Sieť by predsa len mohla mať klub, Procházka ministrom nebude

TA3 TASR
21.3.2016 12:47

Sieť Radoslava Procházku chce mať na poste podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara a ako ministra dopravy prekvapivo odborníka na energetiku Romana Brecelyho. Strana by tiež mohla mať v parlamente svoj klub, aj keď nemá dosť členov.

Musia zmeniť zákon

Strana Sieť by mohla mať poslanecký klub, aj keď nemá dostatočný počet poslancov. Potrebná je však na to zmena zákona, ktorá by upravila podmienky pre vznik klubov. Či k nej dôjde, rozhodne nové zloženie parlamentu. S návrhom na zmenu prišiel šéf SaS Richard Sulík. Potvrdil to po rokovaní lídrov ôsmich parlamentných strán dosluhujúci predseda parlamentu Peter Pellegrini.      

"Je to na novom parlamente, či sa budú meniť zákonné podmienky pre vznik klubov. Padali aj návrhy o asistentoch, či sa vrátiť k systému, aby jeden asistent mohol robiť pre 50 poslancov. Ale aj to je na novej národnej rade," povedal Pellegrini, ktorý verí, že stredajšia ustanovujúca schôdza prebehne dôstojne. "Na robenie politiky a prejavovanie názorov bude ešte čas," poznamenal. Zvolení poslanci na ustanovujúcej schôdzi skladajú sľuby, volí sa vedenie parlamentu, kreujú sa kluby a výbory.

 

Hrnčiar do parlamentu, Brecely na dopravu

Procházka oznámil, že podpredsedom parlamentu za Sieť nemá byť on, ale Andrej Hrnčiar a ministerom dopravy by mal byť prekvapivo odborník na energetiku Roman Brecely. 

Strany si podelili aj výbory. Vládna koalícia bude šéfovať 11, opozícia ôsmim. Dostane v rámci nich všetky kontrolné výbory. Nominácie na predsedov majú byť známe do utorkového poludnia. "Rokovanie bolo rýchle, diskusia prebehla veľmi hladko a konštruktívne," zhodnotil priebeh dnešného rokovania Pellegrini.       

Potvrdil, že vo výboroch budú mať riadne zastúpenie aj poslanci za Ľudovú stranu Naše Slovensko. "Sú poslancami národnej rady, tak majú právo na pomerné zastúpenie vo výboroch. Toto právo im nikto odobrať nemôže. Takže áno, zástupcovia tejto strany budú riadne nielen v kontrolných výboroch, ale aj vo všetkých ostatných," doplnil Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok