Dohodli posty v parlamentných výboroch, opozícia bude šéfovať ôsmim

TA3 TASR
22.3.2016 06:36

V Národnej rade si zástupcovia parlamentných strán rozdeľovali predsednícke posty vo výboroch. Najviac ich bude mať koaličný štvorlístok. Všetky opozičné strany, okrem Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko, dostali predsednícke miesta v kontrolných výboroch.

Pomer 11:8 pre koalíciu

Opozičné strany budú mať predsedov v Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti NBÚ, Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti SIS, Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, ako aj vo Výbore na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. Opoziční poslanci budú aj na čele Výboru pre hospodárstvo, Výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny a vo Výbore pre nezlučiteľnosť funkcií. Opozičný nominant bude aj v čele osemčlennej komisie na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov.

Koalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť si prerozdelí zvyšných 11 výborov. Ide o Zahraničný výbor, Mandátový a imunitný výbor, Výbor pre európske záležitosti, Ústavnoprávny výbor, Výbor pre financie a rozpočet, Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Výbor pre sociálne veci, Výbor pre zdravotníctvo, Výbor pre obranu a bezpečnosť, Výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a Výbor pre kultúru a médiá.

Mená predsedov výborov zatiaľ známe nie sú. Ich voľba sa uskutoční v stredu 23. marca na ustanovujúcej schôdzi.

Nespokojný s predbežným návrhom

Podľa predbežného návrhu mali štyri opozičné strany SaS, OĽaNO-NOVA, ĽSNS a Sme rodina obsadiť sedem pozícií predsedov výborov, koalícia zvyšných 12. Novinárom to povedal líder najsilnejšej opozičnej strany SaS Richard Sulík s tým, že s takýmto rozdelením nie je spokojný.

"Pomer 12 ku 7 nezodpovedá volebnému výsledku a pomeru poslancov. Doteraz bolo vždy zvykom deliť to v pomere podľa počtu poslancov," povedal Sulík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok