Minister zdravotníctva nebude z prostredia finančných skupín, tvrdí Fico

TASR
20.3.2016 18:08

Nová štvorkoalícia by mohla byť príležitosťou na to, aby v zdravotníctve zaviali nové vetry. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda Smeru–SD Robert Fico.

Minister zdravotníctva nebude z prostredia finančných skupín, tvrdí Fico
SITA

Odpoveďou bude krízový režim

Tento rezort bude podľa dohody medzi budúcimi vládnymi stranami patriť do portfólia Smeru-SD. Strana zaň podľa Fica prevezme zodpovednosť. Od partnerov koalície však očakáva podporu. "Našou odpoveďou na tento rezort bude krízový režim," povedal. Nominant na tento post nebude podľa Fica pochádzať z prostredia finančných skupín ani z prostredia zdravotníctva.

"Nebude možné tam nájsť žiadne prepojenia," ozrejmil s tým, že krízový manažment nebude iba v osobe ministra, ale i šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Fico avizoval, že nový minister zdravotníctva prijme i tvrdé opatrenia. Očakáva, že sa v koalícii jasne pomenuje, čo so zdrojmi, ktoré do zdravotníctva prichádzajú. "Máme spoločný názor, že treba obmedzovať zisk zdravotných poisťovní," priblížil.

Krízový manažér bude podľa neho musieť dostať pod kontrolu preplácanie výkonov štátnou VšZP, aby sa nestalo, že niektoré súkromné spoločnosti dostanú viac, ako im patrí. "Potom sa musíme pozrieť na rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti a na minimálnu zdravotnícku sieť," doplnil.

Kľúčový rezort s kľúčovou úlohou

Podľa predsedu #Siete Radoslava Procházku sa ani ostatné koaličné strany nebudú zbavovať zodpovednosti za to, ako sa zdravotníctvu bude dariť. "Je to kľúčový rezort, ktorý zohral kľúčovú úlohu aj v čase pred voľbami," pripomenul. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár uviedol, že budúci minister zdravotníctva bude mať ich podporu. "Ten, kto bude viesť ministerstvo, musí urobiť konkrétne opatrenia aj z hľadiska šetrenia," domnieva sa.

Úlohou krízového manažéra bude i to, aby dokázal stanoviť v zdravotníctve jasnú hranicu medzi štátnym a súkromným, povedal predseda SNS Andrej Danko. "Nechceme deštrukciu podnikateľského segmentu. Budeme rešpektovať sociálne trhové hospodárstvo. Ale budeme striktne určovať, že nie všetko štátne musí byť súkromné a musíme našich ľudí ochrániť pred rozpínavosťou tých, ktorí si myslia, že si kúpia všetko," doplnil.

Opozičné strany SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina - Boris Kollár a Ľudová strana Naše Slovensko súhlasia, aby rezort zdravotníctva viedol krízový manažér. Daniel Lipšic z OĽaNO-NOVA tvrdí, že nominant síce môže byť šikovný, kľúčové však bude, či dokáže zo zdravotníctva odstrihnúť vplyvnú chobotnicu, ktorá z rezortu vyťahuje peniaze. "Obávam sa, že to nebude také ľahké," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok