Teroristi v Bruseli zabili desiatky ľudí, jeden z nich uniká

ČTK TASR TA3 Twitter
22.3.2016 13:40

Do srdca Európy sa vrátil teror. Bruselským letiskom Zaventem a neskôr aj metrom otriasli výbuchy. Úrady spolu hlásia najmenej 34 mŕtvych a viac ako dvesto zranených, informácie o ich presnom počte sa ale rozchádzajú.

Teroristi v Bruseli zabili desiatky ľudí, jeden z nich uniká
SITA/AP

Online sme ukončili.

0:45 Minister vnútra vyhlásil zvýšený stupeň teroristického ohrozenia

Dňa 22. marca 2016 o 22.00 h vyhlásil minister vnútra Slovenskej republiky druhý stupeň – zvýšený stupeň teroristického ohrozenia na území Slovenskej republiky.

23:59 Trump v reakcii na útoky v Bruseli obhajoval waterboarding

Úrady USA by mali "robiť všetko, čo môžu", aby získali dostatok informácií a mohli včas zabrániť takýmto útokom, akými boli atentáty v Bruseli, povedal Trump v relácii televízie NBC.

"Waterboarding by bol dobrý. Keby sa rozšírili zákony, bol by som pre oveľa viac ako waterboarding," komentoval prezidentský kandidát metódu simulovaného topenia, ktorú v minulosti používala americká CIA pri výsluchoch osôb podozrivých z terorizmu. Prezident Barack Obama kruté výsluchy krátko po nástupe do Bieleho domu zakázal.

22:45 Traja podozriví útočníci, ktorí udreli na letisku Zaventem mali bomby vo svojej batožine

"Prišli v taxíku so svojou batožinou, bomby mali v taškách, kufre dali na vozík, prvé dve bomby explodovali. Tretí takisto položil svoju na vozík, ale musel spanikáriť, bomba nevybuchla," uviedol starosta Zaventemu Francis Vermeiren pre tlačovú agentúru AFP.

podozrívi.jpg

22:33 Ľahkomyseľnosť či kolosálne zlyhanie? Krajiny so skúsenosťami s terorizmom kritizujú bezpečnosť na európskych letiskách

Viac sa dozviete tu:

21:48 Krajiny preukázali solidaritu s Belgickom rozsvietením svojich budov vo farbách belgickej vlajky

21:40 V Bavorsku zadržali troch podozrivých Kosovčanov cestujúcich z Bruselu

Viac sa dozviete tu:

21:26 Veľký klinec alebo skrutka v hrudníku jedného zo zranených

20:33 Utečenecké deti dávajú najavo podporu obetiam útokov v Bruseli

20:03 Počas razie na predmestí Bruselu našli výbušninu, chemikálie a vlajku Islamského štátu

Pri domovej prehliadke na bruselskom predmestí Schaerbeek našla polícia výbušninu, vlajku Islamského štátu a chemikálie. Na tlačovej konferencii to uviedol belgický štátny zástupca Frédéric Van Leeuw. Razie podľa neho v súčasnosti prebiehajú na niekoľkých miestach po celom Belgicku. Premiér Charles Michel aj kráľ Filip vyzvali Belgičanov na pokoj.

"Domové prehliadky vykonané v Schaarbeeku viedli k nájdeniu výbušného zariadenia, ktoré okrem iného obsahovalo klince," uviedol Van Leeuw. Schaarbeek patriaci do bruselského regiónu leží medzi centrom mesta a letiskom Zaventem, kde pri teroristickom útoku zahynulo najmenej desať ľudí.

19:39 Vlajky na prednom nádvorí Prezidentského paláca stiahli na pol žrde

Prezident Andrej Kiska rozhodol o stiahnutí vlajok na pol žrde na prednom nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave. Vyjadril tým úctu obetiam bombových útokov v Bruseli a urobil tak na znak solidarity s Belgickom.

"Našu spoločnosť nesmie premôcť strach," povedal prezident počas svojej návštevy v Trnave. Rodinám obetí vyslovil svoju úprimnú sústrasť. Podľa neho je "otrasné, že aj v modernom svete sa stále nájdu ľudia, ktorí dokážu spáchať takéto teroristické činy". Každý takýto čin by mal všetkých v Európe povzbudiť ešte k väčšej jednotnosti, solidarite a spoločnému boju proti extrémizmu, myslí si. Slovensko podľa neho dbá o svoju bezpečnosť a vykonáva všetky kroky potrebné na zabezpečenie ochrany občanov.

vlajky_0a000002-d000-e4fe.jpg

19:05 Belgická polícia žiada o pomoc pri pátraní po podozrivom z bruselského letiska

18:36 Pyrotechnici zneškodnili na letisku tretiu nevybuchnutú bombu

Pyrotechnici na bruselskom letisku Zaventem objavili tretiu bombu, ktorá počas útokov nevybuchla, a zneškodnili ju Páchatelia atentátu vniesli do budovy bruselského letiska tri bomby, jedna z nich ale nevybuchla. Skoršie informácie televízie VTM potvrdil guvernér provincie Lodewijk De Witte.

18:33 K útokom sa vyjadril aj bezpečnostný analytik Ivo Samson

Viac sa dozviete tu:

18:31 Na udalosti v Belgicku reagujú aj slovenskí mobilní operátori

Z dôvodu udalostí, ktoré sa odohrali v hlavnom meste Belgicka, sa Orange Slovensko rozhodlo zrušiť účtovanie hovorov z a do Belgicka od dnešného dňa 22. marca do štvrtka 24. marca. "Veríme, že aspoň takto symbolicky pomôžeme zmierniť dopad týchto udalostí a uľahčíme komunikáciu našich spoluobčanov, ktorí žijú alebo majú blízkych v Bruseli," píše sa v informácii, ktorú poskytla spoločnosť.

"Vieme, aké dôležité je byť v ťažkých chvíľach v kontakte s najbližšími. Preto sme sa rozhodli zareagovať na katastrofu v Belgicku a na znak spolupatričnosti nebudeme zákazníkom účtovať roamingové volania a SMS medzi Slovenskom a Belgickom. Platí to pre všetky volania a SMS z Belgicka na Slovensko, zo Slovenska do Belgicka a takisto volania a SMS v rámci Belgicka." Reagoval na udalosti v Belgicku Slovak Telekom. Táto zmena, ako uvádza v informácii, platí od 22. marca až do 4. apríla pre všetkých zákazníkov Telekomu bez ohľadu na to, či využívajú paušál alebo predplatenú kartu. Zákazníkom sa služby prestanú účtovať automaticky. V prípade, ak by bol zákazníkom s predplatenou kartou strhnutý kredit, bude mu spätne vrátený.

18:17 Islamský štát sa útokmi pomstil za dolapenie Abdeslama

Viac sa dozviete tu:

17:58 Moslimovia žijúci na Slovensku sú z teroristických útokov v Bruseli rozhorčení

Pozostalým obetí vyslovili úprimnú sústrasť. "Vždy cítime nevýslovnú bolesť, keď zomierajú nevinní ľudia," uviedli predstavitelia Islamského centra v Bratislave v stanovisku.

Islam podľa hovorcu centra Ibrahima Mahmouda odmieta akékoľvek násilie. Každý, kto tvrdí, že takto činí v mene Boha, podľa neho klame. Zabíjať v mene akéhokoľvek náboženstva je pre každého úprimne veriaceho človeka neprípustné, upozornil.

Islamské centrum v Bratislave je podľa jej predstaviteľov komunitou moslimov, ktorí majú na Slovensku rodiny a prácu. "Sú plne integrovanými občanmi Slovenska," upozornili. Vítajú preto všetky opatrenia, ktoré urobila vláda v záujme ochrany všetkých svojich občanov a návštevníkov.

17:40 Útoky posilnili odhodlanie krajín EÚ spoločne potierať teror

Najvyšší predstavitelia štátov a vlád 28 krajín EÚ označili atentáty v Bruseli za útok na európsku demokratickú spoločnosť. V spoločnom vyhlásení uviedli, že atentáty posilnili ich odhodlanie brániť všetkými potrebnými prostriedkami európske hodnoty a toleranciu. "Budeme jednotní a pevní v boji proti nenávisti, násilnému extrémizmu a terorizmu," uviedli lídri v texte.

16:43 Polícia pátra po jednom z troch útočníkov z bruselského letiska

Belgická polícia usilovne pátra po jednom z troch mužov pravdepodobne zodpovedných za teroristický útok na bruselskom letisku. Dvaja zahynuli, keď sa vyhodili do povetria, a jeden je podľa všetkého na úteku, informovala belgická verejnoprávna televízia RTBF.

Belgické úrady zverejnili fotografiu troch mužov, ako tlačia batožinové vozíky v odbavovacej hale letiska Zaventem. Jeden z nich má na hlave čiapku zrejme v záujme znemožnenia jeho identifikácie.

podozrivi_0a000002-d000-7ab7.jpg

16:35 Následky teroristických útokov v Bruseli

Brussels attacks: Airport, metro bombings aftermath

Brussels airport and metro bombings: 1st time ever highest level terror alert in Belgium. At least 34 dead, many more injured. Security tightened across EU, Brussels on lockdown.READ MORE: http://on.rt.com/77nz

Posted by RT Play on 22. marec 2016

16:27 V jednej z výbušnín na letisku v Bruseli bolo zrejme veľké množstvo klincov

Lekár Marc Decramer z nemocnice Gasthuisberg v Louvain povedal, že ošetril 11 ľudí s vážnymi zraneniami, troch z nich v kritickom stave. Podľa Decramera zranení utrpeli početné zlomeniny a hlboké rany spôsobené vymršteným sklom a klincami.

Očití svedkovia útoku na letisku oznámili, že mnoho zasiahnutých utrpelo zranenia hlavne v oblasti dolných končatín. Niektorým explózia úplne, iným takmer amputovala jednu alebo obe nohy.

16:25 "Modlite sa za Brusel," ľudia na sociálnych sieťach reagujú na teroristické útoky

Viac sa dozviete tu:

15:48 Obama je pre zjednotenie sveta v boji proti terorizmu

Útoky v Bruseli opäť pripomínajú, že svet sa musí zjednotiť v boji proti terorizmu, vyhlásil americký prezident Barack Obama. Ponúkol Belgicku všetku pomoc na vyšetrenie útokov. "Môžeme poraziť a porazíme tých, ktorí ohrozujú bezpečnosť ľudí po celom svete," povedal šéf Bieleho domu počas prejavu v kubánskej metropole Havana.

15:45 Letovú prevádzku do Bruselu prevzali letiská v Charleroi a Liège

Letisko v Charleroi, ktoré leží 60 kilometrov južne od Bruselu, zostane otvorené nepretržite, aby absorbovalo presmerované spoje z letiska Zaventem.

Asi tisícku cestujúcich presmerovli na letisko v Liège, ktoré leží sto kilometrov východne od belgickej metropoly. Na letisku slúžiacom skôr pre nákladnú dopravu pristálo 14 lietadiel. Jeho terminál môže pojať tri desiatky lietadiel.

15:17 Počet zranených sa zvyšuje

Štrnásť ľudí zahynulo podľa hasičov na letisku, kde tiež utrpelo zranenia 92 osôb. Podľa bruselského starostu Yvana Mayeura si útok v metre pri stanici Maalbeek vyžiadal najmenej 20 obetí a 106 zranených. Hasiči ale stále hovoria o 15 mŕtvych.

15:00 Podľa jednej z teórií mohli atentáty podniknúť Abdselamovi komplici

Viac sa dozviete tu:

14:30 K útokom sa prihlásil Islamský štát

Radikálne hnutie Islamský štát sa prihlásilo k útokom v Bruseli. Prehlásenie islamisti urobili cez agentúru Amak, ktorá ich podporuje. Citloval ich egyptský denník Al-Watan. "Akcia sa uskutočnila na základe veľmi rýchleho plánovania a rozhodnutia," tvrdia teroristi.

14:20 Na letisku našli nevybuchnutú vestu s výbušninami

Informuje o tom belgický kanál VTM. Úrady veria, že môže patriť tretiemu teroristovi, ktorému sa podarilo utiecť. Vestu vyradili z prevádzky pyrotechnici riadenou explóziou. Pyrotechnici urobili ďalšiu riadenú explóziu aj v blízkosti Vrije University.

14:10 Prevádzkovateľ metra poskytol viac informácií o výbuchu v metre. Došlo k nemu, keď metro vychádzalo zo stanice Maalbeek a mierilo do mestského centra. Bomba explodovala v druhom vozni. Vodič hneď zastavil celú súpravu a evakuoval všetkých cestujúcich.

13:55 Do štúdia TA3 prišiel po bruselských útokoch minister vnútra Robert Kaliňák

Viac sa dozviete tu:

13:50 Belgičania na sociálnych sieťach prostrednístvom hashtagu #ikwillhelpen ponúkajú prístrešie ľuďom, ktorí pre útoky uviazli v Bruseli.

13:48 Takmer tisícku ľudí z letiska evakuovali do blízkej športovej haly. Pri dverách hliadkujú ozbrojení policajti. 

Belgické krízové centrum vyzýva ľudí, aby nevychádzali z domov a bytov. Školáci zostanú v škole aj po vyučovaní a úradníci zostanú v kanceláriách. Naposledy takéto varovanie prišlo po parížskych útokoch v novembri.

13:39 Belgický spravodajský kanál VRT hovorí o 34 mŕtvych

20 zomrelo podľa jeho zdrojov v metre a 14 na letisku.

13:35 Pozrite si posledné zverejnené snímky z bruselského letiska. Viaceré nie sú vhodné pre deti a citlivé povahy.

13:10 Na letisku Zaventum podľa posledných správ lokálnych médií zahynulo 13 ľudí, 81 je zranených. Po útoku v metre zomrelo 15 ľudí a 55 ľudí je zranených, z nich je desať ľudí v kritickom stave.


Medzinárodný vlak, ktorý mieril z Bruselu, zastavili na belgickej stanici Hoofddorp, v blízkosti letiska Schiphol. Podľa holandských médií zatkli jednu osobu.

13:05 CNN informovala, že belgická kráľovská rodina bola evakuovaná.

12:58 Medzi obeťami ani zranenými výbuchov v Bruseli nie sú podľa aktuálnych informácií Slováci

Uviedol to hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Stano.
Spresnil informáciu, ktorá sa objavila v médiách, že medzi zranenými sú aj dvaja slovenskí občania. "Na základe spresnených informácií ide o občanov Rakúska, ktorí sú príbuznými slovenskej stážistky v Bruseli," informoval Stano.

12:55 Ministerka zdravotníctva Maggie de Block potvrdila 11 mŕtvych a 81 zranených na letisku Zaventem. Podľa prevádzkovateľa metra firmy La Stib na stanici Molenbeek zomrelo prinajmenšom 15 ľudí a minimálne 55 je zranených.

V odletovej hale na letisku našli kalašnikov, informoval belgický spravodajský kanál RTBF.

12:30 Robert Fico po rokovaní Bezpečnostnej rady štátu uviedol, že prehodnotíme stupeň ohrozenia krajiny. Andrej Kiska zas zdôraznil, že nás ako spoločnosť nesmie paralyzovať strach.

Viac sa dozviete tu:

12:15 Facebook po výbuchoch v Bruseli aktivoval službu Safety check, prostredníctvom ktorej môžete nahlásiť, že ste v poriadku.

Viac tu:

12:05 Informácia o 15 mŕtvych v metre sa potvrdila

12:00 Je obetí až 36?

Podľa Roberta Fica po teroristickom útoku na bruselskom letisku Zaventem údajne zahynulo až 21 ľudí a na stanici metra Maalbeek ich zahynulo 15. Vyhlásil to na tlačovej besede po mimoriadnom rokovaní bezpečnostnej rady.

11:50 BBC monitoruje džhádistov na sociálnych sieťach

Zatiaľ sa k útokom neprihlásila žiadna extrémistická skupina, ale islamisti píšu podporné statusy. Niektorí používajú v arabčine hashtag #Brusselsonfire. Podobne po novembrových útokoch v Paríži používali hashtag #Parisonfire.

BBC špekuluje, že zodpovednosť za útoky neprevezmú dovtedy, kým nebude z ich strany akcia ukončená, to znamená, že skončia všetky útoky, alebo všetci útočnici zomrú alebo sa im podarí uniknúť do bezpečia.

11:40 Francúzsko posilňuje bezpečnosť

Na letisko Charlesa de Gaulla aj na letisko Orly poslali ďalších vojakov. Bezpečnosť sa posilnila aj na stanici Gare du Nord, skadial chodievaju vlaky do Londýna a do Bruselu.

11:35 Posledné čísla hovoria súhrnne o 23 obetiach - 13 na letisku a 10 v metre. Hasiči však hovoria o 21 obetiach, 11 ľudí bolo obeťou dvoch výbuchov na letisku, 10 zahynulo po výbuchu v metre.

11:28 Video z bruselskej stanice metra krátko po explózii

11:20 "Všade boli telá bez hláv. Videl som kričiacu ženu, ktorá držala dieťa a kričala: Kde je moje dieťa? Povedal som jej, že drží dieťa ale ona mi povedala, že má ešte jedno, ktoré nemôže nájsť," sprostredkoval magazín Politico očité svedectvo z bruselského letiska od Yassina Amraniho.

11:19 Vypočujte si aj telefonát s europoslancom Eduardom Kukanom, ktorý je momentálne v Bruseli

11:12 Belgická televízia VRT informovala, že evakuovali aj hlavnú stanicu v Antverpách.

11:11 Explózia v metre nastala priamo vo vagóne, informuje server Politico.

11:10 Pozrite si posledné obrázky zo zasiahnutého Bruselu

11:03 Zrušili všetky vlaky smerujúce z Paríža do Bruselu. Federálny prokurátor potvrdil, že útok na letisku bol samovražedný.

11:00 Rezort zahraničia vyzýva ľudí na Slovensku, aby do Bruselu necestovali

Viac sa dozviete tu:

10:48 Belgické médiá hovoria súhrnne o 23 obetiach teroristických útokov. Trinásti boli zabití na letisku a desiati v metre.

10:44 Z Bratislavy do Bruselu sa dnes nelieta

Ranné explózie na bruselskom letisku Zaventem, pri ktorých išlo o samovražedný atentát, neovplyvnili letovú prevádzku na letisku v Bratislave, informovala hovorkyňa Letiska Milana R. Štefánika Veronika Ševčíková.
"Dnes ani jedna linka na trase Brusel-Bratislava nepristáva a ani neodlieta z Bratislavy," spresnila hovorkyňa. Letisko Zaventem zostane zatvorené do zajtra 6:00.

Česká polícia po dnešných explóziách v Bruseli posilnila bezpečnostné opatrenia na všetkých medzinárodných letiskách na území ČR, ako aj v pražskom metre.

10:40 Belgické krízové centrum vyzýva ľudí, aby nepoužívali verejnú dopravu a zostali, kde sú. Centrum tiež nabáda, aby ľudia skôr používali sociálne siete ako telefonovali.

10:35 Pozrite si aktuálne zábery z Bruselu

10:30 Británia reaguje na terorizmus v Bruseli. Britský premiér David Cameron zvolal zasadanie krízového výboru Kobra a londýnske letisko Gatwick zvýšilo bezpečnostné opatrenia.

10:28 Je predčasné spájať výbuchy v Bruseli so zadržaním predpokladaného hlavného strojcu vlaňajších parížskych útokov Salaha Abdeslama, uviedol zdroj z belgickej polície.

Abdeslama zadržali v bruselskej imigrantskej štvrti Molenbeek 18. marca. Belgický minister vnútra Jan Jambon v pondelok oznámil, že krajina je v stave vysokej pohotovosti v súvislosti s obavami, že za Abdeslamovo zadržanie by sa niekto mohol pokúsiť pomstiť.
"Vieme, že odhalenie jednej (teroristickej) bunky... môže ďalšie primať k akcii. V tomto prípade sme si toho vedomí," dodal minister pre belgický rozhlas.

10:25 Podľa Kukana v Bruseli vládne napätie

Zvýšené bezpečnostné opatrenia a množstvo policajtov. Takto popísal situáciu v Bruseli po teroristických útokoch poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan. "Od rána tu narastá napätie, nervozita, po dvoch výbuchoch na letisku sú hlásené ďalšie výbuchy v metre, celkom blízko od Európskeho parlamentu," uviedol Kukan v telefonickom rozhovore z hlavného mesta Belgicka.     

"Viem, že všade je polícia, všade sú zvýšené bezpečnostné opatrenia. My v parlamente rokujeme, uctili sme si pamiatku obetí teroristického útoku na letisku, ale zatiaľ normálne pokračujeme v práci," doplnil.

10:20 Belgická televízia informuje o 10 mŕtvych po výbuchoch v metre

Stanica sa nachádza asi 500 metrov od budov EÚ. Európska komisia žiada svojich zamestnancov, aby z bezpečnostých dôvodov zostávali v kanceláriách.

10:15 Podľa belgickej televízie za útokmi na letisku stojí samovražedný útočník. Počet obetí údajne vzrástol na 13.

10:03 Explózie, ktoré otriasli letiskom, boli teroristickým činom

Informovala o tom tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na komuniké belgickej vlády.

10:00 Snímky sú z belgickej stanice metra Maelbeek

9:53 Po metre a letiskách zatvorili aj mestské múzeá

09:50 Z bruselského letiska Zaventem hlásia najnovšie až 17 obetí

09:50 Stanica metra Maelbeek sa nachádza neďaleko štvrte, kde sú sústredené európske inštitúcie. Výbuch si podľa belgických médií vyžiadal najmenej jedného zraneného. Doprava na tejto linke metra bola prerušená. Prevádzkovateľ metra v reakcii na výbuch zatvoril všetky jeho stanice, uviedla agentúra AP.

09:45 Výbuch otriasol aj stanicou bruselského metra Maalbeek

Stanica je vzdialená asi 400 metrov od budovy Berlaymont, kde sídli Európska komisia, informoval denník Le Figaro.

09:35 Svedkovia počuli výkriky v arabčine

Belgické médiá, napríklad denník La Derniere Heure, informovali najnovšie o najmenej 12 obetiach a 30 zranených. Medzi zranenými je údajne aj viacero detí. Podľa zdrojov blízkych zasahujúcim hasičom je obetí najmenej 17. Belgické médiá pripúšťajú, že môže ísť o teroristický útok. Niekoľkí očití svedkovia totiž uviedli, že pred výbuchmi začuli streľbu a výkriky v arabčine.

Belgická vláda v reakcii na udalosti zvýšila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi na najvyšší. Belgická prokuratúra potvrdila, že na letisku Zaventem došlo k výbuchom, ale zatiaľ ich neoznačila za teroristický útok.

09:20 Letiskom Zaventem krátko pred 08.00 nášho času otriasla najmenej jedna explózia

Televízia BFMTV a viacero spravodajských webov, napríklad britského denníka Guardian, informovali o dvoch explóziách. Očití svedkovia lokalizovali miesto explózie do odletovej haly, kde sa registrujú cestujúci na medzinárodné lety, najmä do USA.

Dodali tiež, že po výbuchoch bola hala plná dymu, ale nevypukol požiar.
Výbuchy vyvolali paniku medzi cestujúcimi, ale personálu, záchranárom a bezpečnostným zložkám sa ju podarilo zvládnuť.

Cestujúcich z letiska evakuovali autobusmi. Belgické úrady vyzvali obyvateľstvo, aby sa nevydávalo na cestu k letisku, ktoré je až do odvolania uzavreté. Na letisku boli zrušená všetky prílety a odlety. Železničné spojenie medzi letiskom a metropolou je tiež prerušené, informovala belgická televízia RTBF.

K explóziám došlo štyri dni po zadržaní predpokladaného hlavného strojcu vlaňajších parížskych útokov Salaha Abdeslama pri protiteroristickej razii v Bruseli. Belgicko po  explóziách na bruselskom letisku zvýšila v celej krajine varovanie pred teroristickými útokmi na štvrtý, teda najvyšší stupeň hrozby. Oznámil to belgický minister vnútra Jan Jambon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok