Smer vybral ministrov a štátnych tajomníkov do novej vlády

TA3 SITA TASR
21.3.2016 10:37

Víťaz parlamentných volieb rozhodol o svojich postoch vo vláde a parlamente. Podpredsedom NR SR by sa mal stať Martin Glváč, Erik Tomáš by mal ísť na školstvo a Peter Žiga sa má presunúť z envirorezortu.

Glváč do parlamentu, Tomáš na školstvo

Smer rozhodol, že na post podpredsedu Národnej rady nominuje dosluhujúceho ministra obrany Glváča. Okrem neho má viesť parlament, ktorý vzišiel z volieb, ako predseda šéf SNS Andrej Danko. Podpredsedami majú byť aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár a podpredseda Siete Andrej Hrnčiar. Ten to novinárom potvrdil po rokovaní lídrov na pôde parlamentu. Jedno kreslo podpredsedu má patriť opozícii. Najsilnejšia opozičná strana SaS naň navrhuje Luciu Nicholsonovú.

Vedenie Smeru tiež rozhodlo, že za štátneho tajomníka na ministerstve školstva nominuje doterajšieho šéfa komunikačného odboru na úrade vlády a novozvoleného poslanca NR SR Erika Tomáša. Ako štátny tajomník zostane pôsobiť na ministerstve dopravy Viktor Stromček.

Fico, Kaliňák aj Lajčák zostávajú

Už dávnejšie je známe, že Robert Fico zostane na premiérskom poste ďalšie volebné obdobie. Ministrom vnútra má byť naďalej Robert Kaliňák. Členmi vlády za Smer majú zostať aj Peter Kažimír ako minister financií, Miroslav Lajčák ako minister zahraničných vecí a minister práce Ján Richter.

Na ministerstve kultúry napokon zostáva Marek Maďarič. Smeru pripadne aj rezort hospodárstva. Ministrom má byť Peter Žiga, ktorý doteraz viedol ministerstvo životného prostredia. Funkcia podpredsedu vlády pre investície má pripadnúť doterajšiemu šéfovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu.

Keďže žiadna zo strán nechcela rezort zdravotníctva, ministra nominuje tiež Smer. Podľa informácií agentúry SITA ním má byť riaditeľ Inštitútu finančnej politiky, ktorý je analytickým útvarom ministerstva financií, Martin Filko, alebo šéf Slovenskej pošty Tomáš Drucker.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok