Právnici obvinili Breivika. Prekážalo im hajlovanie na súde

TASR
18.3.2016 22:36

Právnici zastupujúci nórsku vládu obvinili masového vraha Andersa Behringa Breivika z porušenia nórskych zákonov, ktorého sa mal dopustiť nacistickým pozdravom - hajlovaním pred súdom. Informovala o tom agentúra AP.

Právnici obvinili Breivika. Prekážalo im hajlovanie na súde
SITA/AP

Verdikt sa očakáva v apríli alebo máji

Toto gesto predviedol Breivik v pondelok, počas prvého dňa skončeného súdneho procesu s nórskou vládou, ktorú zažaloval za porušenie európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv. Toho sa mala dopustiť tým, že ho držala v izolácii vo väznici v meste Skien, približne 100 kilometrov na juhozápad od Osla.

Breivikov obhajca Öystein Storrvik sudcu vyzval, aby odhliadnuc od brutality zločinov jeho klienta posúdil, či je to, ako sa k nemu vo väzení správajú, v súlade so zákonom.

Právnička zastupujúca nórsku vládu Adele Mathesonová Mestadová zase uviedla, že Breivikove práva nijako porušené neboli. On sám však podľa nej zneužil nórske súdnictvo, keď zahajloval po tom, ako mu sňali putá. Verdikt v aktuálnom procese s Breivikom sa očakáva v apríli alebo máji, dodala AP.

Zabil 77 ľudí

Anders Behring Breivik zabil 22. júla 2011 pri dvoch útokoch v Osle a v letnom tábore ľavicovej mládežníckej organizácie na neďalekom ostrove Utöya dohromady 77 ľudí. Pred súdom vtedy sám seba nazval moderným križiakom, ktorý bráni Nórsko a Európu pred moslimskými prisťahovalcami.

Následne bol odsúdený na 21 rokov väzenia, čo je v Nórsku najvyšší možný trest odňatia slobody. Trest je však možné predlžovať tak dlho, ako bude Breivik považovaný za nebezpečného pre spoločnosť - zrejme teda vo väzení strávi zvyšok svojho života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok