoval do Sýrie vo februári 2013 a vrátil sa do Európy pod falošným menom Soufiane Kayal, ktoré použil v septembri, keď cestoval s Abdeslamem do Maďarska. Polícia už skôr potvrdila, že Laachraouiho DNA našli na niekoľkých pásoch s výbušninami pri novembrových útokoch v Paríži. Stopy jeho DNA potom odhalili pri pátraní v belgickom meste Auvelais a v bruselskej štvrti Schaerbeek.

Belgičan marockého pôvodu Abrini bol Abdeslamovým kamarátom od detstva - ich rodiny boli susedmi v bruselskej štvrti Molenbeek - a videli ho s ním krátko pred atentátmi zo 13. novembra 2015. Bol natočený na kameru na čerpacej stanici v severnom Francúzsku na ceste vedúcej do Paríža, ako riadi prenajatý automobil Renault Clio, ktorý bol o dva dni neskôr použitý teroristami pri masakri, ktorý neprežilo 130 ľudí. Pri benzínovej pumpe si spoločne s Abdeslamem kupovali pitie.

Úloha Abriniho pri parížskych útokoch je stále nejasná; jeho príbuzní tvrdia, že v čase útokov bol v Bruseli. Sám od atentátov v Paríži nebol videní. Podľa denníka The Guardian sa zrejme podieľal na plánovaní a logistike akcií.

Abrini, ktorý sa učil na zvárača, sa údajne zaplietol do činnosti radikálnych kruhov v 18 rokoch. Policajti ho majú na zázname pre drogové priestupkom a drobným zločinom. V roku 2014 jeho mladší brat padol vo veku 20 rokov v Sýrii, keď bojoval v ozbrojenej islamistickej skupine vedenej Abdelhamidom Abaaoudom, ktorý bol pravdepodobne hlavným organizátorom parížskych atentátov a ktorý zahynul vlani 18. novembra pri policajnom zásahu na parížskom predmestí Saint-Denis.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok